Travelaway

Op zoek naar wilde dieren? Breng dan een bezoekje aan yala National Park vanuit Tissamaharama en ga op zoek naar de olifant, jaguar en meer. 

Op zoek naar wilde dieren? Breng dan een bezoekje aan yala National Park vanuit Tissamaharama en ga op zoek naar de olifant, jaguar en meer. 

Tissamaharama

Tissamaharama dat in de volksmond regelmatig afgekort wordt naar Tissa is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Yala National Park. Yala is een van de grootste nationale parken van Sri Lanka. In het zuid oosten van Sri Lanka vind je dit populaire nationale park dat vooral bekend staat om het spotten van luipaarden. Daarnaast kun je hier natuurlijk nog véél meer dieren spotten. In Tissamaharama boek je een comfortabel verblijf zodat jij helemaal klaar bent om Yala national park te gaan bezoeken.

Hoe kom je in Tissamaharama?

Reis jij met je eigen tuktuk door Sri Lanka? Dan bereik je Tissamaharama vanuit Arugam Bay in zo’n 4 uurtjes. Je kunt ook de bus nemen, maar dan moet je een aantal keer overstappen. Eerst reis je met een tuktuk richting het busstation in Pottuvil. Hier stap je op de bus richting Monaragala. Vervolgens stap je over op de bus richting Welleyama waar je de bus kunt pakken naar Tissamaharama. In totaal doe je hier zo’n 4 tot 5 uur over. Vanuit Ella of Tangalle kun je ook eenvoudig de bus pakken richting Tissamaharama. Vanuit Ella doe je er zo’n 3u over, vanuit Tangalle ongeveveer 2u.  

TIP: reis jij met je eigen tuktuk richting Tissamaharama? Dan rijd je een stuk over een weg die twee delen van Yala National Park met elkaar verbind. De kans dat je hier wilde olifanten tegenkomt is ontzettend groot. Wij kwamen maar liefst 3 wilde olifanten tegen die ‘gewoon’ midden op de weg bleven staan. Houd je ogen en oren dus open en rij voorzichtig! De olifanten zijn ontzettend nieuwsgierig en niet bang voor mensen. Bij ons kreeg een olifant het zelfs voor elkaar om mijn schoen die los in de tuktuk lag te stelen met zijn slurf..

Waar te verblijven in Tissamaharama?

We doen het niet vaak, maar we gaan even een shout out doen naar de super accommodatie waar wij zijn verbleven in Tissamaharama; Elegant Lake House. De host Randy met zijn vrouw, moeder en dochter zijn echt de beste hosts die je je maar kunt wensen. We werden met open armen ontvangen en compleet in de watten gelegd. De safari richting Yala National Park werd voor ons geregeld door Randy en we kregen zelfs een tour langs een aantal mooie plekjes in Tissamaharama. Hier wilde hij helemaal niks voor hebben en deed hij echt omdat hij het ontzettend leuk vond. Het enthousiasme spatte er vanaf! We hebben een aantal mooie plekken bezocht in Tissamaharama wat we anders waarschijnlijk niet gedaan hadden. We kwamen immers alleen deze kant op om Yala National Park te bezoeken.

Wat te doen in Tissamaharama?

Tijdens de rondleiding die we kregen van Randy rondom Tissamaharama Lake brachten we een bezoek aan prachtige stoepa’s, een traditionele pottenbakkerij en spotten we ontzettend veel bijzondere vogels. Rond zonsondergang was het tijd voor een hele bijzondere stop. Iedere dag wanneer de zon ondergaat komen er duizenden vleermuizen uit 2 enorme bomen rondom Tissa lake. Dit was zo’n bijzonder gezicht; de rode lucht van de zonsondergang op de achtergrond en duizenden schreeuwende zwarte vleermuizen die op zoek gaan naar eten. Hoewel Tissamaharama niet een super bruisende plek is, hebben we door de rondleiding die we kregen een aantal prachtige plekken mogen zien. 

Vleermuizen in Tissamaharama

Yala National Park bezoeken

Dé reden voor een bezoek aan Tissamaharama is nog altijd het bezoek aan Yala National Park. Wanneer je een tour boekt in Yala National Park kun je kiezen tussen een tour van een halve dag of een hele dag. Wanneer je kiest voor een halve dag wordt je rond 05:00u in de ochtend opgehaald zodat je tegen openingstijd het park meteen binnen kunt. Vervolgens blijf je tot +/- 11:30u in het nationale park waarna je teruggebracht wordt naar je accommodatie. Wanneer je kiest voor een hele dag ga je het park uit om te lunchen en kom je tussen de middag nog eens terug voor een paar uurtjes in het Nationale Park.

De Jeep waarmee we Yala National park bezochten

Openingstijden Yala National Park

Yala National park opent iedere ochtend om 06:00u. De meeste kans op het spotten van de luipaarden heb je in de vroege ochtend, of in de late middag. Vandaar dat de meeste tours rond deze tijd bij de ingang zijn. Tussen 12:00 – 14:00u morgen er géén jeeps in het park zijn. Dit betekend dat je tussen deze tijden het park altijd moet verlaten, ook wanneer je een tour van een hele dag geboekt hebt. Dit doen ze om de dieren rust te geven. Wanneer je een halve dag tour geboekt hebt ben je dus altijd voor 12:00u het park uit. Wanneer je kiest voor een hele dag ga je tussen 12:00 – 14:00u lunchen. Om 14:00u kun je vervolgens met de jeep weer terug het park in.

2 volwassene en een baby olifant in Yala National Park

Welke dieren kun je er zien?

Tijdens je bezoek aan Yala National Park kun je ontzettend veel dieren spotten. De ‘grootste’ dieren die veel mensen hier hopen te spotten zijn; het luipaard, de lippenbeer en de olifanten. Daarnaast vind je in het park ontzettend veel prachtige vogels, apen, krokodillen, herten, waterbuffels en nog véél meer bijzondere dieren.

Een groep apen aan het drinken in Yala national park

Heb je een gids nodig voor een bezoek aan Yala National Park?

Je kunt Yala National park niet op eigen houtje bezoeken, hiervoor moet je een tour boeken met een jeep en chauffeur. Een chauffeur is niet meteen ook een gids. De meeste chauffeurs weten natuurlijk wel ontzettend veel van het park en de plekken waar ze moeten zijn. Ook hebben ze onderling contact met elkaar wanneer er ergens dieren gespot worden. Wil jij echter meer informatie, dan kan het nuttig zijn om een gids mee te nemen. De meeste chauffeurs spreken alleen gebrekkig Engels. Wij bezochten het park zonder gids en vonden dat ook prima! Onze chauffeur deed ontzettend zijn best om ons zoveel mogelijk te vertellen.

De beste reistijd voor Yala National Park

Het hoogseizoen voor een bezoek aan Yala National park loopt van December tot en met April. In deze maanden heb je de grootste kans op het spotten van wilde dieren. Het hoogseizoen voor de luipaarden is in Februari en Maart. Zelf bezochten wij Yala National Park in September en hebben wij helaas geen luipaarden gezien. Wel zagen we genoeg andere wilde dieren en vonden wij het een bezoek meer dan waard.

Wat kost een bezoek aan Yala National Park?

Yala National Park bezoeken? Trek dan maar je portemonnee. Het was een van de duurste activiteiten die wij in Sri Lanka gedaan hebben. We betaalde voor de tour van een halve dag zo’n €65,- per persoon. Omdat wij Sri Lanka bezochten in 2022 tijdens de economische crisis waren er weinig andere toeristen. Hierdoor konden we de jeep helaas niet delen en waren we met z’n 2e. Wanneer je met meer personen bent kun je de prijs wel iets omlaag krijgen. Voor dit bedrag werden we om 05:00u opgehaald bij onze accommodatie, reden we naar het nationale park waar de chauffeur de kaartjes kocht en ons vervolgens tot een uur of 11:30u rondreed. Vervolgens werden we terug afgezet bij onze accommodatie. Een ontbijtpakket kregen we mee van onze accommodatie. Er zit geen eten inbegrepen bij de tour.

Staat Yala National Park bezoeken al op jouw bucketlist?

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven! 

lees hier meer

Reisblogs