Travelaway

Watervallen in Canada bezoeken in Wells Gray Provincial Park. Een park met maar liefst z’n 250 watervallen in verschillende soorten en maten. 

Watervallen in Canada bezoeken in Wells Gray Provincial Park. Een park met maar liefst z’n 250 watervallen in verschillende soorten en maten. 

Wells Gray Park

Dit provinciale park is een stuk minder bekend dan andere parken in West Canada zoals Banff of Jasper. Dat wil echter niet zeggen dat je dit park over moet slaan. Wells Gray park ligt in de oostelijke Cariboo Mountains en heeft een oppervlakte van 5000 vierkante km. Het park heeft ook wel de bijnaam; Waterfall park. Het park telt namelijk maar liefst zo’n 250 watervallen in verschillende soorten en maten. Voor velen zijn de watervallen dé reden om Wells Gray te bezoeken. De ene waterval is nog indrukwekkender dan de ander. Het water dendert hier met een enorme kracht van grote hoogtes naar beneden of neemt juist een breed oppervlakte in beslag. Wandel onder de watervallen door of aanschouw ze van een afstand, elke waterval is weer anders. Watervallen bezoeken in Wells Gray Provincial Park, Canada is een must do!

watervallen in canada

Hoe kom je bij de mooiste watervallen in Canada?

Het plaatsje Clearwater is de uitvalsbasis voor een bezoek aan Wells Gray Provincial Park. Wanneer je arriveert in Clearwater kun je eerst een bezoekje brengen aan het Visitors Centre. Hier kunnen ze je meer informatie geven over de omgeving en de mooiste watervallen in Canada. Clearwater ligt ten westen van Jasper National Park en je bereikt het park dan ook gemakkelijk via de Clearwater Valley Road vanuit Jasper.

watervallen in canada

5x wat te doen in Wells Gray Provincial Park

1. Bezoek de prachtige watervallen

Laten we beginnen met dé reden voor een bezoek aan Wells Gray. De prachtige watervallen die er te vinden zijn. Zoals hierboven al even vermeld zijn er meer dan 250 watervallen te vinden in het park. Onmogelijk dus om ze allemaal te bezoeken. Hieronder noem ik de 4 watervallen die wij bezochten en die je wat mij betreft niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Wells Gray PP:

Helmcken Falls

Laten we beginnen met de áller mooiste als je het mij vraagt. De Helmcken Falls is waanzinnig mooi. Het is de 4e hoogste waterval in Canada, en het water dendert hier met een enorme kracht zo’n 141 meter naar beneden. Wat de waterval vooral zo bijzonder maakt is dat hij ligt in een prachtige kloof. Doordat het water in de kloof naar beneden valt ontstaat er een indrukwekkend schouwspel van mist, water en een krachtig stromende rivier.

Moul Falls

Om deze waterval te bereiken moet je eerst een kleine hike maken. De hike is in totaal zo’n 5,5km (retour). Je wandelt ongeveer 45 minuten om de waterval te bereiken. Het laatste stuk moet je ook wat trappen beklimmen wat glad kan zijn. Draag dus goede schoenen. Wat deze waterval zo leuk maakt is dat je er heel dichtbij kan komen en er zelfs achter door kunt lopen. Moet je wel bereid zijn om zeiknat te worden!

Spahats Falls

De Spahats Falls is een waterval die door een nauwe kloof tussen 2 bergen stroomt. Het water wordt hier letterlijk door de bergen geperst en valt vervolgens met een enorme kracht zo’n 80m naar beneden. De totale route naar de waterval bedraagt zo’n 2,7 kilometer en heb je binnen een uurtje gewandeld (retour). Helaas kun je niet heel dicht bij de waterval komen maar mooi is hij zeker!

Dawson Falls

Misschien niet de mooiste in het lijstje, maar toch leuk om gezien te hebben. De Dawson Falls wordt namelijk ook wel de mini Niagara Falls genoemd. Dit komt door de breedte van de waterval die maar liefst 107 meter bedraagt. Binnen 10 minuutjes loop je vanuit de parkeerplaats naar deze waterval.  

watervallen in canada

2. Ga avontuurlijk raften

Ben je even toe aan iets anders na al het hiken in Canada? Ga dan raften! Wells Gray Provincial Park is de perfecte plek om te gaan raften. De Clearwater River die door het park stroomt biedt genoeg stroming om het avontuur aan te gaan! Tijdens je trip wordt je begeleid door professionals en mag je op aangegeven plekken ook zwemmen of van rotsen springen. Ben jij klaar voor een middag avontuur? Deze halve dagtrip rafting is een perfecte aanvulling voor je bezoek aan Wells Gray Park. 

3. Wildlife spotten

Wells Gray Provinicial Park is een van de beste plekken om wildlife te spotten in British Columbia. Wanneer je onderweg bent naar een van de vele watervallen spot je met geluk hier en daar al een beer naast de weg. Wanneer je ’s morgens vroeg uit de veren bent heb je de grootste kans om een eland te spotten. Ze zijn namelijk nogal verlegen en gaan mensen het liefst uit de weg. Daarnaast vind je in het park ontzettend veel soorten flora & fauna, vogels en vissen.

4. Bezoek Clearwater / Azure Lake

Aan het einde van de Clearwater Valley road vind je Clearwater Lake dat uiteindelijk overgaat in Azure Lake. Dit prachtige meer is een heerlijke plek om een dagje te ontspannen. Je kunt hier heerlijk relaxen of je huurt een kano en gaat het water op. Ook liggen er verschillende campings rondom de meren. Een prima plek om een aantal dagen te vertoeven!

5. Spot de zalmtrek

Baileys Chute is een kleine waterval in de Clearwater River. Wat deze waterval zo bijzonder maakt is dat je hier eind Augustus / September zalm kunt spotten. Tijdens deze periode zwemmen de zalmen tegen de stroming in. Zoals je misschien wel weet leeft de Zalm in de zee. Vlak voor het einde van hun leven keren ze terug naar hun geboorteplaats in een rivier of beek. Volgens wetenschappers navigeert de zalm hiernaar terug doormiddel van aardmagnetisch veld. Hierdoor komen ze altijd weer terug bij hun geboorteplaats. Net zoiets als dat wij altijd weer naar ons thuisadres terug keren.

Tijdens deze terugreis moeten ze soms wel honderden kilometers tegen de stroming in zwemmen. Hierbij springen ze steeds uit het water om de sterkte stroming te kunnen verslaan. Ontzettend zwaar en ze verbruiken hierbij hun allerlaatste krachten. Wanneer ze aangekomen zijn bij hun geboorteplaats gebruiken ze hun laatste beetje energie om eieren te leggen, zodat ook de nieuwe zalmen weer naar de zee kunnen en ooit terugkeren om eieren te leggen op hun geboorteplek. Tijdens het seizoen kun je hier echt honderden zalmen boven het water uit zien springen, echt heel indrukwekkend om te zien! Ook komen er tijdens deze periode veel beren die proberen de zalmen te vangen. Plan je trip naar Wells Gray PP dus goed, want je kunt de zalmen maar een korte periode in het jaar spotten.

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven! 

lees hier meer

Reisblogs