Travelaway

8x wat te doen in Malang; bezoek de groene theeplantages, indrukwekkende watervallen en de kleurrijke dorpjes. Ontdek Java op z'n best!
8x wat te doen in Malang; bezoek de groene theeplantages, indrukwekkende watervallen en de kleurrijke dorpjes. Ontdek Java op z'n best!

Malang

Malang is een stad in Oost-Java en de perfecte tussenstop wanneer je vanuit Yogyakarta richting de Bromo vulkaan reist. Na de drukte van de stad kun je hier een aantal toffe uitstapjes maken in de natuur. Plan minimaal 2 volle dagen in Malang zodat je de prachtige omgeving kunt ontdekken. Hoewel Malang misschien niet op de standaard route door Java te vinden is, is het een bezoekje meer dan waard. Naast het beroemde kleurrijke dorpje Jodipan vind je hier imposante watervallen en groene theeplantages. Doordat niet alle toeristen Malang bezoeken heb je sommige plekken ook nog eens helemaal voor jezelf. In dit artikel geven wij antwoord op de vraag; wat te doen in Malang.

Hoe kom je in Malang?

Vanuit Yogyakarta kun je iedere dag de nachttrein pakken richting Malang. Deze vertrekt op verschillende tijden rond 01:00u ‘s nachts. De treinrit duurt in totaal zo’n 6uur, maar de treinen zijn erg comfortabel. Je hebt veel beenruimte en krijgt een lekker dekentje zodat je kunt slapen. In de vroege ochtend arriveer je in Malang waar twee treinstations te vinden zijn. Check even welk treinstation het dichts bij je accommodatie ligt. Het tweede treinstation ligt in de buurt van de kleurrijke wijk Jodipan. 

De beste reistijd voor Malang

Het droge seizoen in Java loopt van mei tot en met september. Ben jij op zoek naar zonnig weer zonder regen, dan is dat de beste reistijd voor jou. Buiten deze periode is een bezoek aan Malang natuurlijk ook mogelijk wanneer je een flinke regenbui voor lief kan nemen. Zelf reisde wij in oktober naar Java. We hebben een aantal momenten flinke regen gehad, maar ook momenten met een lekker zonnetje. Het weer blijft natuurlijk lastig te voorspellen. 

8x wat te doen in Malang

1. Bezoek de kleurrijke wijk Jodipan

Een van de meest bekende bezienswaardigheden in Malang is de kleurrijke wijk Jodipan. Deze wijk was vroeger een krottenwijk en de overheid had dan ook besloten om de wijk te gaan slopen. Een groep lokale studenten heeft toen een plan bedacht om de wijk op te knappen en onder de aandacht te brengen. Dit deden ze door alle  huizen in felle kleuren te schilderen. Op deze manier werd Jodipan een trekpleister voor toeristen waardoor er meer toeristen deze kant opkwamen en er dus meer verdiend kon worden. Om de wijk te mogen bezoeken betaal je dan ook een kleine entrance fee van zo’n €0,35 cent per persoon, die wordt gebruikt voor het onderhoud van de wijk. 

2. De blauwe wijk; Kampung Biru Arema

Toen de overheid het succes van Jodipan zag werd er een tweede wijk onder handen genomen. Kampung Biru Arema ligt tegenover Jodipan en is helemaal blauw geschilderd. Je kunt hier door de blauwe straatjes struinen en een aantal mooie foto’s maken. Een bezoek aan deze wijk is helemaal gratis. 

wat te doen in malang; het blauwe dorp Kampung Biru Arema

3. De indrukwekkende theeplantages van Bukit Kunir

Een van de mooiste bezienswaardigheden in de omgeving van Malang zijn de theeplantages van Bukit Kunir. De theeplantages zijn te vinden in Batu dat op zo’n 45minuten rijden ligt vanaf Malang. Wanneer je aankomt bij de theeplantages betaal je een kleine entree van minder dan €1,- per persoon. Vervolgens is het even zoeken maar wanneer je voor het restaurant naar links loopt vind je een pad naar boven richting de theeplantages. De wandeling naar boven is redelijk steil en duurt ongeveer een half uur. Wanneer het veel geregend heeft kan het hier erg modderig zijn, hou daar rekening mee! Onderweg  kom je veel theeplukkers tegen die de theebladeren plukken. Dit gebeurd zowel op de traditionele manier; met de hand als met machines. Eenmaal boven aangekomen kun je genieten van een waanzinnig  uitzicht over prachtige theevelden. 

TIP: regel een privé chauffeur voor een dag, deze kan je naar de theeplantages, watervallen en uitzichtpunten brengen. 

4. De watervall Coban Rondo

Na je bezoek aan de theeplantages kun je doorrijden naar de volgende stop; Coban Rondo. Deze waterval ligt in een soort ‘park’. Om dit park te kunnen bezoeken betaal je €5,50 entree per persoon. Je kunt dan de waterval bezoeken, ronddwalen door de doolhof die hier te vinden is en wandelen door de groene omgeving. Coban Rondo is een indrukwekkende waterval van zo’n 80m hoogte. Het water dendert hier dus met een enorme kracht naar beneden. De ‘groene muur’ achter de waterval zorgt voor een spectaculaire aanblik. 

5. De Coban Putri waterval bezoeken

Heb je energie over voor nog een stop? Dan kun je nog doorrijden richting de Coban Putri waterval. Zelf vonden wij dit de minste stop van de dag dus het is zeker geen must. De waterval is vrij klein maar wel leuk om te zien. De omgeving is ontzettend groen en je kunt hier dan ook nog een beetje rondwandelen. Je komt hier naast de waterval ook nog een aantal toffe uitzichtpunten tegen waar je een aantal mooie plaatjes kunt schieten. Wanneer je op een doordeweekse dag gaat heb je grote kans dat je deze plek helemaal voor jezelf hebt.

6. Vietnamees eten bij Saigonsan

Toegegeven in de omgeving van Malang zijn niet ontzettend veel goede restaurants te vinden. Toen wij dan ook getipt werden over het Vietnamese restaurant Saigonson vonden we dat zeker de moeite waard om eens te proberen. En oh my! dat was zeker de moeite waard. Het restaurant is bijzonder sfeervol ingericht en het eten is echt waanzinnig lekker. Wanneer jij dus écht lekker wil eten in Malang dan moet je een bezoekje brengen aan Saigonsan! Houdt er wel rekening mee dat de prijzen hier iets hoger liggen dan bij een lokaal restaurant.

7. Het hoogtepunt; de Tumpak Sewu waterval

Op de vraag wat te doen in Malang is een bezoek aan de Tumpak Sewu waterval een absolute must. Op een dik uur rijden vanaf Malang vind je deze enorme waterval. De waterval heeft een diameter van 180 graden en is op z’n zachts gezegd indrukwekkend te noemen. Wanneer je arriveert bij de waterval wandel je binnen een paar minuten naar het uitzichtpunt op de waterval van bovenaf. Vervolgens kun je de hike naar beneden maken om de voet van de waterval te bezoeken. De hike is kort, maar krachtig. Je loopt over steile trappen, door stromende rivieren en over scherpe rotsen. De hike is dan ook zeker avontuurlijk te noemen. Zorg dat je goede schoenen draagt die nat kunnen worden of neem waterschoenen mee!

Je kunt ervoor kiezen om een gids mee naar beneneden te nemen. Deze kan je helpen met de avontuurlijke hike. Echt nodig is het overigens niet, de route is vrij duidelijk dus het is meer om je te assisteren. Wij gingen zonder gids en vonden dat prima te doen. Houdt er rekening mee dat je echt zeiknat wordt tijdens de hike, maar ook bij de waterval zelf waar het water alle kanten op waait. De entree voor de waterval bedraagt zo’n €1,25 per persoon. Wil jij naar de voet van de waterval? Dan betaal je beneden nog eens €1,25 per persoon entree, zorg dus dat je een kleine hoeveelheid cash meeneemt! Beneden is ook nog een grot te vinden, wil je die bezoeken? Dan mag je nog eens €1,25 per persoon aftikken.

TIP: vertrek vroeg vanuit Malang! Wij vertrokken om 06:00u in Malang waardoor we de waterval zo goed als voor onszelf hadden. Op de terugweg kwamen we steeds meer toeristen tegen en werd het beduidend drukker.

8. Doe een tour richting de Bromo vulkaan & Ijen krater

Dé twee hoogtepunten van het eiland Java zijn als je het mij vraagt de Bromo vulkaan en de Ijen krater. Een tour richting deze twee natuurwonderen mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens jouw rondreis over het eiland. Vanuit Malang worden er verschillende tours aangeboden waarbij je eerst richting de Bromo vulkaan reist om vervolgens door te reizen naar de Ijen krater. Na de tour kun je jouw rondreis door Java hervatten of neem je de boot richting paradijselijk Bali. In deze uitgebreide blog lees je alles over de tour richting de Bromo vulkaan en Ijen krater. 

wat te doen in malang; een tour richting de indrukwekkende bromo vulkaan die je op deze foto ziet
de Kawah Ijen krater

Hopelijk hebben we in dit artikel antwoord gegeven op de vraag wat te doen in Malang!

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!