Travelaway

Arugam Bay is een relaxt surfersdorpje aan de Oost kust van Sri Lanka. Naast surfen is er nog veel meer te doen in Arugam Bay!
Arugam Bay is een relaxt surfersdorpje aan de Oost kust van Sri Lanka. Naast surfen is er nog veel meer te doen in Arugam Bay!

Arugam Bay

Aan de Oost kust van Sri Lanka vind je het relaxte surfersdorpje Arugam Bay. Hoewel het plaatsje vooral bekend staat als surferswalhalla is hier nog veel meer te beleven. Zo kun je vanuit Arugam Bay op zoek naar wilde dieren in het nabij gelegen national park. Kun je rondstruinen door de hoofdstraat en een kijkje nemen in de vele boetiekjes of kun je relaxen op het strand. Surfen in dus zeker niet het enige wat er te beleven valt in Arugam Bay! Het is typisch zo’n plaatsje waar je uiteindelijk veel langer wil blijven dan je van plan was. Zelf hadden wij maar 2 volle dagen in Arugam Bay en dat vonden we achteraf zeker te weinig. Mocht jij meer tijd over hebben in jouw reisschema blijf hier dan zeker 3 volle dagen. Wat te doen in Arugam Bay in deze dagen vertellen we in deze Arugam Bay blog.  

Hoe kom je in Arugam Bay?

Zelf reisde we met onze tuktuk vanuit het gezellige Ella richting Arugam Bay. Dit is een rit van zo’n 3,5u. Reis jij met het openbaar vervoer? Dan kun je in Ella de bus pakken richting Pottuvil. Vanuit daar is het nog een ritje van zo’n 10 minuten met de tuktuk richting Arugam Bay. Vanuit Trincomalee kun je ook eenvoudig de bus pakken richting Pottuvil.

De beste reistijd voor Arugam Bay

Hoewel Arugam Bay een super leuke plek is om te bezoeken, is een bezoek wel seizoensgebonden. Tussen Oktober en Maart is vrijwel alles gesloten en kun je deze plek beter overslaan. Het hoogseizoen loopt van Juni tot en met Augustus. Dan is het hier gezellig druk en zal je veel andere toeristen tegenkomen. September en April/Mei zijn echter ook prima maanden voor een bezoekje omdat het dan lekker rustig is, maar de meeste restaurants en winkels wel geopend zijn.

9x wat te doen in Arugam Bay

1. Elephant Rock bezoeken

Elephant Rock bestaat uit een aantal rotsen vanwaar je een waanzinnig uitzicht hebt over de kustlijn van Arugam Bay. Je beklimt de rots in een kleine tien minuten waarna je kunt genieten van het prachtige uitzicht. Zeker tijdens zonsondergang is dit een waanzinnig mooie plek. Zorg er wel voor dat je voor het donker weer terug bij je tuktuk bent. In de rivieren rondom het uitzichtpunt leven namelijk krokodillen en de kans dat je een wilde olifant tegenkomt is hier ook groot. Let dus goed op! De weg naar Elephant Rock kan een beetje lastig te vinden zijn wanneer je met je eigen tuktuk reist. Zelf navigeerde we op de Friend’s Tea Shop een klein winkeltje / restaurantje vlak in de buurt. Vraag daar even de weg en dan kom je er wel.

2. Geniet van het waanzinnige uitzicht vanaf het Kudumbigala klooster

Vlak voor de ingang van Kumana National Park vind je het Kudumbigala klooster. Vanuit dit klooster kun je een kleine hike omhoog maken waarna je wordt beloond met een waanzinnig uitzicht op de omgeving. Je komt hier vrijwel geen enkele andere toerist tegen en het uitzicht vonden wij de moeite zeker waard! Voordat je het klooster bezoekt moet je met de tuktuk of een scooter ongeveer een uurtje rijden tot de ingang van het klooster. Zorg ervoor dat je gepast gekleed gaat bij het klooster. Schouders en knieën moeten bedekt zijn. Wij werden ontvangen door een zeer vriendelijke monnik die ons de weg wees en na afloop voorzag van wat te drinken en fruit. Let ook tijdens deze rit weer op voor wilde dieren! Je bevindt je immers in een nationaal park.

 

TIP: zorg voor voldoende water, snacks, zonnebrand en benzine! Je kunt onderweg nergens iets kopen.

Het uitzicht vanaf het Kudumbigala klooster op rotsen

3. Kumana National Park bezoeken

Na je bezoekje aan het Kudumbigala klooster zou je nog een stukje door kunnen rijden naar het nationale park zelf. Hiervoor moet je wel entree betalen. Je kunt er ook voor kiezen om vanuit Arugam Bay een safari naar het nationale park te regelen. Dan ga je samen met een gids en zit je comfortabel in een jeep. Kumana National park is een verlengde van het bekendere Yala National Park. Je kunt hier dus dezelfde dieren tegenkomen als in Yala National Park. Denk aan wilde olifanten, herten, apen, ontzettend veel verschillende vogels, waterbuffels en met geluk zelfs een luipaard of lippenbeer. Het nationale park wordt een stuk minder vaak bezocht dan Yala national park maar is een bezoekje meer dan waard. 

4. Surfen in Arugam Bay

In onze Arugam Bay blog met tips over wat te doen in Arugam Bay mag surfen natuurlijk niet ontbreken. Het is dé reden voor een bezoekje aan dit relaxte plaatsje. Hoewel professionele surfers Arugam Bay een fantastische plek vinden om te surfen, kun je als beginnend surfer ook zeker een golf pakken. Er zijn ontzettend veel verschillende bedrijven die surflessen aanbieden. Op deze manier kun je op een fijne manier kennismaken met surfen. Eerlijk is eerlijk het is best intensief en vermoeiend, maar oh zo leuk! Een surfles kost je een kleine €20,- voor 1,5uur. Wil jij liever geen les? Dan kun je ook alleen een surfboard huren en surfen op een van de beroemde surfstranden zoals; main point, peanut farm beach of whiskey point. Informeer altijd wat de beste plek is om te surfen die dag. Sommige plekken zijn meer geschikt voor ervaren surfers.

5. Ga op Lagoon Safari

Heb jij nog geen safari gedaan of geen safari op de planning tijdens jouw rondreis door Sri Lanka? Dan kun je tijdens een Lagoon Safari op zoek naar wilde dieren. Tijdens deze boottocht kun je heerlijk ontspannen op het kabbelende water met de rustgevende geluiden van de natuur op de achtergrond. Met geluk spot je hier krokodillen, olifanten en verschillende bijzondere vogels. Je betaald ongeveer €7,50 per persoon voor de safari.

6. Volg een yoga les

Wat te doen in Arugam Bay; volg een yoga les! Dat kun je bij het Bay Vista Resort in Arugam Bay. Hiervoor hoef je zeker geen gast van het hotel te zijn, de yoga lessen zijn voor iedereen toegankelijk en worden elke ochtend en namiddag gegeven. Informeer bij de receptie naar de mogelijkheden.

7. Chillen op het strand

Een bezoekje aan Arugam Bay is niet compleet zonder een bezoekje aan het strand. Je kunt hier op verschillende plekken relaxen op heerlijke zonnebedden onder het genot van een hapje en een drankje. Afhankelijk van de periode waarin je Arugam Bay bezoekt is het ene strand beter om te bezoeken dan het andere. Dit heeft te maken met stromingen en golven. Informeer even bij je accommodatie waar je een duik kunt nemen. En anders is een heerlijke middag op een zonnebed ook niet verkeerd toch?

Het strand van Arugam Bay

8. Op zoek naar wilde olifanten

Onze hele reis door Sri Lanka horen we al mensen zeggen; let goed op tijdens het rijden met de tuktuk want je kan wilde olifanten tegenkomen. Ook zagen we verschillende waarschuwingsborden naast de weg staan, maar die olifanten? Die hadden we nog steeds niet gezien. Dat werd toch wel eens tijd vonden we. In Arugam Bay kwamen we dan éindelijk olifanten in het wild tegen! We zagen ze meerdere keren langs de weg en van heel dichtbij in de buurt van Elephant Rock. Houd deze keer dus echt je ogen en oren open en ga op zoek naar de wilde olifant. Zorg ervoor dat je altijd voldoende afstand houdt van de olifanten. Hoe leuk ze ook zijn, ze kunnen ook gevaarlijk zijn en zeker in een tuktuk of op de scooter ben je erg kwetsbaar.

Een wilde olifant in de buurt van Elephant Rock

9. Shoppen & eten

De laatste in het rijtje met Arugam bay tips; shoppen en eten. Hoort er altijd bij tijdens het reizen toch? Op de hoofdstraat in Arugam bay vind je veel leuke boetiekjes en surfshops waar je even doorheen kunt lopen. Ook kun je op veel plekken schilderijen kopen, waarbij de een nog mooier dan de ander is. Een hapje en een drankje doe je bij een van de leuke barretjes aan het strand of op de hoofdstraat. Onderaan dit artikel vind je mijn restauranttips.

Na het lezen van deze Arugam bay blog heb jij vast en zeker een antwoord gekregen op de vraag; wat te doen in Arugam bay. Staat deze heerlijke plek al op jouw bucketlist?

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!