Travelaway

De historische stad Anuradhapura is zeker een bezoekje waard tijdens jouw reis door Sri Lanka. Er is genoeg te doen in- en om de oude stad!
De historische stad Anuradhapura is zeker een bezoekje waard tijdens jouw reis door Sri Lanka. Er is genoeg te doen in- en om de oude stad!

Anuradhapura

Anuradhapura ligt in het noordelijk centrale gedeelte van Sri Lanka. Wanneer jij de rijke geschiedenis van Sri Lanka wil proeven, dan mag een bezoekje aan de historische stad Anuradhapura niet ontbreken op jouw reisroute. Deze oude stad was vroeger de hoofdstad van het land. Je vindt hier vele tempels, stoepa’s en andere indrukwekkende bouwwerken. Waar de ene bouwwerken gerenoveerd zijn of worden, zijn van andere bouwwerken alleen nog overblijfselen te zien. Dat het een stad vol historie is, is een ding dat zeker is. Je kunt een bezoekje aan Anuradhapura perfect combineren met het nabij gelegen Mihintale. In dit artikel vertellen wij jou wat er te doen is in, en om Anuradhapura.

Tempel Anuradhapura

Wat te doen in Anuradhapura & omgeving?

1. Bezoek de historische stad

Dé reden voor een bezoek aan Anuradhapura is natuurlijk een bezoek aan de oude stad. Deze oude stad heeft zelfs een plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO behaald. Het gebied bestaat namelijk niet uit slechts één bouwwerk, maar uit tientallen bouwwerken en overblijfselen. Het beste startpunt voor jouw bezoek aan de oude stad is de heilige boom; Sri Maha Bodhi. Andere bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Anuradhapura zijn; Kuttam Pokuna, Thuparama stoepa, Isurumuniya Vihara, Sandakada Pahana, Sanda Hiru Saya en de meest indrukwekkende Ruwanweliseya Stoepa met een hoogte van maar liefst 92 meter! Om de oude stad te kunnen bezoeken heb je vervoer & een ticket nodig. Een ticket kost €25,- per persoon en koop je in het tempelcomplex. Voor sommige tempels betaal je nog apart een kleine entree van een paar euro.

Tips voor een bezoek aan de historische stad

  • Bezoek de oude tempelstad met je eigen tuktuk of neem een gids die je rondrijdt in een tuktuk. Op deze manier krijg je ook ontzettend veel informatie over de historie van de stad. Let er wel op dat je het ticket zelf betaald. Het komt wel eens voor dat gidsen een all-in prijs aanbieden voor de rondleiding & het ticket. Vervolgens brengen ze je dan alleen naar de plekken waar geen ticket voor nodig is. Zo verdienen zij in één dag heel veel geld. Anuradhapura met de fiets bezoeken zal ik niet zo snel aanraden. Het is ontzettend warm en de afstanden zijn best groot.
  • Draag gepaste kleding, zowel mannen als vrouwen moeten hun schouders en knieën  bedekken. Wit is de meest gedragen kleur in de historische stad, dus mocht jij witte kleding bij je hebben draag deze dan. Dit komt omdat wit de kleur van het boeddhisme is en deze kleur staat voor puurheid en leergierigheid. Wit in combinatie met blauw zie je ook veel. Draag in ieder geval rustige kleding zonder gekke prints of felle kleuren.
  • Draag gemakkelijke schoenen & neem sokken mee! Bij het betreden van vrijwel elk complex moet je je schoenen uitdoen. Zorg ervoor dat je schoenen draag die je gemakkelijk aan en uit kunt doen. Draag jij sandalen of slippers? Neem dan een paar sokken mee. De stenen, vloer worden echt ontzettend warm door de zon. Op blote voeten rondlopen is echt niet te doen.
  • In de historische stad kom je ontzettend veel apen tegen. Let dus goed op je spullen en laat geen eten of andere waardevolle items rondslingeren. Voor je het weet ben je ze kwijt.

  • Plan een volle dag voor het bezoek aan de oude stad, zo kun je rustig de tijd nemen om de complexen te bekijken. Vertrek vroeg om de ergste hitte tegen te gaan. Aan het einde van de dag rij je door naar de nabijgelegen berg Mihintale.

2. Breng een bezoekje aan het nabijgelegen Mihintale

Op de vraag wat te doen in Anuradhapura? kan een bezoekje aan de heilige berg Mihintale niet ontbreken. Op zo’n 11 kilometer van de oude stad vind je de heilige bergtop Mihintale. Met de tuktuk rij je hier binnen een half uurtje ongeveer naartoe. De Sri Lankanen geloven dat het de plaats is waar een ontmoeting tussen boeddha en een oude koning van Sri Lanka plaatsvond. De koning luidde hier vervolgens de aanwezigheid van het boeddhisme in het land in. Daardoor is het een van de belangrijkste bedevaartsplaatsen voor boeddhisten in Sri Lanka. Je kunt de heilige berg het beste bezoeken tijdens de zonsondergang. Die is hier namelijk behoorlijk indrukwekkend! De toegang voor de heilige berg bedraagt €2,50 per persoon. Draag comfortabele schoenen want je moet behoorlijk wat trappen omhoog lopen voor het mooiste uitzicht!

Tempel in Mihintale

3. Wilpattu National Park bezoeken

In Sri Lanka zijn een heel aantal nationale parken te vinden. Het meest bekende park is het Yala National park. In de buurt van Anuradhapura vind je het minder bekende Wilpattu National park. Hoewel het park minder bekend is, is het wel het grootste nationale park van het land. Je hebt in dit park de meeste kans op het spotten van lippenberen en luipaarden. Daarnaast kun je hier natuurlijk genoeg andere dieren spotten zoals; vele prachtige vogels, apen, krokodillen en olifanten. Het park ligt op ongeveer een uurtje rijden vanaf de oude stad. Je kunt kiezen voor een tour van een halve dag, of een tour van een hele dag. Doordat het park een stuk minder bekend is dan bijvoorbeeld Yala NP is het hier een stuk rustiger.

4. Bezoek de rijstvelden in de omgeving

Heb jij nog een paar uurtjes over voordat je verder reist naar jouw volgende bestemming in Sri Lanka? Dan kun je in de omgeving van Anuradhapura prachtige, groene rijstvelden vinden. Rijd rond door de groene omgeving en schiet een aantal mooie plaatjes. Jouw bezoek aan Anuradhapura is nu helemaal compleet!

Zoals je ziet zijn er genoeg antwoorden op de vraag, wat te doen in Anuradhapura. Staat een bezoekje aan deze historische stad al op jouw bucketlist?

Hotel & restaurant tips

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!