Travelaway

Wat denk jij, duur of goedkoop? In dit artikel vertel ik je wat het kost om 14 dagen te reizen door Jordanië.
Wat denk jij, duur of goedkoop? In dit artikel vertel ik je wat het kost om 14 dagen te reizen door Jordanië.

Kosten Jordanië

Je hebt besloten dat je een roadtrip gaat maken door Jordanië! Super tof natuurlijk, maar wat kost dat nou allemaal? In dit artikel gaan we verder in op de kosten voor een 14-daagse rondreis door Jordanië. We bespreken alle kosten van vluchten, accommodaties en vervoer tot eten en activiteiten. Zo ben jij helemaal klaar voor jou rondreis door Jordanië.

Wat kost reizen door Jordanië

1. Vluchten van en naar Jordanië

De eerste stap, het boeken van een vlucht. Wist je dat Jordanië maar zo’n 4,5u vliegen is vanaf Amsterdam? Helemaal niet zo ver toch?! Afhankelijk van je woonplaats in Nederland kun je kiezen voor vertrek vanuit Amsterdam, Düsseldorf, Keulen of Brussel. Vanuit deze luchthavens kun je allemaal direct vliegen op de hoofdstad Amman, of op de kustplaats Aqaba. Over het algemeen zijn de vliegtickets naar Amman het voordeligst.

Zelf vonden wij echter belachelijk goedkope tickets vanuit Keulen naar Aqaba. Aangezien wij in het zuiden van het land wonen is Keulen qua afstand zelfs nog iets dichterbij dan Amsterdam. Voor 2 retourtjes inclusief 20kg bagage per persoon en een annuleringsverzekering i.v.m. covid betaalde we in totaal €250,- (€125,- p.p.). Nu moet ik er wel eerlijk bij vermelden dat dit erg goedkoop is. Normaal gesproken kun je rekenen op zo’n €250,- p.p. voor een retourvlucht. In het hoogseizoen kunnen de prijzen echter ook nog behoorlijk oplopen. Op tijd boeken kan lonen.

2. Vervoer in Jordanië

De beste manier om Jordanië te ontdekken is door het huren van een auto. Je hebt zo alle vrijheid om dit prachtige land te ontdekken. De prijzen voor het huren van een auto zijn niet heel goedkoop. Zo betaalde wij €620,- voor onze huurauto (14 dagen). Dat komt uit op zo’n €45,- per dag. Benzine in Jordanië is gelukkig wel een stuk goedkoper dan in Nederland. We betaalden zo’n €125,- aan benzine voor de hele reis. Een huurauto kun je het beste huren via Sunnycars of RentalCars dan ben je ook meteen goed verzekerd.

Kies je ervoor om Jordanië met de bus te ontdekken? Dan kun je behoorlijk wat besparen. De lokale bus kost je ongeveer €1,- per uur reizen. Kies je voor de busmaatschappij Jett, dan liggen de prijzen wel iets hoger dan bij de lokale bussen.

Wat kost reizen door Jordanië

3. Accommodaties in Jordanië

Tijdens onze reis naar Jordanië kozen we ervoor om te verblijven in hotels met privé kamer en badkamer. Zelf reisde we 2 weken door Jordanië, 14 nachten. De totale kosten voor deze 14 nachten kwamen uit op 530 JD. Dat is zo’n €671,- wat uitkomt op zo’n €48,- per nacht. Bij alle accommodaties die we boekte was het ontbijt inclusief in de kamerprijs. Let goed op wanneer je boekt via booking.com want vaak komt er op de totaalprijs die je ziet nog een klein bedrag bij voor belastingen en toeslagen. De berekening die ik hierboven gemaakt heb is inclusief deze kosten. Dus €48,- per nacht is inclusief belastingen, toeslagen & ontbijt voor een 2 persoonskamer. Let wel, dit is een gemiddelde prijs, op sommige plekken liggen de kosten per nacht wat hoger zoals in Wadi Musa (Petra) en bij de dode zee. Op andere plekken is de prijs dan weer wat voordeliger.

4. Eten in Jordanië

Zoals hierboven benoemd onder het kopje accommodatie was ontbijt bij ons altijd inclusief in de kamerprijs. Hier waren we dus geen kosten voor kwijt. Tussen de middag kozen we er vaak voor om iets simpels te eten. We kochten wat in de supermarkt of bij de bakker en namen dit mee tijdens onze dagtrip. Hiervoor betaalde we zo’n €10 (voor 2 personen). ’s Avonds gingen we altijd lekker uit eten in een restaurant. De verschillen hierin zijn groot, zo kun je bij een traditioneel restaurant al voor zo’n €20,- 2 hoofdgerechten krijgen met 2 drankjes maar betaal je bij de wat toeristische plekken ook makkelijk €80,- voor twee 3 gangen menu’s met wat te drinken. Alcohol is al helemaal niet te betalen dus dat hebben wij dan ook links laten liggen tijdens onze reis. (Sowieso is alcohol in de meeste restaurants niet te verkrijgen). Zelf kozen we meestal voor de traditionele restaurants en lieten we ons een keer gaan in Amman tijdens een uitgebreid diner. De rekening was ook.. uitgebreid!  

5. Activiteiten

Dit kopje is natuurlijk per persoon verschillend, maar de eerste stap is al het aanschaffen van de Jordan Pass. Met de Jordan Pass heb je namelijk toegang tot zo’n 40 attracties in Jordanië! Zo zijn de entree kosten van Petra inclusief (je kunt bij het aanschaffen van de Jordan Pass kiezen of je 1, 2 of 3 dagen toegang wil tot Petra) is de toegang tot Wadi Rum inclusief en kun je Jerash en verschillende bezienswaardigheden in Amman gratis bezoeken. Het aanschaffen van de Jordan Pass loont dus altijd! (ook omdat de kosten van het visum hierin meegenomen zijn). De Jordan Pass kun je hier aanschaffen. Zelf kozen we voor de Jordan Pass met 2 dagen toegang tot Petra. De kosten hiervoor bedragen 75 JD per persoon. (dat is zo’n €95,- per persoon). Klinkt misschien veel maar de kosten voor een los visum bedragen al €50,- per persoon en 1 dag toegang tot Petra kost je al zo’n €63,-. Dus dan heb je de kosten er al uit.

Naast de activiteiten die inclusief zijn in de Jordan Pass bezochten we nog Petra by Night, de kosten voor een kaartje hiervoor bedragen €22,- per persoon. Deden we een Jeep Tour in de Wadi Rum woestijn voor zo’n €64,- per persoon. Gingen we duiken in Aqaba voor zo’n €45,- per persoon en deden we natuurlijk 2 waanzinnige hikes in Dana die ons behoorlijk wat geld hebben gekost; maar liefst zo’n €85,- per persoon.

Totale kosten voor rondreis Jordanië

Als we alles bij elkaar op gaan tellen komen we op een bedrag uit van zo’n €2800,- voor 2 personen. Overigens moesten we voor vertrek ook een PCR test laten afnemen wat ook nog eens €100,- was voor 2 personen (met kortingscode). En kochten we nog wat souvenirs. In totaal kun je dus rekenen op zo’n €3000,- voor een rondreis van 2 weken door Jordanië. We hebben dan wel ook alles gedaan wat we graag wilde en niet echt op het geld gelet. Wat vind jij? Duur of goedkoop?

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!