Travelaway

Ontdek te voet het groene hart van Jordanië. Laat je verrassen met prachtige hikes tijdens de Wadi Ghuweir Trail & Wadi Dana Trail.
Ontdek te voet het groene hart van Jordanië. Laat je verrassen met prachtige hikes tijdens de Wadi Ghuweir Trail & Wadi Dana Trail.

Dana

Dana is een klein bergdorpje gelegen tussen Petra en Amman. Het plaatsje zelf is niet heel indrukwekkend, maar de reden dat toeristen naar Dana trekken is dat wel. Dana staat namelijk ook wel bekend als het groene hart van Jordanië en je komt hier dan ook om te hiken! De natuur is hier heel anders dan in de rest van Jordanië waar het toch voornamelijk dor en droog is. Hier vind je prachtige groene oases tussen de bergkloven, een welkome afwisseling. Het mooiste aan je bezoek aan de omgeving van Dana? Dit gebied wordt (nog) niet overspoeld door toeristen. Waar bijna iedereen de dode zee, Petra & Wadi Rum bezoekt is Dana nog vrij onontdekt.

Wadi Ghuweir

Hoe kom je in Dana?

Aangezien Dana wel een beetje buiten de begaande paden ligt bereik je deze plaats het beste met een huurauto. Vanuit Amman bereik je Dana in zo’n 3,5u. Kom je vanuit de andere kant? Dan bereik je Dana vanuit Wadi Musa (Petra) in 1uur. De perfecte reisroute voor Jordanië kun je in dit artikel terugvinden!

Beste reistijd

De periode waarin je Dana bezoekt is van groot belang. Doordat de hikes zich tussen kloven bevinden heeft het weer een grote invloed op de hike. Wanneer er teveel regen valt kunnen de kloven namelijk onder water komen te staan en is de hike helaas niet mogelijk. Vaak wordt voor deze trails aangehouden te reizen tussen April & November. De Wadi Ghuweri Trail hebben wij zelf echter eind November ook nog kunnen lopen. Dit is ook een beetje geluk hebben. Het moet dan een aantal dagen vóór de hike en de dag van de hike helemaal droog zijn.

Waar te verblijven in Dana?

Zoals hierboven al beschreven, Dana is een klein bergdorpje en  bestaat uit een handje vol hotels en een paar kleine winkeltjes. Veel overnachtingsmogelijkheden zijn er dan ook niet. Wij verbleven in het Dana Tower hotel en raden dit ook echt aan iedereen aan! Ze hebben de keuze uit gedeelde kamers of privé kamers. Daarnaast kunnen ze je helpen met het plannen van de hikes; vervoer, lunch en eventueel een gids. In het hotel serveren ze ook ontbijt en avondeten. En het avondeten.. daar ga je héél gelukkig van worden. Echt heerlijk! het personeel is ontzettend vriendelijk en behulpzaam en we hebben echt genoten van ons verblijf hier!

Hiken in Dana

Dé reden voor een verblijf aan Dana, de hikes die je in de buurt kunt maken. De 2 bekendste hikes en de 2 hikes die wij zelf ook gelopen hebben zijn de Wadi Dana Trail en de Wadi Ghuweir Trail:

1. Wadi Dana Trail

De Dana Trail start direct naast het Dana Tower hotel en eindigt bij de Feyan Eco Lodge zo’n 14km verderop. Aangezien de hike 14km verderop eindigt is het belangrijk dat je vooraf vervoer terug regelt. Dit kan het Dana Tower hotel voor je regelen. Hoewel de hike helemaal gratis is betaal je wel een aardige prijs voor het vervoer. Wij betaalde 55 JD (zo’n €70,-) voor het vervoer terug naar Dana. Nu zal je denken.. €70,- voor 14 kilometer? Helaas is het niet zo ‘simpel’ de Wadi Dana Trail is een trail die tussen 2 bergkloven doorloopt. Er is dan ook geen weg terug voor auto’s door de bergen. Dit wil zeggen dat je dus om de bergen heen moet rijden. Een rit van maar liefst 2,5u!

Voor de hike moet je ongeveer 4 tot 5uur uittrekken. De hike is voor 90% in de zon, iets om rekening mee te houden! Het kan erg heet worden en daarom is het aan te raden om op tijd te vertrekken. Daarnaast is het niet aan te raden om de hike andersom te lopen. (starten bij de Feyan Eco Lodge en eindigen bij het Dana Tower Hotel) De reden? De enorme berg die je dan omhoog zou moeten lopen aan het einde. Bij vertrek vanuit Dana loop je eerst ongeveer een half uur een berg naar beneden om in het dal te komen waar de hike gelegen is. Trust me.. deze berg wil je écht niet omhoog lopen.

Voor de Wadi Dana Trail heb je géén gids nodig. Eventueel is het handig om maps.me te downloaden zodat je altijd even kunt kijken of je nog goed loopt. De weg is goed te vinden en wanneer je vanuit Dana vertrekt loop je voornamelijk vlakke stukken of stukken naar beneden.

2. Wadi Ghuweir Trail

Dan komen we aan bij de áller mooiste hike die we gelopen hebben in Jordanië; de Wadi Ghuweir Trail. Voor deze trail is het belangrijk om het weerbericht in de gaten te houden. Bij teveel regen kan de hike helaas niet doorgaan. Daarnaast heb je ook voor deze hike vervoer nodig. De hike start op ongeveer 1u afstand van het Dana Tower hotel en eindigt net zoals de Wadi Dana Trail bij de Feyan Eco Lodge (een terugrit van 2,5u hoort er dus ook weer bij).

De Wadi Ghuweir Trail is 15km lang en voor deze hike is het aan te raden om een gids mee te nemen. De gids zorgt voor een heerlijke lunch en weet de weg. De kosten voor vervoer met gids & lunch? Voor 2 personen bedragen de kosten 130 JD (zo’n €160,-) Kun je met 4 personen gaan? Dan bedragen de kosten 160JD (zo’n €200,-). Een stuk voordeliger dus! Bij het hotel kijken ze altijd wel of er meer mensen gaan die ze samen kunnen voegen of misschien kom je zelf al leuke mensen tegen waarmee je samen kunt gaan.

Ondanks dat de hike met veel regenval niet door kan gaan, wil dat niet zeggen dat er helemaal geen regen in de vallei ligt. Houd er dus rekening mee dat je natte voeten gaat krijgen tijdens de hike! Draag of goede wandelschoenen die regenproof zijn, of ga gewoon voor sneakers en accepteer je natte voeten. Ook prima.

Waar de Wadi Dana Trail voornamelijk in de volle zon ligt, ligt deze trail verscholen tussen de prachtige kloven en heb je dus veel schaduw. Tijdens de hike loop je door de bergkloven en kom je prachtige groene oases met palmbomen tegen. Af en toe klim je over een rots of spring je over een riviertje. Vergeet vooral niet om je heen te kijken en te genieten van deze prachtige groene omgeving!

Tips & weetjes

  • Zorg dat je voldoende cash geld meebrengt! Er zijn geen pinautomaten in Dana dus het is niet mogelijk om geld op te nemen. Wanneer je in het Dana Tower hotel verblijft is het mogelijk om je hotelovernachting met credit card te betalen. De kosten voor de hikes (vervoer, gids, lunch en fooi) kun je alleen contant betalen. Ook in de supermarkt kan je alleen met cash geld betalen.
  • Je gaat hoogstwaarschijnlijk natte voeten krijgen tijdens de Wadi Ghuweir Trail. Zorg dat je hierop voorbereid bent met goede wandelschoenen/sneakers en zorg voor droge sokken voor de terugkomst.
  • Neem voldoende water mee! Vooral tijdens de Wadi Dana Trail in de volle zon heb je genoeg water nodig. Zorg dat je minimaal 1,5 liter p.p. meeneemt. Zorg ook voor voldoende snacks of een goede lunch. Je kunt tijdens de hikes nergens iets kopen (ook niet bij de start of het einde).
Wadi Ghuweir
  • Wanneer je de mogelijkheid hebt is het een aanrader om het vervoer te delen, dat scheelt nogal in kosten.
  • Voor beide hikes ben je een hele dag kwijt. Wij boekte 2 nachten in het Dana Tower Hotel. Op de dag van aankomst kwamen we vroeg aan in het hotel (09:00u) en begonnen we rond 10:00u met de Wadi Dana Trail. Zo waren we rond 17:00u weer terug in het hotel. De volgende dag liepen we de Wadi Ghuweir Trail waarbij we om 08:30u vertrokken en ook rond 17:00u weer terug in het hotel waren. Vervolgens sliepen we nog een nacht in het hotel om de dag erna verder te reizen naar de volgende bestemming. Het is wel zo fijn als je na een volle dag hiken niet nog door het donker verder moet reizen. Wij waren in November in Jordanië dus we hoefde geen rekening te houden met het weer, ben je er in hartje zomer? Dan is het misschien verstandiger om wat eerder te beginnen met de Wadi Dana Trail door de volle zon.

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!