Travelaway

De beste manier om Sri Lanka te ontdekken is door het huren van een tuktuk. Wij vertellen je alles wat je wil weten voor vertrek!
De beste manier om Sri Lanka te ontdekken is door het huren van een tuktuk. Wij vertellen je alles wat je wil weten voor vertrek!

Reizen door Sri Lanka

Er zijn verschillende manieren waarop jij jouw rondreis door Sri Lanka kunt maken. Wanneer je een strak budget hebt is het reizen met het openbaar vervoer de beste optie. Wanneer je het fijn vindt om een aanspreekpunt te hebben dan is een private driver de beste optie. Maar wanneer je op zoek bent naar de leukste manier om Sri Lanka te ontdekken moet je zeker kiezen voor het huren van een tuktuk! Het is in mijn ogen de allerbeste manier om Sri Lanka te ontdekken omdat je de vrijheid hebt om te gaan en staan waar je wil en je helemaal opgaat in the Sri Lankan way of life. In dit artikel vertellen wij je alles wat je wil weten over het huren van een tuktuk zodat jij goed voorbereid de weg op kunt.

Waar kun je een tuktuk huren in Sri Lanka?

De eerste vraag is natuurlijk; waar kan ik een tuktuk huren in Sri Lanka? Omdat het rondreizen met een tuktuk ontzettend populair is zijn er natuurlijk voldoende aanbieders. Het meest bekende verhuur bedrijf is tuktuk rental. De meeste tuktuks die zij in de verhuur hebben zijn van de lokale bevolking. Wanneer jij een tuktuk huurt via tuktuk rental steun je dus gelijk de locals. Zij krijgen namelijk een deel van de opbrengsten. Het is een mooie manier om de locals wat steun te bieden, ze hebben het immers de afgelopen jaren niet gemakkelijk gehad. Tuktuk rental is een betrouwbaar bedrijf waarbij alles goed geregeld is en dus zeker een goede optie voor het huren van jouw tuktuk.

Eerlijke noot; tuktuk rental is niet de goedkoopste partij waar je een tuktuk kunt huren. Zelf kozen wij er daarom voor om onze tuktuk te huren via Cees van R (te vinden via facebook). Een Nederlandse man die al jaren in Sri Lanka woont. Hij heeft zelf 2 eigen tuktuks en de andere tuktuks die hij verhuurd zijn ook van locals.

Welk rijbewijs heb je nodig voor het rijden in een tuktuk?

Om te mogen rijden in een tuktuk heb je een Sri Lankaans rijbewijs nodig. Met een Nederlands rijbewijs of een internationaal rijbewijs kom je helaas niet ver. Het aanvragen van een Sri Lankaans rijbewijs wordt in de meeste gevallen geregeld door de partij waar je de tuktuk huurt. Het enige wat je hoeft te doen is het (digitaal) opsturen van foto’s van jouw Nederlandse rijbewijs en een pasfoto. Vervolgens zorgt de verhuurder ervoor dat het Sri Lankaanse rijbewijs voor jou wordt aangevraagd en op je ligt te wachten wanneer je de tuktuk ophaalt. Voor het aanvragen van een Sri Lankaans rijbewijs heb je geen internationaal rijbewijs nodig. Jouw Nederlandse rijbewijs is voldoende. Het aanvragen van een Sri Lankaans rijbewijs kost je via de verhuurder rond de €35,-. Wil je het rijbewijs zelf aanvragen? Dan kan dit alleen in Colombo of in Kandy bij de Automobile Association of Ceylon (AAC). Hier betaal je een kleine €20,- voor.

Moet je rijlessen nemen voordat je in een tuktuk mag rijden?

Voordat je de weg op mag met jouw tuktuk krijg je altijd een rijles van het verhuurbedrijf waar jij de tuktuk gehuurd hebt. Ze leren je hoe de tuktuk werkt, waar je op moet letten en geven je tips over het besturen van de tuktuk. Het is een fijne manier om de tuktuk te leren kennen en de wegen van Sri Lanka te ontdekken. Als de verhuurder ziet dat het rijden soepel gaat en je zelf op je gemak bent kun je koers zetten naar je eerste bestemming.

De verzekering

Wanneer je besluit om met een eigen tuktuk Sri Lanka te gaan ontdekken is het ontzettend belangrijk om te zorgen voor een goede verzekering. Een ongeluk zit in een klein hoekje en je wil natuurlijk dat alles dan goed geregeld is. In de meeste gevallen kun je via het verhuurbedrijf ook een verzekering afsluiten. Wanneer je een tuktuk huurt via tuktuk rental of Cees van R is dit allemaal voor jou geregeld. Je betaald hier een kleine meerprijs voor maar dat is het meer dan waard. Je ontvangt de verzekeringspapieren bij vertrek en je kunt met een gerust hart door het land reizen. Zorg er dus altijd voor dat je een verzekering afsluit wanneer je met een tuktuk door Sri Lanka gaat reizen!

Wat kost reizen met een tuktuk?

Zoals hierboven al even aangegeven kunnen de prijzen voor het huren van een tuktuk verschillen per aanbieder. Bij tuktukrental betaal je rond de 22 US dollar per dag. Hiervoor heb je wel een betrouwbaar bedrijf waarbij alles goed geregeld is. Via Cees van R betaalden wij in September 2022 10 US dollar per dag voor onze tuktuk. Inmiddels hebben we begrepen dat de prijs verhoogd is naar 12 US dollar per dag. Zoals je ziet kan er dus een behoorlijk verschil zitten in de prijzen. Het is daarom aan te raden om verschillende aanbieders te vergelijken. Let er wel altijd op dat je een verzekering afsluit en je een goed gevoel bij de verhurende partij hebt.

Naast de kosten voor de tuktuk moet je natuurlijk rekening houden met bijkomende kosten zoals; het Sri Lankaanse rijbewijs, de verzekering, tanken, borg (meestal €200,-) en eventueel een driver wanneer je de beroemde treinreis tussen Ella en Kandy wil gaan maken.

Tanken in Sri Lanka

In de grotere plaatsen vind je voldoende tankstations. Heb je en flinke rit voor de boeg? Tank dan op tijd want op sommige stukken kom je een tijdje geen tankstation tegen. De kosten voor benzine bedragen zo’n €1,45 per liter. (sep 2022) De meeste tanks in een tuktuk hebben een reserve tank met een paar liter brandstof voor het geval dat je tank helemaal leeg is. Wij probeerde de tank nooit zover leeg te laten lopen en gingen altijd ruim op tijd tanken. Mocht het dan toch ergens een keertje niet lukken hoef je niet in de stress te raken.

Hoe zijn de wegen in Sri Lanka?

De wegen in Sri Lanka zijn verrassend goed! Buiten de grote steden om is het niet te druk op de wegen en kun je prima op je gemakje rijden. In de grotere steden zoals Kandy, Negombo of Colombo is het natuurlijk een stuk drukker en een tikkeltje chaotisch. Maar ook dat hoort bij het rondreizen met een tuktuk. De wegen zijn goed onderhouden en het rijden met een tuktuk is dan ook echt heel goed te doen.

Rob in de tuktuk op een weg met een olifant

Met hoeveel personen pas je in een tuktuk?

Je zou in principe met 4 personen in een tuktuk passen. Een persoon zit dan voorin (de bestuurder) en 3 personen achterin op het bankje. Het kan, maar is wel erg krap en oncomfortabel. Met twee of drie personen is een stuk prettiger reizen zeker omdat je natuurlijk ook je bagage nog mee moet nemen. Achterin de tuktuk heb je ruimte voor 2 grote backpacks. Wanneer je met twee of drie personen reist blijft er op de achterbank nog voldoende plek over voor je daypack. Hoewel je dus met 4 personen in een tuktuk past zou ik het niet aanraden, tenzij er kleinere kinderen bij zijn. 

Het verkeer in Sri Lanka

Het grote verschil met het verkeer in Sri Lanka in vergelijking met Nederland is dat er links gereden wordt. Dat kan in het begin best wel even wennen zijn, maar zolang je gewoon mee rijdt met het verkeer komt ook dat helemaal goed. Daarnaast is het natuurlijk ook een tikkeltje chaotischer in de grote steden dan je gewend bent. Houdt er dan altijd rekening mee dat je in een tuktuk kwetsbaar bent. Ga dus aan de kant voor auto’s en bussen en wacht liever net even iets langer. De ‘verkeersregels’ zijn ook wel een beetje zo ingericht ‘wie het grootst is krijgt voorrang’. Vooral de bussen rijden als gekken in Sri Lanka dus let daar altijd goed op.

Met een tuktuk mag je maximaal 40km per uur rijden. Onderweg kom je af en toe controle posten tegen waar je als toerist 9 van de 10 keer aangehouden wordt door de agenten. In de meeste gevallen willen ze alleen een praatje met je maken. Ze vinden het namelijk maar wat interessant als toeristen in een tuktuk rijden, zeker vrouwen! Soms controleren ze je Sri Lankaans rijbewijs.

Wat doe je met je tuktuk tijdens de treinreis van Kandy naar Ella

De treinreis tussen Kandy en Ella is een van de beroemdste treinreizen ter wereld. De meeste toeristen die met een tuktuk reizen willen evengoed (een deel van) de treinreis maken. Gelukkig kan dit allemaal geregeld worden. Via het bedrijf waar jij de tuktuk huurt kun je namelijk een driver regelen. Deze haalt de tuktuk op bij het station waar jij vertrekt en brengt hem naar de eindbestemming. Je grote bagage kun je ook in de tuktuk laten waardoor je tijdens de treinreis alleen een kleine rugzak mee hoeft te nemen,  ideaal! Afhankelijk van de afstand die je met de trein wil afleggen betaal je hier tussen de €25 en €50,- voor. Zelf deden we alleen het stuk tussen Nanu Oya en Ella met de trein, een treinreis van zo’n 3u. Hier betaalde we €25,- voor.

Wat doe je met je spullen wanneer je onderweg ergens een stop maakt?

Tja, dit is een beetje een lastige. In de meeste gevallen probeerde wij het altijd zo te plannen dat we onze grote backpacks bij de accommodatie konden laten. Soms wil je echter onderweg een leuke stop maken en heb je dus wel je grote backpacks bij je. Wat wij sowieso aanraden is om een lang slot mee te nemen waarmee je de backpacks vast kunt maken in de tuktuk. Doe ook de regenhoes om de backpacks en maak eventueel de tuktuk dicht. Op deze manier liggen de backpacks niet zo in the picture. Of je het prettig vindt om je bagage achter te laten is natuurlijk ook een beetje persoonlijk. Wij hebben dit zelf uiteindelijk niet gedaan. Op sommige plekken hadden we het best aangedurfd, op andere niet maar dat weet je helaas niet altijd van te voren.

TIP: Laat nooit etenswaren in de tuktuk liggen want voor je het weet ben je het kwijt aan de apen!  

Onze tuktuk van de buitenkant

Tips voor het reizen met een tuktuk

  • Controleer dagelijks of het oliepeil goed is voor je vertrekt.
  • Na zo’n 1000km rijden wordt het aangeraden om de tuktuk even na te laten kijken bij een garage. Deze vindt je overal langs de weg en ze kijken je tuktuk maar al te graag na. Kost je een paar euro.
  • Wist je dat je de tuktuk tijdens een flinke regenbui dicht kunt maken? Aan de zijkanten zitten een soort van flappen die vast kunt klikken waardoor je even goed lekker droog zit.
  • Laat je niet zomaar een boete aanpraten door agenten. Sommige agenten proberen misbruik te maken van toeristen en op deze manier geld af te troggelen. Boetes moeten altijd betaald worden bij het postkantoor. Wanneer je zeker weet dat je niks fout hebt gedaan kun je dus altijd voorstellen aan de agent om naar het postkantoor te gaan om de boete te betalen. In de meeste gevallen haken ze dan al snel af. Alle agenten in Sri Lanka hebben een persoonlijk nummer op hun uniform staan. Het is aan te raden dit nummer te onthouden of te laten merken dat je het nummer weet. Ze zullen dan minder snel geneigd zijn om misbruik van je te maken. Wij hebben dit zelf overigens niet meegemaakt maar het is wel goed om te weten.
  • Zorg ervoor dat je een accommodatie boekt waar je jouw tuktuk veilig kunt parkeren.
  • Denk je eraan om je Sri Lankaanse rijbewijs altijd mee te nemen wanneer je in de tuktuk stapt? Wij hadden deze in onze grote backpacks gedaan waardoor we deze vaak vergaten wanneer we zonder grote backpack op pad gingen. Niet heel handig. Maak ook even een foto van de rijbewijzen als back up!
  • Wordt er een regenbui verwacht? Maak dan alvast je tuktuk dicht ook als hij gewoon ergens geparkeerd staat. Anders kan het erg nat en modderig worden.

Een tuktuk huren in Sri Lanka is wat ons betreft echt een dikke aanrader en we zouden het zo weer doen!

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!