Travelaway

De Todra Kloof in Marokko is de perfecte bestemming voor avonturiers en natuurliefhebbes. Wat je er kunt doen vertellen wij in deze blog!
De Todra Kloof in Marokko is de perfecte bestemming voor avonturiers en natuurliefhebbes. Wat je er kunt doen vertellen wij in deze blog!

Todra Kloof Marokko

De Todra Kloof, ook wel de Todra gorge genoemd is een bestemming die je kunt vinden in het Atlasgebergte van Marokko. Deze indrukwekkende kloof is zo’n 15km lang en op sommige plekken wel 300 meter diep. De kloof is ontstaan door een rivier die hier tussen de rotsen doorstroomde. De indrukwekkende rotsformaties zijn een cadeautje van moeder natuur en een must see tijdens je rondreis door Marokko. In de omgeving van de kloof vind je traditionele berberdorpjes, prachtige natuur, uitzichtpunten en verschillende wandelroutes. In deze blog vertellen we je alles wat je wil weten voor je bezoek aan de Todra Kloof.

Hoe kom je er?

De Todra kloof ligt in het Atlasgebergte net boven het plaatsje Tinghir. Wanneer je een rondreis maakt door Marokko zal je de kloof hoogstwaarschijnlijk bezoeken vanuit Merzouga. Vanuit Merzouga is het zo’n 4uur rijden tot de Todra kloof. Kom je vanuit de andere kant? Dan bereik je de Todra kloof in zo’n 3uur vanuit Aït Ben Haddou of Ouarzazate. Om de Todra kloof in je reisroute te kunnen opnemen is het handig om eigen vervoer te hebben aangezien het openbaar vervoer in Marokko niet heel goed geregeld is.

Waar te verblijven?

Open een willekeurig reisblog over de Todra Kloof en ze zullen je allemaal vertellen dat je moet overnachten bij de Ecolodge Auberge Le Festival. Hoewel dus niet heel origineel raden wij jou ook écht aan om hier te slapen. Deze accommodatie is zo uniek en maakt jouw bezoek aan deze prachtige omgeving helemaal af. De accommodatie ligt in de kloof en de kamers zijn uniek doordat ze gebouwd zijn in de rotsen. De lodge is gebouwd van natuurlijke materialen uit de omgeving. Een super bijzondere plek waar je echt een keertje geweest moet zijn! In de avond wordt er een heerlijk diner geserveerd en je bent zo bij de kloof en bij de start van een populaire wandeling in de omgeving. Boek wel op tijd want het hotel heeft ‘maar’ 7 van deze bijzondere grottenkamers. Is het hotel al vol? Dan is Riad Dar Bab Todra een goed alternatief.

Wat te doen in de Todra Kloof

1. Bezoek de kloof zelf

De Todra Kloof zelf is natuurlijk de voornaamste reden voor veel reizigers om deze plek te bezoeken. De kloof is duizenden jaren geleden ontstaan door een rivier die tussen de rotsen stroomde. De toen nog ruige rivier is inmiddels veranderd in een klein stroompje. Het is een must om een wandeling door de kloof te maken. Als je dit doet kijk dan ook goed om je heen want de torenhoge kliffen zijn erg indrukwekkend om te zien. Overdag is het gezellig druk in de kloof met vele toeristen en verkopers die hier hun spullen proberen te verkopen. Daarnaast rijdt er ook gewoon verkeer door de kloof. Wil je de ergste drukte vermijden kun je het beste vroeg in de ochtend of tegen het einde van de middag komen.

2. Hiken

De omgeving van de kloof is de perfecte uitvalsbasis voor een avontuurlijke wandeling. Voor de avonturiers onder ons is de Todra Kloof in Marokko dus zeker een must om te bezoeken. Zelf deden we een prachtige wandeling in de omgeving die start bij een grote parkeerplaats aan het einde van de kloof. Hier zie je een flinke trap naar boven lopen wat het beginpunt van de wandeling is.

Het eerste gedeelte van de hike is behoorlijk klimmen. Nadat je het hoogste punt bereikt heb kom je uit bij een nomadenfamilie waar je een lekker kopje thee aangeboden krijgt (geef ze hier een kleine vergoeding voor). Vervolgens loop je door langs prachtige uitzichtpunten en een waanzinnig landschap. Het tweede deel loop je voornamelijk naar beneden terug richting het dal. Eenmaal beneden aangekomen loop je een stukje door aangelegde tuinen via het dorpje terug naar de kloof en de parkeerplaats. De hike duurt in totaal zo’n 3,5 tot 4 uur.  

Download de app maps.me om te navigeren tijdens de wandeling. Wanneer je de volgende coördinaten invoert kun je de route vinden: 31.589090, -5.5968. De route begint aan het einde van de kloof en eindigt bij het beginpunt van de kloof dus je loopt ook nog een stuk door de kloof terug naar je auto.

3. Klimmen

De Todra kloof is ook een populaire bestemming onder klimmers. Vooral ervaren klimmers kunnen hier hun hart ophalen. Er zijn in de kloof maar liefst 400 verschillende klimroutes te vinden. Ondanks de populariteit is het nog steeds erg rustig in de omgeving en zal je niet heel veel andere klimmers tegenkomen. Via Aventures Verticales Maroc kun je een klimexcursie boeken. Ben je een ervaren klimmer? Dan kun je ook klimspullen huren bij de ingang van de kloof in de winkel van Aventures Verticales. Let wel op dat sommige routes zeer goed vastgebout zijn en sommige routes heel slecht. Het is belangrijk om goed te weten wat je niveau is voordat je zomaar gaat klimmen in de Todra Kloof.

Tips voor je bezoek aan de Todra kloof:

  • Ga je hiken? Zorg dan dat je voldoende drinken en snacks meeneemt, je komt onderweg alleen een nomadenkamp tegen waar je een lekker kopje thee kunt drinken maar verder niks.
  • Neem ook iets van een (regen)jas mee. Hoewel het beneden lekker warm was, nam de temperatuur steeds meer af hoe verder we liepen en begon het ook licht te regenen. (Wij reisde naar Marokko in de maand mei). Tijdens de zomermaanden kan het erg heet zijn om te hiken.
  • Download de maps.me app zodat je offline kunt navigeren. Er staan nergens bordjes dus als je zonder gids gaat is het erg prettig om toch iets van houvast te hebben dat je goed loopt.
  • Wanneer je op tijd vertrekt vanuit Merzouga (uiterlijk 09:00/09:30u) kun je de hike op de dag van aankomst nog doen, anders kan je hem in de ochtend wandelen.

Staat een bezoek aan de Todra Kloof in Marokko al op jouw lijstje?

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!