Reizen naar Jordanië wordt steeds populairder. De reden? Een waanzinnige bestemming op slechts 4,5u vliegen van Amsterdam. In Jordanië kun je je echt even onderdompelen in een compleet andere cultuur en genieten van de prachtige bezienswaardigheden zoals wereldwonder Petra of de Wadi Rum woestijn. Voor je naar Jordanië reist is het handig om je goed voor te bereiden zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Voordat je vol enthousiasme je koffers gaat pakken en met een been in het vliegtuig staat deel ik hieronder 11 handige weetjes voor je vertrek naar Jordanië!
Jordanië heeft als kleurcode een geel reisadvies vanuit de Nederlandse overheid. Dat betekend dat het een veilig land is om doorheen te reizen. Door de buurlanden van Jordanië (Syrië, Irak, Israël en Saoedi Arabië) wordt vaak gedacht dat het een onveilig land is maar dat is absoluut niet waar. De bevolking is ontzettend vriendelijk en wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld tijdens onze rondreis door Jordanië. Enkel de gebieden aan de grens met Syrië en Irak worden vaker aangeduid als niet veilig. Hier kom je als toerist echter normaal gesproken ook niet.
Voor je reis naar Jordanië is het echt een must om de Jordan Pass aan te schaffen. Met de Jordan Pass krijg je namelijk toegang tot maar liefst 40 attracties. Je hebt de keuze uit 3 verschillende ‘passen’. Het enige verschil is eigenlijk het aantal dagen dat je toegang hebt tot Petra. Je kunt hierbij kiezen uit 1, 2 of 3 dagen toegang. Daarnaast zitten ook de kosten van je visum on arrival inbegrepen in de Jordan Pass. Het is dus echt 100% de moeite om de Jordan Pass aan te schaffen omdat je met 1 dag Petra & je visum de kosten er al uit hebt. Daarnaast krijg je met de Jordan Pass nog toegang tot bijvoorbeeld: de Wadi Rum woestijn, Jerash, verschillende bezienswaardigheden in Amman & Madaba en nog véél meer. Je kunt de Jordan pass gemakkelijk hier aanvragen. De enige vereiste aan de Jordan Pass is dat je minimaal 3 overnachtingen in Jordanië verblijft. Verder kan iedereen de pas aanvragen! De prijs van de Jordan Pass ligt tussen de 70 – 80 JD (+/- tussen de 85 en 100 euro p.p.)
Jordanië heeft 2 verschillende klimaten. In het westen heerst een mediterraan klimaat en landinwaarts een steppe-woestijnklimaat. De maanden December tot en met Februari kunnen hierdoor in het westen koud en nat zijn. Overdag wordt het dan maximaal een graad of 15. De zomermaanden daarin tegen zijn heet en droog met temperaturen tot 30 graden celcius. In de woestijngebieden is het overdag warm maar kan het ‘s avonds en ‘s nachts behoorlijk afkoelen. De ideale reistijd voor Jordanië is vanaf half Maart tot en met Mei en vanaf half September tot en met November. In de maanden Juli & Augustus is het erg heet. De maanden Juni & December kunnen echter ook nog goed zijn om te reizen maar dat is lastiger in te schatten.
Wanneer je naar Jordanië gaat om bepaalde hikes te doen zoals de Wadi Ghuweir Trail of Trails bij Wadi Mujib is het handig om rekening te houden met het klimaat. Deze trails lopen namelijk door kloven die met veel regen onder water komen te staan. Vaak wordt voor deze trails aangehouden te reizen tussen April en November. De Wadi Ghuweir trail hebben wij zelf echter eind November ook nog kunnen lopen. Dit is ook een beetje geluk hebben. Het moet dan een aantal dagen vóór de hike en de dag van de hike helemaal droog zijn. Wadi Mujib bestaat uit verschillende hikes, deze zijn helaas niet mogelijk om te wandelen in de winter. Wadi Mujib is geopend vanaf 1 April tot en met eind Oktober. Meer informatie kun je terugvinden op de website van het Visitors Centre.
Daarnaast is de Ramadan ook een puntje om rekening mee te houden! Lees hierover meer bij punt 10.
Wist je dat je voor een rondreis door Jordanië ‘maar’ een dag of 12 nodig hebt? In deze tijd kun je alle mooie plekken van Jordanië op je gemak ontdekken. Heb je 2 weken de tijd? Luxe! Er zijn ook genoeg mensen die bijvoorbeeld maar 8 dagen naar Jordanië gaan. Kan, vind ik persoonlijk wel erg kort. Dan raffel je de hoogtepunten af en that’s it. Om het land echt te kunnen ervaren en de vele mooie plekken te kunnen ontdekken die Jordanië te bieden heeft is het aan te raden om 12 dagen uit te trekken voor het land.
Jordanië is een islamtisch land. Dit is iets om zeker als vrouw zijnde even rekening mee te houden. De meeste vrouwen lopen gesluierd rond en ze zijn het echt niet gewend als jij in je korte broek en spaghettitopje rond gaat lopen. Bij de toeristische spots zoals Petra of de Wadi Rum woestijn zie je dit misschien iets meer, maar zelf had ik altijd de regel schouders en knieën bedekt. In de praktijk heb ik vrijwel altijd een lange broek met een shirtje gedragen of een lange jurk. Voor mannen is het geen probleem om in een korte broek rond te lopen.
In Jordanië wordt betaald met de Jordaanse Dinar. Omgerekend is 1 Jordaanse Dinar ongeveer €1,25 waard. Let hier dus even goed op! Soms denk je oh wat goedkoop maar de Dinar is dus meer waard dan de Euro.
Nederlandse en Belgische toeristen hebben voor Jordanië een toeristenvisum nodig. Echter, wanneer je de Jordan Pass aangeschaft hebt, hoef je hier verder niks meer voor te doen. De kosten voor het visum zijn inclusief in de Jordan Pass en het visum krijg je bij aankomst op de luchthaven. Het visum is 30 dagen geldig. Heb je geen Jordan Pass, dan kost het visum je 40JD (zo’n €50,-). Vereiste voor het visum is dat je minimaal 3 overnachtingen in Jordanië verblijft. Is dit niet zo? dan betaal je nog een exit fee van 10JD. Zorg dus voor vertrek voor een geldig paspoort met minimaal een lege visumpagina.
Jordanië valt in de wintertijd in de tijdzone UTC +2 en in de zomertijd in de tijdzonde UTC +3. Dat wil zeggen dat het in Jordanië 1 uur later is dan in Nederland. Hier zit een kleine uitzondering in omdat de klok op een ander moment verzet wordt in Jordanië. Tussen de laatste vrijdag en zondag van Maart en tussen de laatste vrijdag en zondag van Oktober is het 2 uur later in Jordanië. De klok wordt in Jordanië dus 2 dagen eerder verzet dan in Nederland.
Jordanië is een islamitisch land dus tijdens het plannen van jouw reis is het handig om rekening te houden met de Ramadan. Het beste is om de Ramadan te vermijden. Het is dan namelijk een stuk drukker op de weg, veel restaurants zijn gesloten en het kan voorkomen dat bepaalde trekpleisters eerder sluiten. Niet vergeten te googlen dus voor je vol enthousiasme een reis boekt! In 2022 is de Ramadan tussen 2 April & 2 Mei, gevolgd door het Suikerfeest.
Een rondreis door Jordanië is in mijn ogen niet compleet zonder een eigen huurauto. Dé perfecte manier om dit waanzinnig mooie land te ontdekken. Je hebt zo alle vrijheid om de bezienswaardigheden te bezoeken en kunt zelf bepalen wanneer je verder rijdt naar je volgende bestemmingen. Een auto huur je gemakkelijk bij SunnyCars of RentalCars.
Mocht je niet in de gelegenheid zijn om een eigen auto te huren dan kun je er voor kiezen om het land met de bus te bereizen. In principe is het busvervoer goed geregeld in het land. In elke stad vind je een busstation waar je de bus kunt nemen naar een volgende bestemming. Dit zijn vaak mini vans voor +/- 15 tot 20 personen. MAAR officiële vertrektijden zijn er niet en de bussen vertrekken in principe alleen als ze vol zijn. Het kan dus voorkomen dat je lang moet wachten, zeker op de minder populaire trajecten. Zit je hier niet op te wachten? Dan bestaat er ook de busmaatschappij JETT. Dit zijn iets luxure bussen met airco & toilet, gericht op toeristen. Een rit dien je vooraf te reserveren. De prijzen voor deze bus liggen hoger dan de lokale bussen.
Jordanië is waanzinnig mooi land waar ontzettend veel te beleven valt. Natuurlijk zijn er een aantal hoogtepunten die je absoluut niet mag overslaan tijdens jou reis naar Jordanië. Hieronder deel ik dé 4 hoogtepunten die je wat mij betreft niet mag overslaan tijdens jou reis naar Jordanië
Wereldwonder Petra, een van de redenen waarom jaarlijks zoveel toeristen richting Jordanië trekken. De vroegere inwoners van Petra, de Nabateeërs hebben echt een prachtige stad gebouwd. Uit de vele rotsformaties wisten ze een indrukwekkende stad te bouwen, wat hun ook nog ontzettend veel rijkdom heeft opgeleverd door de ideale ligging midden in een populaire handelsroute. Tijdens je bezoek aan Petra kijk je je ogen uit naar de waanzinnige bouwwerken zoals de Treasury en de Monastery. Je kunt hier dagen rondwandelen en prachtige hikes maken. Daarnaast is Little Petra het kleine zusje ook absoluut een bezoekje waard!
Jordanië bestaat voor maar liefst 80% uit steppe en woestijn. Behoorlijk wat toch?! Een bezoekje aan de woestijn kan dan ook met geen mogelijkheid ontbreken tijdens jouw rondreis. De Wadi Rum woestijn bezoek je het beste middels een Jeep Tour. Je kunt de woestijn zo perfect ontdekken en vervolgens overnachten in een van de vele kampen die de woestijn rijk is van ultra luxe tot lekker basic. Als je geluk hebt wordt je ook nog getrakteerd op een traditioneel bereide maaltijd, namelijk onder de grond! Zarb is een ondergrondse BBQ waarbij verschillende soorten vlees, groente en aardappelen langzaam gegaard worden onder de grond.
Ik denk dat iedereen het wel eens geprobeerd heeft in de zee, drijven. Meestal heb je hier toch echt een luchtbedje voor nodig anders kost het behoorlijk wat moeite! In de dode zee is dit echter een heel ander verhaal. Hier kun je zonder enkele moeite heerlijk blijven drijven. Waarom? Het zoutgehalte is hier maar liefst zo’n 33%. Misschien wel leuk om te weten dat gemiddeld zeewater een zoutgehalte heeft van zo’n 3,5%. Een bijzondere ervaring is het zeker.
Dana, een plaatsje dat vaak overgeslagen wordt tijdens een rondreis in Jordanië en misschien niet als iedereen als hoogtepunt benoemd zal worden. Het plaatsje zelf is dan ook totaal niet interessant maar de prachtige hikes die je vanuit hier kunt doen wel! Vooral de Wadi Ghuweir Trail is een absoluut hoogtepunt geweest tijdens onze reis. Sla dit plaatsje dan ook niet over tijdens jou reis.
Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel helemaal klaar om het vliegtuig in te stappen en te genieten van prachtig Jordanië.
Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!
lees hier meer