Travelaway

Dit zijn 13x de leukste tips voor een dagje Maastricht. Natuurlijk vind je hier ook een aantal restaurant en hoteltips.

Dit zijn 13x de leukste tips voor een dagje Maastricht. Natuurlijk vind je hier ook een aantal restaurant en hoteltips.

Maastricht

Maastricht is de hoofdstad van Limburg en gelegen in het zuiden van Nederland. Deze stad staat bekend om zijn bourgondische levensstijl. Je vindt hier dan ook de lekkerste restaurants en leukste terrasjes. Genieten van het leven is iets waar ze in Maastricht wel raad mee weten! Daarnaast is Maastricht rijk aan historie, je vindt hier vele prachtige oude gebouwen zoals de oude stadsmuur en de bisschopsmolen. Je waant je hier bijna in Frankrijk door de uitstraling van de prachtige panden en herenhuizen. Ik vertel je de leukste tips voor een dagje Maastricht. Ben jij meer van het shoppen? Daar kun je een dagje Maastricht ook mee vullen, struin door de heerlijke winkelstraten en shop til you drop.

13x De leukste tips voor een dagje Maastricht

1. Boekhandel in Dominicanen kerk

Midden in het centrum van de stad vlakbij het vrijthof vind je de oude dominicanenkerk. Dit gotische kerkgebouw is inmiddels omgetoverd tot een boekhandel. Hoe bijzonder is dat? Dit moet je gezien hebben, de prachtige muurschilderingen en uitstraling van het gebouw maakt dit de meest bijzondere boekhandel die ik ooit gezien heb.

tips dagje maastricht

2. Bonnefantenmuseum

Het bonnefantenmuseum is een museum voor de beeldende kunst. Een perfect uitje voor de kunstliefhebbers onder ons dus! Het museum staat vooral bekend om de prachtige collectie aan middeleeuwse beeldhouwkunst, schilderkunst & hedendaagse kunst. Ook vinden hier wisselende tentoonstellingen plaats. Een kaartje kost €15,- voor volwassenen en €7,50 voor studenten. Meer informatie vind je op de website van het Bonnefantenmuseum.

3. Shoppen in Maastricht

Ook de shopaholics zijn in Maastricht op het juiste adres. in het centrum van de stad vind je alle bekende modemerken maar ook super schattige boetiekjes. Neem een gevulde portemonnee mee en je kunt je helemaal uitleven! Loop ook even langs de markt en koop heerlijke verse producten, op de markt is er dagelijks een vers markt en op Woensdag en vrijdag vind je op de markt de uitgebreide weekmarkt. (09:00u-15:00u). Plof ook zeker na een middagje shoppen neer op een heerlijke terrasje op het vrijthof of het onze lieve vrouwe plein en geniet van het bourgondische leven.

tips dagje maastricht

4. Onze Lieve Vrouwenplein

Dit gezellige plein ligt in het oudste gedeelte van de stad en je vind hier heerlijke terrasjes en restaurants. Het plein heeft zijn naam te danken aan de onze-lieve-vrouwebasiliek die je ook op dit plein vindt. Loop hier ook zeker even binnen want het is absoluut prachtig.

5. Bisschopsmolen

In het Jekerkwartier vind je dit bijzonder stukje geschiedenis. Je kunt hier nog het rad van de oude watermolen zien. In de oude bisschopsmolen zit tegenwoordig een ambachtelijke bakker en worden allerlei graanproducten ontwikkeld.  Je vindt hier dan ook de heerlijkste broden, vlaaien en regioproducten. Je kunt hier natuurlijk ook terecht voor een rondleiding.

6. Lang Grachtje & Klein Grachtje

Deze 2 historische straten vind je in het centrum van Maastricht in het Jekerkwartier en hier kun je de overblijfselen van de oude stadsmuur aanschouwen. De muur dateert uit de 13e eeuw maar is ondertussen meerdere keren hersteld. Een bijzonder stukje geschiedenis midden in de stad!  

tips dagje maastricht

7. Helpoort & Jekerkwartier

De helpoort is de oude stadspoort van Maastricht. De poort is onderdeel van de oude stadsmuur die je vindt bij het lange grachtje / kleine grachtje en is gelegen in het oudste deel van de stad maastricht; het Jekerkwartier. De Poort is de oudste bestaande stadspoort van Nederland. Vlakbij de helpoort vind je ook het stadspark van Maastricht. In de zomer kun je hier heerlijk genieten van het zonnetje of lekker picknicken. Een geliefde plek in Maastricht!

8. Sphinxkwartier

Het Sphinxkwartier is wederom een bijzonder stukje Maastricht. Het is een stukje industrieterrein in het centrum van Maastricht, ook wel  het creatieve hart van de stad genoemd, in de omgeving zie je ook vele toffe streetarts. Loop door de Sphinx passage, hier vind je de geschiedenis van het Sphinx Kwartier in zo’n 30.000 tegeltjes met foto’s en uitleg en ontdek hier de rauwe randjes van de stad. Breng ook zeker een bezoekje aan Loods 5. Deze interieur winkel is echt geweldig en je kunt hier alles vinden voor in huis wat je maar kunt bedenken. De winkel is dan ook ENORM en je kunt je hier met gemak een hele dag vermaken.

9. Sint Servaasbrug

In de volksmond ook wel de Stenen Brug genoemd is de Sint Servaasbrug de oudste brug van Nederland en een bekend icoon van de stad Maastricht. Wanneer je vanuit het station het oude centrum in loopt loop je over de Stenen brug. Geniet even van het uitzicht over het water en het oude centrum. Vanuit hier vertrekken ook de vele rondvaarten over de Maas. Meer informatie daarover vind je bij Rederij Stiphout.

tips dagje maastricht

10. Wandelen bij Fort Sint Pieter

Wil jij even de stad ontvluchten? Breng dan een bezoekje aan Fort Sint Pieter. Je vindt dit fort aan de zuidkant van de stad op zo’n 10minuutjes rijden vanuit het centrum. Bovenop de berg sint pieter vind je dit eeuwenoude fort dat de stad moest beschermen tegen de vijand. Je kunt hier een prachtige rondleiding doen en meer leren over het fort en de geschiedenis hiervan of je kunt hier ook wandelen in de prachtige natuur. Bij Visit Zuid Limburg vind je een prachtige maar pittige wandeling in dit mooie gebied.

tips dagje maastricht

11. Grotten van Valkenburg

Valkenburg is een toeristische attractie op zich. Dit plaatsje kun je natuurlijk ook apart bezoeken tijdens een weekendtrip maar is ook prima te bereiken vanuit Maastricht. Met zo’n 20minuten rijden ben je er al. Waarom je hier naartoe moet? Voor de grotten natuurlijk. Je vind hier namelijk de mooiste grotten van Nederland. Vroeger gingen de mijnwerkers hier zo’n 700m onder de grond om steenkool te winnen. Tegenwoordig kun je door de grotten wandelen, mountainbiken of in de decembermaanden kerst vieren in de grotten. Meer info vind je bij Visit Zuid Limburg.

12. Vrijthof Maastricht

Het Vrijthof, het hart van Maastricht. Hier vind je in de zomer bruisende terrasjes voor een middagje genieten. In de wintermaanden tijdens Februari is dit het hart voor het gezelligste feestje van het jaar; carnaval. Verder wordt hier ieder jaar het Preuvenemint gehouden, de concerten van André Rieu & natuurlijk Magisch Maastricht. Verder vind je om het Vrijthof ook tal van historische gebouwen zoals het theater, de sint Servaaskerk & de Sint Janskerk.

tips dagje maastricht
tips dagje maastricht

13. Het Bassin

Op 5 minuten van het stadcentrum ligt het Bassin, een binnenhaven in het Sphinxkwartier met een rijke historie. De haven is omringd door monumentale aardewerkfabrieken, welke tegenwoordig zijn omgebouwd tot prachtige woningen, restaurants en galerijen. In dit stukje Maastricht komen de locals dan ook graag voor een hapje en een drankje.

Heb jij plannen om Maastricht met kinderen te bezoeken? Lees dan eens de tips van Alles Kids Op Reis voor een bezoekje aan Maastricht  met de kids! 

Hotel & restaurant tips

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!