Travelaway

In deze blog lees je alles wat je wil weten voor je bezoek aan de prachtige vestigingsstad Aït Ben Haddou.
In deze blog lees je alles wat je wil weten voor je bezoek aan de prachtige vestigingsstad Aït Ben Haddou.

Aït Ben Haddou

Aït Ben Haddou is een stad die vooral bekend staat om de prachtige kasba’s die tegen een heuvel aangebouwd zijn. Een Kasba is het verdedigbare deel van de medina en het kenmerkt zich door hoge muren met hoektorens. Bijna elke nederzetting in Marokko heeft haar eigen kasba. De kasba’s in Aït Ben Haddou zijn opgebouwd uit leem en samen worden deze de ksar genoemd. Wat deze plek zo bijzonder maakt is dat hij al menig keer gebruikt is als decor voor beroemde films of series zoals Gladiator of The Game of Thrones. De Ksar die tegen een heuvel aangebouwd is bestaat uit een doolhof aan straatjes en een mooi uitzichtpunt. De stad werd in 1987 zelfs opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco en trekt jaarlijks zo’n 25.000 toeristen. 

De geschiedenis van Aït Ben Haddou

De stad is gesticht rond het jaar 750 door de berbers onder leiding van Ben Haddou. Er wordt gezegd dat deze Ben Haddou nog altijd begraven ligt in de ksar. De stad groeide al snel uit tot een knooppunt voor handelsroute tussen de Sahara en Marrakech. Tegenwoordig wonen er nog zo’n 750 inwoners in de stad, waarvan de meeste in de wijken wonen die gebouwd zijn aan de andere kant van de rivier (tegenover de ksar), maar ook in de ksar wonen nog altijd een aantal families. De meeste hotels zijn ook aan de andere kant van de rivier te vinden. 

Hoe kom je in Aït Ben Haddou

Een bezoek aan Aït Ben Haddou is gemakkelijk in te plannen tijdens je rondreis door Marokko. Zo reden wij vanuit de Todra Kloof via een omweg door de Dades Vallei en de Dades Kloof in zo’n 5uur naar Aït Ben Haddou. Een prachtige route en een stop is wel welkom wanneer je onderweg bent naar Marrakech. Aït Ben Haddou ligt op zo’n 4uur rijden vanuit Marrakech. Wanneer je enkel een stedentrip plant naar Marrakech zou ik een tripje naar Aït Ben Haddou niet per se aanraden omdat het een behoorlijk stuk rijden is voor een relatief kort bezoek. 

De beoemde zigzag weg onderweg naar Aït Ben Haddou

Hoelang heb je nodig voor een bezoek aan Aït Ben Haddou?

In principe is 1 nacht voldoende voor je bezoek aan Aït Ben Haddou. Wanneer je eind van de middag arriveert kun je in de avond ergens lekker een hapje eten en in de ochtend Aït Ben Haddou verkennen. Heb je echter geen strak schema voor je rondreis door Marokko? Dan is een extra nachtje ook geen straf. Veel hotels hebben een zwembad en een dagje relaxen bij het zwembad is ook wel eens lekker! Ook heb je dan nog tijd voor een bezoek aan het nabijgelegen Ouarzazate. 

Tips voor je bezoek aan Aït Ben Haddou

1. De oude vestigingsstad bezoeken

Dé reden voor een bezoek aan Aït Ben Haddou is natuurlijk een bezoek aan de ksar. Je ziet de ksar al van een afstandje liggen, een bijzonder beeld. Om de ksar te mogen betreden betaal je een kleine entree van een zo’n €2,- per persoon. Dit geld wordt gebruikt voor het onderhoud aan de ksar. Op sommige plekken in de ksar kun je ook bij mensen in hun woning kijken voor een klein bedrag. Verder zie je verschillende locaties die gebruikt worden als filmset en vind je natuurlijk voldoende souvenirshops binnen de muren van de ksar. Wandel naar het hoogste punt van de stad voor een weids uitzicht. 

Prachtige kleden die je kunt kopen in Aït Ben Haddou

2. Eten bij La Terrazza

De meeste hotels beschikken over een eigen keuken waar je ‘s avonds een prima maaltijd kunt eten. Wil je echter écht lekker eten? Dan moet je bij La Terrazza zijn, een echt Italiaans restaurant. De pizza’s en pasta’s worden hier vers bereid en zijn echt verrukkelijk! Het restaurant heeft ook een fijn dakterras waar je voor het diner een lekker drankje kunt doen met uitzicht op de Ksar. Er wordt hier naast heerlijke gerechten ook alcohol geschonken. 

3. Slaap bij een hotel met zwembad

Zoals hierboven al aangegeven is een bezoek aan de ksar geen dagvullend programma. Hoe lekker is het dan als je een hotel met zwembad hebt om even te kunnen relaxen. Tijdens je rondreis door Marokko kom je niet op heel veel strandbestemmingen dus dan is een zwembad ook wel eens een welkome afwisseling. Als je de tijd hebt zou je dus een extra nachtje in Aït Ben Haddou kunnen plannen om echt even te kunnen genieten van een rustmomentje aan het zwembad. 

4. Bekijk de zonsopkomst

De ksar is natuurlijk al een bezienswaardigheid op zich, maar het allerbeste moment voor een bezoek aan de ksar is tijdens de zonsopkomst. De prachtige opkomende zonnestralen zorgen ervoor dat de kleuren van de ksar nog mooier uitkomen. Daarnaast is het op dit tijdstip nog heerlijk rustig in de straten en zul je weinig andere toeristen tegenkomen. Wat wel een klein nadeel is, is dat de meeste winkeltjes ook nog gesloten zijn. Even shoppen zit er dus niet in. 

5. Bezoek het nabijgelegen Ouarzazate

Vanuit Aït Ben Haddou bereik je het plaatsje Ouarzazate in +/- 30minuten rijden. Wanneer je vanuit de Todra kloof richting Aït Ben Haddou rijdt passeer je Ouarzazate al.  Je zou een bezoek dus ook op de aankomstdag kunnen plannen. Ouarzazate staat vooral bekend om de filmstudios die hier te vinden zijn; de kleinere CLA studios en de grotere en meer bekende Atlas studio’s. Een bezoek aan de Atlas studio’s is zeker aan te raden omdat dit een van de grootste filmstudio’s ter wereld is en hier menig grote hollywoodfilms zijn opgenomen. 

Zou jij Aït Ben Haddou willen bezoeken tijdens jouw rondreis door Marokko? 

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!