REISBLOG

TEXEL

Het grootste Nederlandse wadden eiland dat behoort tot Noord-Holland. Met zijn 24km lang en 8 km breed is het eiland echter niet echt groot te noemen. Vanuit Den Helder pak je de ferry en ben je met zo’n 20 minuutjes aan de overkant. Dit heerlijke stukje van Nederland is de perfecte bestemming tijdens deze rare tijden. Geniet van de rust, het strand en van de pittoreske vissersdorpjes. Ook voor Foodies is Texel een perfecte bestemming, je kunt hier genieten van heerlijke gerechten uit de zee, texels lam en natuurlijk niet te vergeten texels bier en texelse kaas!

texel

VEERDIENST TESO

Teso is de veerdienst tussen Den Helder en Texel. Een kaartje koop je gemakkelijk online en is altijd een retourticket. Op de terugweg van Texel naar Den Helder worden de kaartjes niet meer gecontroleerd. Op de heenweg kun je binnen rijden op nummerherkenning of ter plekke een kaartje kopen. De boot heeft dagelijks afvaarten tussen 06:00 – 21:00u. de kosten voor een retourticket met vertrek op vrijdag ,zaterdag ,zondag of maandag bedragen €37,- (met de auto) vertrek je op dinsdag, woensdag of donderdag, dan kost een retourticket je €25,-. Het is natuurlijk ook mogelijk om een kaartje te kopen als voetganger of met de fiets/scooter/motor.

TEXEL VIGNET

Wanneer je met de auto naar Texel gaat is het handig om een Texels Vignet te kopen. Op Texel moet je eigenlijk overal betalen om je auto te parkeren. Een Texels Vignet is een digitale parkeerkaart. Zo koop je een dagkaart voor €10,- een weekkaart voor €20,-. Het loont zich zeker om een weekkaart te kopen als je een aantal dagen naar Texel gaat. Houd er rekening mee dat een Texels Vignet is gekoppeld aan een kenteken. Als je met meerdere auto’s gaat heb je dus ook meerdere Vignets nodig. Mocht je geen vignet willen aanschaffen kun je ook ter plekke betalen bij de parkeerautomaten. Dit kost je €2,50 per uur of €10,- voor een dagkaart. Uit ervaring kan ik je zeggen dat dit niet heel handig is omdat veel parkeerautomaten niet werken en je dan dus niet kan betalen.

WAT TE DOEN OP TEXEL

Wat mag je nou allemaal niet missen tijdens een bezoek op dit eiland? Ik vertel het je hier!

1. STRANDPAVILJOEN OP TEXEL

Breng een bezoek aan een van de vele strandtentjes die je vind op het eiland. De meeste strandtenten hebben zichzelf vernoemd naar een strandpaal, hectometerpaaltjes van de kust. Paal 17 is een populaire strandtent. Het bestaat eigenlijk uit 2 strandtenten, aan de rechterkant vindt je Strandpaviljoen aan zee en aan de linkerkant Paal 17. Zoals de naam al doet vermoeden is Strandpaviljoen aan zee alleen in de zomer geopend en Paal 17 het hele jaar rond. Ook een aanrader is Kaap Noord een van de weinige strandtenten die zichzelf niet vernoemd naar een strandpaal. Bestel hier een heerlijke Juttersplank met een glas wijn of een echt texels biertje en geniet van het goede leven! Je vindt Kaap Noord in het noorden van het eiland ter hoogte van paal 33.

2. VUURTOREN TEXEL

In de Cocksdorp vlak bij Paal 33 vindt je de deze rode vuurtoren. Beklim de toren voor een mooi uitzicht over het strand, en leer meer over de geschiedenis van de toren. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de toren zwaar beschoten, zo zal je leren dat er eigenlijk een tweede toren om de originele toren is gebouwd! Kaartjes voor de vuurtoren dien je vooraf online te kopen. Kosten? €5,- per ticket. Meer informatie vind je op de website van Vuurtoren Texel.

TIP : Vanuit Kaap Noord kun je ook naar de vuurtoren lopen over het strand. Ga voor een heerlijke lunch naar Kaap Noord en loop vervolgens door voor een bezoek aan de vuurtoren. Je ziet hem al liggen vanuit Kaap Noord en via het strand ben je er met een half uurtje lopen.

3. HET STRAND VAN TEXEL

Je kan natuurlijk niet op Texel zijn geweest zonder het strand bezocht te hebben. Maak een mooie strand wandeling na je bezoek bij een van de heerlijke strandtentjes of breng een bezoek aan de meest bekende strandplaats van Texel; de koog.

texel

4. HUUR EEN E-CHOPPER

Super leuk om het eiland te ontdekken! Je kan natuurlijk ook gewoon een fiets huren maar dit is stiekem toch nét iets leuker. Een E-chopper is een soort elektrische brommer en de perfecte manier om het eiland te ontdekken. Breng een bezoek aan de pittoreske dorpjes zoals Den Hoorn, Oudeschild, De Waal of de grootste plaats van Texel Den Burg. Je kunt de E-choppers huren voor een halve dag ’s ochtends of ’s middags, of een hele dag. Mocht je rustig aan willen doen en genoeg tijd willen om te stoppen en foto’s te nemen raad ik je aan voor een hele dag te kiezen. De kosten voor een halve dag (3u) bedragen €30,- per stuk, een hele dag kost je €50,- per stuk.
Je huurt ze bij Solex Verhuur Texel.

texel

5. KAASBOERDERIJ WEZENSPYK

Texel staat bekend om zijn heerlijke kaas en dan vooral zijn schapenkaas. Bij Kaasboerderij Wezenspyk leer je meer over het proces van het maken van de kazen, en je kunt er ook heerlijke kazen proeven en kopen. Er is ook een leuk cafétje bij waar je een heerlijke kaasplank of kaasfondue kan bestellen. Normaal gesproken worden er rondleidingen en kaasproeverijen gehouden maar dit is momenteel door corona niet mogelijk, toch is het zeker een aanrader om de boerderij even te bezoeken, rij er even langs met je E-Chopper en scoor een lekker kaasje!

6. BIERPROEVERIJ OP TEXEL

Texel staat bekend om zijn lokale producten zoals de heerlijke Texelse kaas, Texels lam en natuurlijk Texels bier! Skuumkoppe is het bekendste biertje op Texel maar er zijn nog meer opties. Breng een bezoek aan de Texelse bierbrouwerij. Je kunt hier diverse biertjes proeven en een gids verteld je meer over de geschiedenis van het bedrijf. Hou er rekening mee dat je vooraf moet reserveren voor een proeverij, de kosten bedragen €12,50 per persoon en een proeverij duurt zo’n 45 minuten.

7. ZEEHONDEN SPOTTEN ROND TEXEL

Oké dit klinkt misschien een beetje cliché maar zo leuk. Met het Sop zeehondentochten vaar je met een klein bootje met maximaal 12 personen naar de plek waar de zeehonden te vinden zijn.  Helaas hadden wij de ‘pech’ dat de zeehonden dit keer op een zandbank een stuk verderop lagen waar je met de boot helaas niet kan komen omdat het water te ondiep is. Ondanks dit was het evengoed een super leuke ervaring, er waren toch een paar zeehonden die dicht bij de boot kwamen en zich flink uitsloofde! Op de terugweg heeft de schipper ook nog een brood bij zich voor de vogels, dus bereid je voor op een hele zwerm vogels achter de boot. Ze vangen de stukjes brood zo uit de lucht. Voor €25,- p.p. koop je een kaartje en 1,5u plezier. Meer informatie vind je hier.

texel
texel

8. NATIONAAL PARK DE DUINEN

Dit nationale park bevat de duingebieden van de west kant van texel en beslaat zo’n 43 vierkante km. Ben jij op zoek naar een mooi gebied voor een heerlijke wandeling of fietstocht dan ben je hier aan het goede adres. Het park is adembenemend mooi en je raakt er niet uitgekeken!

texel

HOTEL/ RESTAURANT

TIPS

Het boeken van een overnachting of het kopen van een product via de links op deze pagina, levert mij een kleine commissie op en het kost jou niets extra’s.

Booking.com

lees hier meer

Reisblogs

NEDERLAND

NEDERLAND

NEDERLAND