Travelaway

De zee en de jungle in één dag ervaren of toch een overnachting? Lees alles wat je wilt weten over het bezoeken van Tayrona National Park.
De zee en de jungle in één dag ervaren of toch een overnachting? Lees alles wat je wilt weten over het bezoeken van Tayrona National Park.

Tayrona National Park

Tayrona National Park ligt aan de Noordelijke kust van Colombia vlak bij de stad Santa Marta. Je vindt in dit nationale park prachtige stranden met kraakhelder blauw water, weelderige groene jungles en hier een daar spot je een aap in de boom. Het is een van de populairste bestemmingen in Colombia zowel onder locals als onder toeristen. Je kunt ervoor kiezen om het park in 1 dag te bezoeken óf je kunt er ook voor kiezen om te overnachten in het nationale park en zo meerdere dagen genieten van al het natuurschoon om je heen.

Tayrona National Park bezoeken

Hoe kom je in Tayrona National Park?

Tayrona ligt tussen de grotere stad Santa Marta & kustplaatsje Palomino. Het is vanaf beide bestemmingen dan ook gemakkelijk met de bus te bereiken. Maar ook vanuit de kleurrijke stad Cartagena kun je een bus nemen naar Tayrona. Kom je vanuit een ander deel van Colombia? Dan kun je er ook voor kiezen om te vliegen op Santa Marta of Cartagena om vervolgens vanuit daar de bus te nemen naar Tayrona. Ook zijn er enkele hostels te vinden vlakbij het nationale park. Wil jij het park al vroeg in de ochtend gaan bezoeken? Dan is het aan te raden om in een van deze hostels te verblijven.

Openingstijden en kosten

Het nationale park is dagelijks geopend tussen 08:00 – 17:00u. Mijn tip, zorg dat je een half uur voor openingstijd aanwezig bent. Zo kun je een kaartje scoren en kun je ook meteen om 08:00u het park in. Óf zorg ervoor dat je van te voren al kaartjes online gekocht hebt, zo kun je de wachtrijen bij de ingang vermijden en loop je niet meteen in de brandende hitte. De toegang voor het nationale park bedraagt zo’n €18,-. Deze toegangsprijs is hetzelfde ongeacht hoelang je in het park verblijft. Je kunt hiermee dus 1 dag het park in maar je kunt er ook 10 dagen blijven. Als het even kan, probeer dan de weekenden te vermijden. Op zaterdag & zondag is het altijd extra druk omdat dan ook veel lokale families het park bezoeken.

Een belangrijk punt om rekening mee te houden is dat Tayrona National Park meerdere keren per jaar haar deuren sluit. Dit is zodat de natuur zich kan herstellen en de inheemse stammen de natuur kunnen ‘reinigen’. In 2021 is het park in de volgende periodes gesloten: 1 t/m 15 Februari, 1 t/m 15 Juni en 19 Oktober t/m 2 November. Het park is elk jaar vrijwel de gehele maand Februari gesloten. De andere periodes kunnen variëren. Op dit moment is Tayrona helaas nog gesloten door de huidige corona maatregelen máár het park mag vanaf 25 November zijn deuren weer openen. Wel met een beperkt aantal dagelijkse bezoekers.

Tayrona National Park bezoeken

Entree Tayrona National Park

Tayrona National Park heeft 2 ingangen; Calabazo en El Zaino. De bekendste ingang is El Zaino en mijn advies is dan ook om hier te beginnen. Vanuit hier maak je namelijk de hike langs de prachtige stranden, en scoor je het gemakkelijkst een slaapplek. Wil jij juist liever een stuk van het park ontdekken dat minder bekend is en ben je wel in voor een pittige hike? Kies dan de ingang van El Zaino vanwaar je een pittige hike maakt naar Pueblito een oud dorp waar de inheemse stammen leefde.

Wanneer je het park binnen komt via El Zaino kun je ervoor kiezen om het eerste deel van de hike met een shuttle bus te doen. Doe dit ook! Het eerste stuk lopen is een vrij saaie weg over het asfalt en dit stuk lopen duurt toch snel al een uur. Met de shuttlebus kun je dit stuk overslaan en beginnen op een mooier punt van het park. De shuttle busjes staan meteen klaar na de ingang en het kost je 3000 colombiaanse peso (nog geen euro). Handig is ook om te checken hoe laat de laatste bus teruggaat zodat je hier rekening mee kunt houden voor de terugweg.

De hike & stranden

Nadat je de hike gestart bent wandel je over prachtige vlonderpaden door de natuur. Het eerste strand dat je tegen komt is Arrefices. Helaas is het op deze plek niet toegestaan om te zwemmen omdat de stroming hier erg sterk kan zijn. Doe dit ook vooral niet! Het ziet er misschien erg aantrekkelijk uit maar er zijn helaas al meerdere mensen overleden op deze plek door de heftige stromingen. Je kunt hier even uitrusten en vervolgens de hike voorzetten naar La Piscina. Je loopt hier door de natuur met prachtig uitzicht op de stranden met helderblauw water. Na aankomst bij La Piscina kun je even heerlijk relaxen op het strand en hier mag je wel het water in!

Vervolgens loop je van La Piscina naar Cabo San Juan hét populairste strand van het nationale park. Wuivende palmbomen, helderblauw water en wit zand tussen je tenen. Een droomplek! Cabo San Juan bestaat uit 2 baaien die bij elkaar komen en je kunt hier heerlijk genieten van de prachtige omgeving. Je kunt hier ook nog iets te eten en te drinken scoren. De hike van de ingang tot Cabo San Juan duurt zo’n 2uur. Houd er rekening mee dat je deze 2uur dus ook nog terug moet lopen!

Veel mensen kiezen ervoor om niet verder te gaan dan Cabo San Juan. Een begrijpelijke keuze maar houd er rekening mee dat dit dus ook het drukste strand van het park is. Mocht je wel verder willen hiken dan kun je vanuit Cabo San Juan doorlopen naar Pueblito en Playa Brava. Op deze plekken zal het een stuk rustiger zijn, maar je moet er wel een pitte hike voor afleggen. Waar het deel vanaf de ingang van El Zaino naar Cabo San Juan prachtig is aangelegd met paden en vlonders is het op dit stuk wel anders.

Tayrona National Park bezoeken

Overnachten in Tayrona National Park

Je kunt ervoor kiezen om Tayrona National Park in 1 dag te bezoeken. Wanneer je hiervoor kiest kun je bij een start van 08:00u rond 10:00 / 10:30u bij het populaire strand Cabo San Juan arriveren. Je kunt hier dan relaxen tot een uur of 14:30u en dan begint de hike terug naar de ingang om voor 17:00u het park uit te zijn. Het kan, maar echt relaxed is het niet.

Daarom zijn er in het park meerdere mogelijkheden om te kamperen. Er zijn campings te vinden in het begin van het park bij Arrefices en er zijn campings te vinden bij het strand van Cabo San Juan. Daarnaast heb je bij Cabo San Juan nog de mirador een prachtig ‘hutje’ tussen de 2 baaien in met uitzicht over de prachtige stranden. Op deze plek zijn maar zo’n 16 slaapplekken te vinden (enkel hangmatten). Op de campings heb je de keuze uit een tent of een hangmat. Mijn advies? Kies voor een hangmat. Een tent klinkt misschien wat aantrekkelijker maar de tenten kunnen heet, nat en vies zijn.

Helaas is het niet mogelijk om een plekje vooraf te reserveren. Je kunt dus het beste bij binnenkomst van het park meteen doorlopen naar de gewenste plek en hier een plekje reserveren. Er schijnt bij de ingang van het park ook een klein loketje te zitten waar je een plekje kan reserveren op een van de campings maar deze hebben wij zelf helaas niet gespot. De prijs voor een hangmat op de Mirador is zo’n €12,50 per nacht. Een tent of hangmat op het strand is iets goedkoper zo’n €10,- per nacht.

Tayrona National Park bezoeken

Wat moet je meenemen?

Het is verstandig om goed na te denken over wat je meeneemt naar Tayrona. Voor een dag bezoek heb je aan alleen de standaard strandspullen, zonnebrand en voldoende eten & drinken wel genoeg. Voor een overnachting komt er natuurlijk iets meer bij kijken. Probeer het wel te beperken en het bij een kleine backpack te houden. Je moet het namelijk ook allemaal zelf meeslepen! De belangrijkste spullen om mee te nemen naar het park:

 • Je paspoort
 • Je Vaccinatieboekje
 • Voldoende cash geld
 • Goede wandelschoenen of sneakers (het is niet aan te raden de hele wandeling op slippers te doen)
 • Warme kleding voor ’s nachts, het koelt dan behoorlijk af (lange broek, trui of vest en sokken)
 • Een lakenzak of dekentje
 • Ondergoed
 • Toiletspullen (tandenborstel, tandpaste etc.)
 • Nekkussen
 • Drinken & Snacks
 • Een powerbank (er is weinig tot geen stroom in het park)
 • Zonnebrand
 • Muggenspray
 • Zonnebril
 • Camera
 • Droog setje kleding
 • Zwemkleding
 • Handdoek of Sarong
 • Toiletpapier
 • Zaklampje

Handige tips

 • In het nationale park is geen pinautomaat, zorg er dus voor dat je voldoende cash geld bij je hebt.  (bij de ingang van het park kun je overigens wel met de pinpas/credit card betalen).
 • Om het nationale park in te mogen moet je je paspoort tonen, vergeet deze dus niet.
 • Naast dat ze om je paspoort vragen kunnen ze ook vragen naar je gele vaccinatie boekje met de vaccinatie tegen gele koorts neem deze dus voor de zekerheid ook mee!
 • Bij binnenkomst in Tayrona kan het zijn dat ze je een verzekering aanbieden, het is een beetje onduidelijk waar deze verzekering voor is maar deze is niet verplicht! Laat je dus niks aansmeren.
 • Zorg dat je voldoende eten & drinken bij je hebt. Je kunt wel wat kopen in het park maar het aanbod is niet heel groot en het is vrij prijzig.
 • Het is niet toegestaan om alcohol mee te nemen in het park.
 • Wil jij niet helemaal teruglopen naar de ingang van het park? Dan kun je vanuit Tayrona ook de boot pakken naar het nabij gelegen kustdorpje Tanganga. De boten vertrekken ’s middags en brengen je in 1 uur naar het plaatsje.  
Tayrona National Park bezoeken

Waar te verblijven in de buurt van het park

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om vanuit Santa Marta of Palomino naar Tayrona te reizen. Echter moet je dan vroeg uit de veren om op tijd bij het park te zijn! Mijn advies is daarom om 1 of meerdere nachten in de buurt van het park te verblijven. Het enige nadeel is dat er in de omgeving verder helaas niet heel veel restaurants e.d. te vinden zijn. Kies dus voor een accommodatie waar je ook goed kunt eten. Zoals:

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!