Travelaway

Scooter rijden in het buitenland is ontzettend populair. Waar moet je op letten bij het huren van een scooter? Wij delen onze 7 beste tips!

Scooter rijden in het buitenland is ontzettend populair. Waar moet je op letten bij het huren van een scooter? Wij delen onze 7 beste tips!

Scooter huren in het buitenland

Het huren van een scooter in het buitenland is ontzettend populair en op vrijwel elke bestemming wereldwijd mogelijk. Het is een fijne manier om een nieuwe plek te ontdekken doordat je vrij bent om te gaan en staan waar en wanneer je wil. Je kunt een scooter vrijwel overal parkeren en de kosten voor het huren van een scooter liggen over het algemeen vrij laag. Veel reizigers springen dan ook zonder er verder veel over na te denken zo op een scooter. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je een scooter wilt huren in het buitenland.

1. Vraag een internationaal rijbewijs aan

Voordat je een scooter mag besturen in het buitenland moet je in de meeste gevallen in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs. Dit rijbewijs kun je eenvoudig aanvragen bij een van de vele ANWB winkels die er in Nederland te vinden zijn. Er zijn 3 verschillende modellen internationale rijbewijzen. De geldigheid van het rijbewijs is afhankelijk van het model, dit varieert van één tot drie jaar. Let er dus altijd goed op dat je het juiste rijbewijs aanvraagt voor je bestemming. Bezoek jij meerdere landen tijdens jouw reis? Dan kan het voorkomen dat je twee verschillende internationale rijbewijzen moet aanvragen om te mogen rijden op een scooter. De kosten voor het aanvragen van een internationaal rijbewijs bedragen €18,95 of €24,95, wederom afhankelijk van het model. Zorg dat je 2 pasfoto’s en je Nederlandse rijbewijs meeneemt naar de winkel voor de aanvraag.

TIP: Controleer altijd goed welke eisen het land van bestemming stelt voor het rijden op een scooter. In sommige landen zoals Sri Lanka heb je zelfs een Sri Lankaans rijbewijs nodig. Lees je dus eerst goed in voordat je een internationaal rijbewijs gaat aanvragen.

2. Zorg voor een goede verzekering

Het afsluiten van een goede verzekering is ontzettend belangrijk wanneer je een scooter wil gaan huren in het buitenland. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Naast het afsluiten van een goede verzekering is het ook belangrijk om te zorgen voor goede kleding zoals goede motorhandschoenen. De meeste reisverzekeringen dekken geen schade aan gehuurde scooters. Daarom bieden de meeste verhuurbedrijven nog aparte verzekeringen aan die je kunt afsluiten voor de duur van de huur. Doe dit ook! Het is een kleine extra investering maar als er iets gebeurd ben je maar wat blij dat je deze extra verzekering afgesloten hebt. De ellende is niet te overzien wanneer je onverzekerd bij een ongeval betrokken raakt.

3. Controleer de scooter op schade voor vertrek

Voordat je enthousiast de weg op gaat met je gehuurde scooter is het belangrijk om de scooter te controleren op schade. Check of- en waar er krasjes of deuken op de scooter zitten. Maak hier ook altijd foto’s en filmpjes van. Op deze manier kun je altijd aantonen dat de schade er al was voordat jij op pad ging met de scooter.

4. Let op het vermogen van de scooter

Het vermogen van een scooter is een belangrijk detail wanneer je scooter wil gaan rijden in het buitenland. Met een Nederlands / internationaal rijbewijs mag je namelijk alleen scooters besturen met een vermogen van 50cc of minder. Heeft de scooter een vermogen van boven de 50cc? Dan ben je officieel verplicht om in het bezit te zijn van een motorrijbewijs. In de praktijk zijn bijvoorbeeld in Azië vrijwel alle scooters die verhuurd worden eigenlijk motoren. Dit betekent dat wanneer jij rondrijdt op deze scooters en betrokken raakt bij een ongeluk of schade veroorzaakt, je hier niet voor verzekerd bent. Je bent immers niet in het bezit van een geldig rijbewijs om de scooter te mogen besturen.

Verhuurbedrijven controleren hier vrijwel nooit op, in 9 van de 10 gevallen zullen ze je dus gewoon de weg op laten gaan met een scooter met meer dan 50 cc. Het is dus je eigen verantwoordelijkheid om hier verantwoord mee om te gaan en te bepalen of je het risico neemt ja, of nee. Houd er rekening mee dat ook medische kosten dus niet gedekt worden wanneer je betrokken raakt bij een ongeval!

5. Zorg voor goede bescherming

Hoewel het vaak heerlijk zonnig en warm is op een tropische bestemming is het ontzettend belangrijk om te zorgen voor goede bescherming wanneer je op een scooter stapt. Je ziet regelmatig vakantiegangers in hun zwembroek of bikini voorbij scheuren, maar echt veilig is dat natuurlijk niet. Draag gepaste kleding en zorg ervoor dat je ten alle tijden je hoofd beschermt. De speed pedelec helm van Voordeelhelmen is een perfect voorbeeld van goede hoofdbescherming. Ook al wordt er vaak nonchalant omgegaan met de regels omtrent bescherming op een vakantiebestemming, is het belangrijk dat je zelf verstandig genoeg bent om hier verantwoordelijk mee om te gaan.

6. Borg

Omdat de verhuurder er zeker van wil zijn dat de scooter weer netjes teruggebracht wordt, vragen ze vaak borg. Deze borg wordt regelmatig gevraagd in de vorm van het achterlaten van jouw paspoort. Persoonlijk vind ik het altijd erg onprettig om mijn paspoort ergens achter te moeten laten tijdens het reizen. Zonder paspoort kom je immers niet heel ver. Probeer een verhuurder daarom altijd zo ver te krijgen om een borg in de vorm van cash of een rijbewijs te accepteren. Op deze manier heeft de verhuurder zijn garantie en kun je jouw paspoort veilig bij je houden.

7. Ken de verkeersregels

Het verkeer in het buitenland is meestal een tikkeltje anders dan in Nederland. Vraag daarom altijd bij het verhuurbedrijf na welke verkeersregels van belang zijn op de plek van bestemming. Zo kun jij voorbereid en veilig de weg op!

In welk land zou jij wel eens met een scooter willen rijden?

Let op: het huren van een scooter in het buitenland is altijd op eigen risico. Travelaway kan op geen enkele manier verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele problemen.

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!