Travelaway

Het wereldwonder Petra is een ‘stad’ om meerdere dagen te bezoeken. Tijdens je reis door Jordanië dan ook een must see!

Het wereldwonder Petra is een ‘stad’ om meerdere dagen te bezoeken. Tijdens je reis door Jordanië dan ook een must see!

Petra

Een van de belangrijkste redenen om Jordanië te bezoeken is voor veel mensen een bezoek aan de verborgen stad; Petra. Petra is een historische stad gelegen in de woestijn van Jordanië. De vroegere bewoners van de stad; de Nabateeërs bouwde deze waanzinnige rode stad zo’n 2000 jaar geleden. Ze hakte prachtige tombes, huizen en tempels uit de rotsen en bouwde zo een enorme stad met op zijn hoogtepunt zo’n 25.000 inwoners. Doordat Petra gebouwd werd op een populaire handelsroute waren de bewoners erg rijk. Deze bijzondere stad is een van de mooiste plekken die ik óóit bezocht en behoort dan ook met recht tot een van de nieuwe zeven wereldwonderen. Ga jij wereldwonder Petra bezoeken? Dan vertel ik je in dit artikel alles wat je wil weten voor een bezoek aan deze mysterieuze stad.

Petra bezoeken

Hoe kom je in Petra?

Vlak naast Petra ligt het plaatsje Wadi Musa. De uitvalsbasis voor een  bezoek aan deze bijzondere plek. Vanuit zo’n beetje elke stad in Jordanië kun je de bus nemen naar Petra. Reis je met een eigen huurauto? Dan bereik je Petra vanuit Wadi Rum in +/- 1,5u. Kom je vanaf de andere kant? Dan bereik je Wadi Musa binnen 1u vanuit Dana of in zo’n 4u vanuit de hoofdstad Amman.

Wat kost het om Petra te bezoeken?

Petra is hét hoogtepunt van je bezoek aan Jordanië en de prijzen liggen hier dan ook iets hoger. Je kunt kiezen uit verschillende tickets waarbij je 1, 2 of 3 dagen toegang hebt tot Petra.

  • 1 dag toegang tot Petra kost 50 JD p.p. (+/- €62,50)
  • 2 dagen toegang tot Petra kost 55 JD p.p. (+/- €69,-)
  • 3 dagen toegang tot Petra kost 60 JD p.p. (+/- €75,-)

Ben jij in het bezit van de Jordan Pass? Dan heb je de toegang tot Petra al inclusief! Bij de aanschaf van de Jordan Pass kies je al voor hoeveel dagen je toegang wil tot Petra en aan de hand daarvan koop je de Jordan Pass. De Jordan Pass kost met 1 dag toegang tot Petra 70 JD per persoon. Hier zitten ook de kosten voor je visum in (deze kost normaal gesproken 40 JD). Met de Jordan Pass ben je dus altijd goedkoper uit! Je kunt de Jordan Pass hier aanschaffen.

Let op: Vergeet je paspoort niet! Wanneer je Petra binnen komt dien je met de Jordan Pass naar de ticket balie te gaan om deze om te ruilen voor een officieel ticket. Hierbij wordt altijd je paspoort gecontroleerd. Mocht jij een kaartje bij het visitor centre zelf willen kopen, dan heb je hier ook je paspoort voor nodig.

Openingstijden Petra

De openingstijden voor Petra verschillen tijdens de zomer & de winter:
Zomermaanden April t/m Oktober – 06:00u – 18:00u
Wintermaanden November t/m Maart – 06:00 – 16:00u

Let op: de openingstijden tijdens de Ramadan kunnen afwijken! Alle up to date informatie kun je terug vinden op de officiële website van het Visitors Centre in Petra.

Little Petra bezoeken

Wist je dat naast Petra, Litte Petra ligt? Een dorp dat na Petra ontdekt is en slechts op enkele kilometers afstand ligt. De overeenkomsten tussen beide plekken zijn groot, Little Petra ligt net als Petra verscholen tussen de rotsen en een smalle kloof van zo’n 325m lang brengt je naar de ingang van het ‘dorp’. Nadat je het dorp binnen stapt zie je een aantal prachtige gebouwen en kun je middels de trappen omhoog klimmen voor een prachtig uitzicht over de vele rotsen midden in de woestijn. Niet veel toeristen bezoeken Little Petra maar mocht je hier de tijd voor hebben dan is het zeker de moeite waard. Bezoek Little Petra dan bij voorkeur vóór je bezoek aan Petra dan zal je het meeste onder de indruk zijn. Een bezoek aan Little Petra is overigens helemaal gratis!

Petra bezoeken

Hoogtepunten Petra

Petra it self is natuurlijk al een groot hoogtepunt! Indrukwekkend, imposant en een highlight van jouw bezoek aan Jordanië. Je kunt hier dagen rondwandelen en genieten van al het moois om je heen. Toch zijn er een aantal plekken die er voor ons echt uitsprongen, deze zet ik voor jou even op een rijtje:

1. Al Siq

Al Siq is de hoofdingang van Petra. Zodra je je kaartjes gescoort hebt en klaar bent om Petra te ontdekken wandel je Al Siq binnen. Het is een smalle kloof van zo’n 1,2km lang die uiteindelijk uitkomt bij de prachtige en een van de grootste overblijfselen van Petra; The Treasury. De kloof van Al Siq is tussen de 3 en 12 meter breed en is op zijn hoogst maar liefst zo’n 80m hoog! Het is een indrukwekkende binnenkomst van Petra en een goed begin van een dag vol met ontdekken. 

2. Treasury - Al Khazneh

Het meest bekende bouwwerk van Petra! Na een wandeling van 1,2km door de indrukwekkende Siq zie je het bouwwerk langzaam verschijnen. Dit imposante gebouw is zo’n 40m hoog en een lust voor het oog. Volgens de plaatselijke legende zou er in de Treasury een schat van een Farao bewaard worden. Hoewel de oorspronkelijke functie van het gebouw nog steeds onduidelijk is, denken sommige archeologen dat het een tempel was. Andere denken daarin tegen dat de Treasury gebruikt werd om belangrijke documenten te bewaren. Al met al vonden wij dit misschien wel het áller mooiste gebouw in Petra. 

3. Monastery - Ad Deir

De Monastery is een van de grootste bouwwerken in Petra. Met zijn 47m breed en 48m hoog valt bij behoorlijk op. Zoals de naam al doet vermoeden was de Monastery een klooster. De grote zaal werd gebruikt voor bijeenkomsten van religieuze verenigingen, en later als christelijke kapel. De route naar de Monastery kun je wandelen via de Main Trail of via de Back Door Trail. In het volgende kopje vertel ik hier iets meer over! 

4. Royal Tombs

De ‘Koninklijke graven’ bestaan uit meerdere tombes met imposante gevels die op een zeer indrukwekkende manier uit de rotsen zijn gehouwen. Neem de tijd om de Tombes allemaal even van dichtbij te bekijken. Je kunt hier prachtige plaatjes schieten en je hebt een mooi uitzicht over de Main Road en het Theater. 

5. View Points

Naast dat je de Treasury vanaf ooghoogte kunt aanschouwen heb je ook een aantal viewpoints waarbij je de Treasury van bovenaf kunt bekijken. Deze routes zijn helaas niet echt te vinden op een kaart. Zodra je aankomt bij de Treasury zal je overspoeld worden met locals die jou via een short cut naar de viewpoints willen brengen. Mijn advies? Doe dit niet! Het kost je alleen maar extra geld, de routes zijn lastig begaanbaar en de wandelpaden naar de viewpoints zijn prachtig. In het volgende kopje vertel ik je meer over de Trails naar het linker & rechter viewpoint! 

Petra bezoeken

Hike trails in Petra

De beste manier om Petra te ontdekken is door het wandelen van verschillende Trails. Er zijn ontzettend veel Trails te vinden in Petra. De mooiste & bekendste zet ik hier voor jou op een rij: 

1. Main trail

The Main Trail, waarschijnlijk de bekendste Trail in Petra. Wanneer je ‘maar’ 1 dag hebt om Petra te bezoeken dan adviseer ik je om de Main Trail te lopen. De Main Trail begint bij de hoofdingang bij het Visitor Centre en brengt je langs alle hoogtepunten van Petra. Via Al Siq wandel je naar de Treasury, langs het theater, the royal tombs en het pad eindigt uiteindelijk via de 900 trappen omhoog bij de Monastery. De Trail is zo’n 8km lang, one way. Dat wil zeggen dat je deze route ook weer terug moet lopen naar de hoofdingang. Een behoorlijke afstand die je dus zal afleggen tijdens je dag in Petra. Draag goede schoenen en geniet van al het moois om je heen! 

2. Back door trail

Misschien heb je er wel eens van gehoord of over gelezen, de Back door Trail. Je start dan eigenlijk aan de achterkant van Petra en komt niet bij de Treasury uit maar aan het einde van de Main Trail bij de Monastery. Om de Back door Trail te kunnen lopen heb je vervoer nodig. Wanneer je een eigen huurauto hebt rij je met je eigen huurauto naar de hoofdingang van Petra waar je je auto parkeert. Vervolgens brengt je vervoer je naar de achter ingang. (In de buurt van Little Petra). Hier start de wandeling via een práchtige omgeving richting de Monastery. Je skipt met deze route dus de 900 traptredes omhoog die je via de Main Trail zou moeten lopen. De route is zo’n 7 a 8km lang en je doet er +/- 1:15 – 1:30u over. 

Na je bezoek aan de Monastery loop je via de Main Trail zo’n 8km terug naar de hoofdingang waar je auto geparkeerd staat. Een lange dag wandelen, maar deze route is zó de moeite waard. Je hoeft geen 900 trappen omhoog te klimmen, hebt een waanzinnig mooi uitzicht over de bergen en als je vroeg vertrekt kom je als eerste aan bij de Monastery een hele bijzondere ervaring! 

LET OP: Als je de Back door Trail wil  hiken heb je een officieel ticket nodig. De Jordan Pass is niet voldoende. Is dit dus je eerste bezoek aan Petra dan moet je eerst langs het visitors centre bij de hoofdingang om je ticket om te ruilen of te kopen. Zorg dat je ook je paspoort bij je hebt.

3. High place of Sacrifice (linker viewpoint Treasury)

Er zijn 2 hoger gelegen viewpoints op de Treasury. Ook wel te onderscheiden in het linker viewpoint en het rechterviewpoint. Je kunt niet van het ene naar het andere viewpoint lopen omdat deze beide punten gescheiden worden door Al Siq. De wandeling naar het linker viewpoint begint bij de High Place of Sacrifice. Je vind de start van de hike wanneer je de route vanuit de Treasury vervolgt naar het theater. Vóór het theater aan de linkerkant zie je behoorlijk wat trappen omhoog lopen, dit is de start van de hike. 

Wanneer je de trappen getrotseerd hebt ga je rechtsaf naar de High Place of Sacrifice. Voor het viewpoint ga je hier echter linksaf. Een pad zie je niet echt… Download dus van te voren de app maps.me waarmee je offline kan navigeren naar het viewpoint. Het kan best wat zoeken zijn maar uiteindelijk vind je het wel! Bij het viewpoint vragen ze 1 JD per persoon ‘entree’ maar hier krijg je ook een heerlijk kopje thee voor terug én een prachtig uitzicht! De hike duurt ongeveer 1 tot 1:30u .

TIP: Er zijn genoeg toeristen boven die de afkorting hebben genomen naar het uitkijkpunt. Op de terugweg kun je ook deze mensen volgen. Dan hoef je niet de hele hike ook weer terug te lopen en sta je weer op de Main Trail beneden bij de Treasury vanuit waar je je weg kunt vervolgen. 

4. Al Khubta Trail (rechter viewpoint Treasury)

De Al Khubta Trail is de route naar het rechter viewpoint. Deze route start bij de Royal Tombs. Hier zie je vanzelf de bordjes al staan met Al Khubta Trail. Wanneer je deze bordjes volgt loop je een heel aantal trappen omhoog achter de Royal Tombs langs. Uiteindelijk kom je dan bij het rechter viewpoint uit. Zelf liepen wij de route via de High Place of Sacrifice dus helaas heb ik geen eigen ervaring met deze route. Echter schijn je vanuit deze kant een iets beter zicht te hebben op de Treasury. Ook deze route bewandel je in +/- 1 tot 1:30u. 

Petra by night bezoeken

Iedere Maandag, Woensdag en Donderdagavond kun Petra by night bezoeken. Het is een avondvoorstelling die gehouden wordt bij de Treasury. De route door de Siq tot aan de Treasury is verlicht doormiddel van honderden kaarsen.  Tijdens de voorstelling wordt er traditionele muziek gespeeld en komt er een spreker iets vertellen over de geschiedenis van Petra.

Zelf hadden we wisselende verhalen gelezen over Petra by Night, de een vind het prachtig de ander vind het veel te druk en overschat. Aangezien we misschien maar 1 keer in Jordanië komen wilde we het toch zelf ervaren. Onze mening? Te druk en overschat. Het is zeker geen must. Het is ontzettend druk, iedereen loopt met de kaarsen te slepen en de spreker kan je nauwelijks verstaan. Een mooie foto maken? Onmogelijk tenzij je graag 100e mensen met kaarsen in hun hand op de achtergrond wil hebben. Iedereen mag namelijk ook tussen de kaarsen zitten. Zelf zouden we Petra by Night daarom niet nog een keer bezoeken.

Daarnaast zijn de kosten voor Petra by Night niet inclusief in de Jordan Pass en moet je hier dus een apart kaartje voor kopen. Kosten? +/- €22,- per persoon. Wil je Petra by Night toch bezoeken? Dan start het vanaf 20:30u en eindigt rond 22:30u. Zorg dat je rond 19:30 / 20:00u bij de ingang bent want het is nog minimaal een half uur lopen tot aan de Treasury. Wanneer je zorgt dat je als een van de laatste aan de wandeling terug begint kun je met geluk nog een redelijke foto schieten.

Handige tips voor je bezoek aan Petra

  • Draag goede schoenen! Je gaat heel wat afstanden afleggen tijdens je bezoek aan Petra dus zorg dat je schoenen aan hebt waar je goed op kunt lopen.
  • Wil jij Petra (bijna) voor jezelf hebben? Zorg dan dat je op tijd vertrekt. Petra opent zijn deuren dagelijks om 06:00u, zorg dat je dan ook bij de ingang bent! Zo kun je in alle rust genieten van de Treasury of de Monastery zonder omver gelopen te worden door hordes mensen. Ja even vervelend zo vroeg op staan maar het is het zó waard.
  • Neem de tijd! Probeer niet alle hoogtepunten & Little Petra binnen 1 dag af te raffelen. Als je de tijd hebt plan dan echt minimaal 2 dagen voor je bezoek aan Petra. Er is zoveel te zien! Zelf bezochten we onze eerste dag dat we aankwamen in Wadi Musa tussen de middag Little Petra en ’s avonds Petra by night. Daarna volgde nog 2 volle dagen voor Petra.
  • Je kunt ontzettend veel routes bewandelen tijdens je bezoek in Petra. Het is handig om van te voren de kaart in maps.me te downloaden, zo kun je altijd navigeren en de goede weg vinden!
  • Voordat je een bezoek brengt aan Petra is het wel interessant om je een beetje in te lezen of om een documentaire te bekijken. Zelf keken we deze documentaire via youtube. Echt een aanrader. Heb jij hier niet zo’n zin in? Overweeg dan zeker een gids. Ze kunnen je zo ontzettend veel vertellen over deze bijzondere stad.
  • Tijdens je bezoek aan Petra zal je ontzettend veel ezels, kamelen en paarden zien rondlopen. Je kunt de dieren gebruiken om je van A naar B te laten brengen. Toch wil ik adviseren om dit niet te doen. Je weet niet hoe de dieren behandeld worden en ze worden gebruikt voor het gemak van toeristen. Hiermee staat het belang van het dier nooit op plek 1. Trek dus die makkelijke schoenen aan en hup!
  • Kom je met de auto naar Petra? Dan kun je deze gemakkelijk parkeren op een van de gratis parkeerplekken naast het Visitors Centre.
Petra bezoeken

Hotel & restaurant tips

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!