Travelaway

De Pantanal is het grootste draslandgebied ter wereld. Wat te doen, wat kost het & hoe kom je er? Tips voor het bezoeken van de Pantanal.
De Pantanal is het grootste draslandgebied ter wereld. Wat te doen, wat kost het & hoe kom je er? Tips voor het bezoeken van de Pantanal.

De Pantanal

De Pantanal is het grootste draslandgebied ter wereld. Het grootste gedeelte van de Pantanal vind je in Brazilië maar je vindt ook delen in Bolivia & Paraguay. Dit prachtige gebied behoort tot de absolute top als het gaat om de beste plekken ter wereld om dieren te spotten! In de maanden December tot Maart veranderd het landschap in een drasland. Vanaf Juni begint het water zich terug te trekken waardoor er vele kleinere rivieren en kanalen overblijven. Veel dieren verzamelen zich rondom de resterende rivieren, de uitgelegen kans om de meeste dieren te spotten.

Hoewel de Amazone waarschijnlijker bekender klinkt bij de meeste mensen is de Pantanal een betere plek voor het spotten van dieren. In de Amazone verdwijnen de dieren tussen het vele groen waar in de Pantanal de dieren zich meer laten zien. De Pantanal is thuis voor zo’n 200 soorten zoogdieren en maar liefst zo’n 650 soorten vogels.

In dit artikel geef ik je tips voor het bezoeken van de Pantanal 

Hiken Pantanal

Hoe kom je in de Pantanal?

De pantanal kun je eigenlijk opsplitsen in 2 gedeeltes; het Noorden en het Zuiden. Het noorden bereik je via Ciuabá waar een vliegveld ligt, het zuidelijke gedeelte bereik je via Campo Grande. In dit blog gaan we iets verder in op het Zuidelijke gedeelte aangezien dat het deel is dat wij bezochten.

Vanuit de grote steden kun je vliegen naar Campo Grande of vanuit Sao Paulo kun je de bus nemen. Zodra je land in Campo Grande kun je ervoor kiezen om een tour te boeken of om zelf een auto te huren en de pantanal zelf te gaan ontdekken. Kies je voor een eigen auto dan is het plaatsje Miranda een goede uitgangspositie om de pantanal de ontdekken.

Boek een tour in de Pantanal

Zelf kozen we voor een georganiseerde tour en boekte we de Jaguar Tour at Pantanal Jugle Lodge via Gil’s Pantanal Discovery. Je kunt Gil ook terug vinden in de Lonely Planet, zeker een aanrader! Bij de tour zitten o.a.

  • Transport vanuit de luchthaven (campo grande) naar de Jungle Lodge (zo’n 4u met de auto)
  • Maaltijden – ontbijt, lunch, diner
  • Overnachting in een privé kamer of gedeelde kamer
  • Alle Tours inclusief Engels sprekende gids
  • Allerlei activiteiten op en rond de rivieren
  • Transport terug naar Campo Grande of als je verder reist kun je ook afgezet worden in Bonito.
Vervoer Pantanal

Beste reistijd voor bezoek aan de Pantanal

Vanaf Juli t/m November heb je de meeste kans om alle dieren te spotten, dit is dan ook het droge seizoen waarbij de dieren zich verzamelen rondom de overgebleven rivieren. Het regenseizoen loopt van November t/m Maart waarbij het water dus erg hoog staat. Zelf bezochten wij de pantanal niet in het droge seizoen maar in het regenseizoen in Februari. We hebben geen regen gehad en hebben ontzettend veel dieren gespot! Ik denk dat de pantanal altijd geweldig is om te bezoeken ongeacht welke tijd van het jaar.

6 Tips voor het bezoeken van de Pantanal

1. Doe verschillende boottochten

De beste gelegenheid om de pantanal te ondekken is met de boot. Het mooiste is om een boottocht te maken met zonsopkomst of zonsondergang, een spectaculair gezicht. Kijk goed om je heen in de bomen en tussen de grassen want voor je het weet zie je een aap slingeren, een otter aan je voorbij zwemmen of een capibara grazen tussen de grassen.

Rivier Pantanal

2. Ga op jeepsafari

Get ready for a bumpy ride en let goed op want voor je het weet steekt er een anaconda de weg over en moet je vol op de rem! Vanuit de Jeep kun je goed om je heen kijken en kom je de meest bijzondere vogels tegen zoals de toekan en de blue macow. Maar kijk ook goed tussen het gras en het water, voor je het weet spot je een aligator of capibara. De capibara’s zijn overigens echt wel het toonbeeld van de pantanal je ziet ze overal en zeg nou eerlijk… wat zijn ze leuk!

Capibara
Kaaiman

3. Dieren spotten tijdens een Jungle Hike

Trotseer de jungle tijdens een wandeling en kijk goed om je heen. Je vindt hier miereneters, quati’s, apen en nog veel meer. De gidsen zijn goed getraind op het spotten van dieren en zien meteen als er ergens iets te zien is. Vaak zie je de dieren van dichtbij in de boom zitten, heel indrukwekkend.

Tips voor de Pantanal

4. Paardrijden in de Pantanal

Op de rug van het paard wandel je tussen de mooiste landschappen, open velden, bossen en kleine riviertjes. De natuur is zo ontzettend mooi en je geniet van elke seconde. Ook de dieren zijn hier rijkelijk aanwezig, zo rent er bijvoorbeeld ineens een hele kudde zwijnen (pumba’s) aan je voorbij. 

Paardrijden Pantanal

5. Kanoën op de rivier

Geloof me, er is niets zo rustgevend als ’s morgens in een kano te stappen en te gaan kanoën in dit prachtige gebied. Het enige wat je hoort is het kabbelende water door de peddels van de kano, fluitende vogels en af en toe een aap krijsen en slingeren door de bomen. Voor je het weet sta je oog in oog met een capibara en zie je de meest prachtige vogels over het water scheren.

Toekan in een boom
Rivier Pantanal

6. Vissen op Piranha's

Oké we hebben er allemaal wel eens van gehoord, de piranha! Ja die vleesetende vis waardoor je in horror films verslonden wordt. In de pantanal krijg je de mogelijkheid om te vissen op deze ‘monsters’. Als aas gebruik je hoe kan het ook anders? Een lekker stukje vlees. Let goed op want de vissen trekken je het vlees zo van je haak af! De vissen kun je nadat je ze gevangen hebt terug gooien in de rivier maar bij de jungle lodge krijg je ook de mogelijkheid om ze te bewaren en ze ’s avonds op te eten! Spoiler alert ; het smaakt gewoon als wit vis.

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!