Travelaway

De hoogste palmbomen ter wereld vind je in Salento. Vanuit dit kleurrijke dorp bezoek je de Cocora Vallei, een must visit tijdens jouw reis.
De hoogste palmbomen ter wereld vind je in Salento. Vanuit dit kleurrijke dorp bezoek je de Cocora Vallei, een must visit tijdens jouw reis.

Salento

Salento is een kleurrijk dorpje dat je absoluut niet wil overslaan tijdens jouw rondreis door Colombia. Dit kleine plaatsje telt zo’n 7000 inwoners maar dat wil helaas niet zeggen dat je het plaatsje voor jezelf hebt. Omdat Salento namelijk veel bezocht wordt door toeristen van over de hele wereld. Ook zijn de kleurrijke straatjes een lust voor het oog. Maar het echte hoogtepunt van een bezoek aan Salento is het uitstapje dat je kunt maken naar de wereldberoemde Cocora Vallei. Hier vind je de hoogste palmbomen van Colombia, en zelfs de hoogste ter wereld. 

Voor een verblijf in Salento kun je het beste zo’n 2 volle dagen uittrekken (dus 3 overnachtingen). Want één dag heb je nodig voor je bezoek aan Valle de Cocora. En de andere dag kun je dan naar wens invullen, ontdek het plaatsje, bezoek een koffie farm of ga lekker relaxen op het terras.

palmbomen Colombia

Hoe kom je in Salento?

De meeste reizigers zullen vanuit Bogotá of Medellin naar Salento reizen. Vanaf beide locaties heb je een reistijd met de bus van zo’n +/- 8uur. Vanuit Medellin kun je direct reizen met een mini van, of je kunt ervoor kiezen met de lokale bus te reizen maar dan zal je een tussenstop moeten maken in Pereira of Armenia. Vanuit Bogotá kun je op de bus stappen bij Terminal de Transporte naar Armenia. Vanuit daar stap je over op een andere bus en bereik je in +/- 1u Salento.

Zie jij dat niet zo zitten zo’n lange busreis? Dan kun je ook vliegen vanuit Medellin of Bogotá naar Pereira. Hiervoor is Viva Air de goedkoopste vliegmaatschappij en je kunt al een ticket scoren voor zo’n €25,- p.p. Vervolgens kun je vanuit Pereira de taxi nemen naar Salento, dit kost je zo’n €30 a €35,-. En wil jij iets meer op je budget letten? Dan kun je er ook voor kiezen om een taxi naar het busstation van Pereira te nemen. Vanuit hier kun je dan de bus nemen naar Salento. (houd er rekening mee dat er maar 1 busmaatschappij richting Salento rijdt, de wachttijd kan dus lang zijn).

palmbomen Colombia

7x Wat te doen in Salento en omgeving

1. Palmbomen Colombia; Valle De Cocora

Laten we maar meteen beginnen met dé reden waarom iedereen naar Salento reist, de bijzondere palmbomen in Colombia. Een bezoek aan Valle de Cocora. Valle de Cocora is een vallei in een heuvelachtig gebied waar je de hoogste palmbomen ter wereld kunt vinden. Deze palmbomen in Colombia kunnen maar liefst 60m hoog worden! Je kunt een prachtige hike maken door Valle de Cocora waarbij je de keuze hebt uit 2 routes, de korte & de lange route. Waarbij de korte route je langs enkel de hoogtepunten van de vallei brent, waarbij de route z’n 2-3u duurt. Hierintegen duurt de lange route z’n 6u, maar dit is absoluut de moeite waard! Het is een van de hoogtepunten van jouw reis door Colombia dus plan hier een hele dag voor!

Vanuit het centrale plein in Salento vertrekken er dagelijks Jeeps naar het startpunt van de wandeling. De kosten voor een ritje bedragen 4000 COP enkele reis, en je bereikt het startpunt in zo’n 20 minuten. Je kunt het beste vroeg in de ochtend vertrekken tussen 8:00 – 9:00u. De Jeeps vertrekken op en af, zodra en een auto vol is rijden ze meteen weg. Na de hike staan er alweer jeeps te wachten om je mee terug te nemen naar Salento. Meteen bij de start van de hike kun je of rechtdoor lopen of rechts door een blauw hek lopen. Wanneer je door het blauwe hek loopt volg je de lange route, wanneer je rechtdoor loopt kun je de korte route wandelen. Het is eventueel handig om de route te downloaden via de app maps.me dan kun je ook niet verdwalen!

Tips

Zorg dat je ook geld bij je hebt, een deel van de lange route bevindt zich namelijk op privé terrein en tijdens de hike zal je een paar euro ‘entree’ moeten betalen aan de landeigenaren.

Tip: Vergeet vooral niet om genoeg eten en drinken mee te nemen. Tijdens de lange hike kom je langs 2 restaurantjes maar toen wij er waren, waren deze beide dicht! Een toiletbezoek is dus ook niet mogelijk tijdens de hike. Ook een vestje of jas is handig, op het hoogste punt kan het fris zijn & het weer kan snel omslaan in de bergen.

palmbomen Colombia

2. Speel een potje Tejo

Misschien heb je er al eens van gehoord, misschien ook niet. Tejo is een ontzettend populair spelletje in Colombia. Het is een soort van Jeu de Boules maar dan anders! Het spel gaat als volgt; Elke baan heeft een bak gevuld met klei waarin kleine explosieven te vinden zijn. Je moet nu met een Tejo (een klein metalen voorwerp) op de explosieven mikken om deze te laten exploderen. Klinkt allemaal heel spannend maar het is net een soort kindervuurwerk. Een luide knal, verder niks spannend. Het leuke is dat je dit tussen de lokale bewoners kunt spelen en echt een kijkje krijgt in het lokale leven en de cultuur van Colombia. Geniet van een biertje en laat die explosieven lekker knallen! Speel het spel bij Cancha de Tejo Los Amigos. Je betaald een  biertje en een paar cent voor het spel en je hebt een uur (minimaal) vol plezier.

3. Bezoek een koffie farm

Naast dat je de dagelijkse jeeps kunt nemen vanuit het centrale plein in Salento naar Valle de Cocora kun je hier ook een jeep nemen naar de koffie farm; El Ocaso. Colombia staat bekend om zijn koffie en een bezoekje aan een koffie farm kan dan ook echt niet ontbreken tijdens je reis. Tijdens je bezoek aan de Koffie Farm leer je het hele proces kennen van de boon tot de koffie. Eerst ga je de koffiebessen plukken, vervolgens kun je zien hoe deze door de machines gehaald worden en hoe de productie werkt. Aan het einde mag je natuurlijk ook even een heerlijke kopje échte Colombiaanse koffie proeven.

4. Ontdek Salento

Bezoek naast de palbomen van Colombia ook het plaatsje Salento. Salento is niet heel groot en er valt ook niet ontzettend veel te beleven. Wel is het leuk om door de heerlijke kleurrijke straatjes te struinen. Op de hoofdstraat van Salento; Calle Real kun je heerlijk shoppen voor souvenirs in de vele winkeltjes die je hier tegenkomt. Ook kun je hier veel restaurants en barretjes vinden. Op het centrale plein Plaza Bolivar (waar de jeeps vertrekken naar o.a. Valle de Cocora) kun je neerploffen voor een heerlijk drankje.

Kleurrijk Salento

5. Viewpoint Alto de La Cruz

Ontdek Salento van een andere hoogte vanuit viewpoint Alto de La Cruz. Wanneer je de hoofdstraat van Salento afloopt kom je uit bij een trap die je naar het viewpoint leidt. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de doolhof van straatjes in Salento en zie je de drukke mensenmassa en gekleurde huisjes vanuit een andere hoek. Wanneer je de trappen getrotseerd hebt kun je een typische toeristische foto nemen met de Salento letters. Ook kun je wanneer je boven komt nog een weg linksaf inslaan. Je komt dan op een andere viewpoint uit dat uitkijkt over de prachtige valleien die je in en rondom Salento kunt vinden.

Vieuwpoint Salento palmbomen Colombia
Viewpoint Salento palmbomen Colombia

6. Actief in Salento

Ben jij actief ingesteld en heb je na de prachtige hike door Valle de Cocora  wel zin in nog wat meer avontuur? Dan kun je vanuit Salento vele actieve trips maken. Zo kun je gaan mountainbiken in de prachtige omgeving of klim je op de rug van een paard voor een mooi ritje. Vraag naar de mogelijkheden bij jou accommodatie waar ze je zeker kunnen helpen met het boeken van jou actieve trip.

7. Proef het lokale gerecht Trout

Last but not least, proef het lokale gerecht trout. Het is een Colombiaans gerecht met vis, dat je in bijna elk restaurant in Salento wel kan bestellen. Vaak kun je kiezen uit verschillende soorten trout. De porties zijn vrij groot dus je zal zeker met een gevulde maag naar huis gaan. Een aanrader voor het proeven van trout is het restaurant Donde Laurita. Je kunt Salento niet verlaten zonder een keer trout geproefd te hebben!

Eten Trout

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!