Travelaway

Geld en budget in Indonesië. Wij zetten alle kosten voor een rondreis van 4 weken door Indonesië voor jou op een rij.
Geld en budget in Indonesië. Wij zetten alle kosten voor een rondreis van 4 weken door Indonesië voor jou op een rij.

Kosten Indonesië

Het is weer tijd voor moneytalk. Voordat je vol enthousiasme het vliegtuig in stapt is het goed om te weten met welke kosten je rekening moet houden wanneer je een rondreis door Indonesië gaat maken. Zuid Oost Azië is het goedkoopste content om te reizen dus een rondreis door Indonesië hoeft niet heel duur te zijn. Jouw manier van reizen is hierin natuurlijk bepalend. Je kunt kiezen voor een luxe diner in een vijf sterren restaurant of je gaat voor lokaal eten in een klein authentiek zaakje. Alle keuzes die jij maakt bepalen uiteindelijk het budget. In dit artikel vertellen we je de kosten van onze reis van 4 weken door Indonesië waarbij we Java, Bali en Flores (de Komodo Eilanden) bezochten. Wij zijn geen luxepaardjes maar kiezen wel het liefst voor een privé kamer in een gezellig hostel of budget hotel. Eten doen we redelijk goedkoop.

Geld opnemen in Indonesië

In Indonesië wordt er betaald met de Indonesische Roepia (IDR). €1,- staat gelijk aan zo’n 16.000 Indonesische Roepia. Houdt de wisselkoers echter altijd goed in de gaten vlak voor vertrek want deze kan natuurlijk wijzigen. In vrijwel elke toeristische bestemming zijn er voldoende geldautomaten te vinden waar je geld kunt opnemen. Betalen met de kaart is in veel gevallen nog niet heel gebruikelijk. Zorg er dus voor dat je altijd voldoende cash geld op zak hebt zodat je niet in vervelende situaties verzeild raakt. Hoewel pinnen met een Nederlandse bankpas geen probleem zou moeten zijn, is het aan te raden een credit card mee te nemen als back-up. Pin niet telkens kleine bedragen want je betaald in de meeste gevallen transactiekosten dus dat is zonde.

 

Tip: vergeet je bankpas niet op wereldwijd te zetten!

Geld wisselen in Indonesië

Vind je het fijn om euro’s mee te nemen op reis en deze om te ruilen dan kun je dit eenvoudig doen op het vliegveld, bij een bank of bij money exchangers. Doe dit overigens nooit op straat maar altijd bij een legaal bedrijf. Zelf vind ik het prettig om altijd iets van euro’s mee te neme in geval van nood maar in principe kun je vrijwel op elke luchthaven waar je aankomt meteen pinnen.

Bootjes in de zee bij Padar eiland

De kosten voor een vlucht naar Indonesië

Hoewel je ‘vroeger’ in de goede oude tijd nog voor een mooie prijs een retourtje naar Indonesië kon scoren zijn ook deze prijzen de afgelopen tijd enorm gestegen. Wanneer je in het hoogseizoen reist kom je al snel uit op minimaal €1000,- per persoon (retour) en dan heb je een goede deal te pakken! Wanneer je in het laagseizoen reist kun je nog wel eens een ticket vinden voor een bedrag tussen de €600,- en €800,- retour. Kijk ook eens naar andere luchthavens dan Amsterdam. Vliegen vanaf Brussel of Düsseldorf kan soms een stuk voordeliger zijn. Ook de luchthaven van aankomst in Indonesië kan een groot verschil uitmaken. Zo zijn vluchten naar Jakarta (Java) vaak een stuk goedkoper dan naar Denpasar (Bali). Zelf vlogen we vanuit Sri Lanka door naar Indonesië dus we kochten geen retourtje vanuit Nederland.

TIP: vroeg boeken loont! Weet jij dus al wanneer je wil gaan? boek dan op tijd.

 

Prachtige zonsondergang tijdens de boottocht bij de Komodo eilanden

Kosten Indonesië; wat betaal je voor vervoer?

Indonesië telt in totaal meer dan 17.000 eilanden. Grote kans dus dat je meer dan één eiland wil bezoeken tijdens jouw reis. Vervoer is dan ook een groot onderdeel van het budget. Om te reizen tussen de eilanden heb je vaak de keuze tussen een korte binnenlandse vlucht of een boottocht. Op de eilanden zelf maakte we veel gebruik van Gojek of Grab (de Indonesische variant van uber) of huurde we zelf een scooter. Ook is het in Indonesië gebruikelijk om een private driver te regelen om een dag op pad te gaan.

In totaal gaven wij €460,78 uit aan vervoer. Dit is o.a. voor de boottickets van Java naar Bali, de boot van- en naar de Nusa eilanden, de trein van Yogyakarta naar Malang, het huren van een scooter (dit kost tussen de €5,- en €8,- per dag), private drivers in Malang, Yogyakarta en Ubud, en een aantal taxi ritjes. Daarnaast hebben we gebruikgemaakt van een binnenlandse vlucht van Denpasar naar Labuan Bajo (Flores). Voor dit retourticket betaalde we zo’n €100,- per persoon. In totaal komt dit dus uit op €660,78 aan vervoerskosten.

Scooter rijden op Nusa lembongan

De kosten voor accommodaties in Indonesië

Een verblijf in Indonesië kun  je zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Wil jij echt low budget reizen? Dan kun je al in hostels slapen vanaf €10,- per nacht. Voor een prima nette accommodatie betaal je rond de €30,- per nacht. Heb jij een wat groter budget? Dan slaap je vanaf €50,- per nacht al behoorlijk luxe! In totaal gaven we €683,75 uit aan accommodaties in 4 weken. Van deze 28 nachten waren er 5 onderdeel van excursies. Hierdoor komen we op 23 nachten uit die we zelf boekte. Je komt dan uit op zo’n €29,72,- per nacht. We hebben voor dit budget echt hele fijne kamers gehad. Ontbijt was overigens niet inbegrepen in deze prijs. In Indonesië stikt het van de leuke restaurantjes en is het gebruikelijk om buiten de deur te ontbijten. 

Kosten Indonesië; wat betaal je voor eten en drinken?

Het stikt in Indonesië en vooral op Bali van de hotspots en hippe tentjes waar je heerlijk kunt eten. Het is daarom verleidelijk om elke avond naar zo’n leuke tent te gaan en uitgebreid te eten. Houdt er dan rekening mee dat je budget voor eten en drinken een stuk zal stijgen! Eten en drinken hoeft in Indonesië namelijk helemaal niet duur te zijn. Wanneer je kiest voor een lokaal gerecht zoals nasi goreng of mie goreng en een drankje ben je voor €10 a €15,- klaar met 2 personen. Ga jij voor westers eten en een lekker drankje erbij? Dan kun je al snel het dubbele tellen.

Wij probeerde hierin dus altijd een beetje af te wisselen. Ontbijten deden we vaak met een smoothie bowl of we bestelde ook regelmatig lekkere broodjes via grab of gojek. Dit kost je ook zo rond de €10 a €15,-. De lunch hielde we in de meeste vallen simpel met een snack uit de supermarkt. In totaal gaven we €784,23 uit aan eten. Dat komt neer op gemiddeld zo’n €34,- per dag voor twee personen.

Een barretje om lekkere hapjes en drankjes te doen

De grootste kostenpost; activiteiten

Activiteiten zijn vaak het allerduurste tijdens een reis, en daar ging dan ook een grote hap van ons budget naartoe. In totaal gaven we namelijk maar liefst €1091,78 uit aan activiteiten. Hiervan bezochten we vele bezienswaardigheden zoals watervallen, tempels en rijstvelden. Voor dit soort bezienswaardigheden betaal je vaak een paar euro entree. Daarnaast bezochten we op Java de borobodur en Prambanan, deden we een tour van 2 nachten richting de Bromo vulkaan en Ijen krater en maakte we een prachtige boottocht van 4 dagen en 3 nachten bij de Komodo eilanden. Vooral de boottocht is erg duur.

Wij betaalde voor de boottocht overigens een aangepast tarief omdat we de tour eigenlijk al 2 jaar eerder geboekt- en aanbetaald hadden toen corona roet in het eten gooide. Deze aanbetaling is verrekend met de boottocht die we nu gemaakt hebben. Anders zouden de kosten nog zo’n €400,- hoger zijn uitgevallen. De boottocht alleen kost je namelijk al meer dan €1000,-. Je kunt hier dus zeker flink op besparen, máár wij vonden het echt elke cent waard!

Wandelen door de Tegalalang rijstvelden in Ubud
Het waanzinnige uitzicht vanaf Padar eiland

Overige kosten waar je rekening mee moet houden

Naast de standaardkosten zoals vervoer, eten en drinken en accommodaties komen er altijd nog een aantal extra kosten de hoek om kijken. Zo ga je misschien een keer wassen, koop je wat souvenirs of producten die je nodig hebt (denk aan tandpasta, zonnebrand, medicijnen) geef je ergens wat fooi en koop je je visa on arrival bij aankomst op de luchthaven. In totaal gaven wij hier nog €217,67 aan uit.

Totale kosten voor 4 weken reizen door Indonesië

De kosten voor onze reis van 4 weken door Indonesië komen dan op €3438,21 exclusief de vliegtickets van- en naar Indonesië. Deze hebben we er niet bijgeteld omdat wij hier geen duidelijk beeld over kunnen schetsen aangezien wij vanuit Sri Lanka doorvlogen naar Indonesië. Als je uitgaat van zo’n €1000,- per ticket kom je dus op een bedrag van zo’n €5500,- uit voor een maand Indonesië.

Voor een budget bestemming is dit best wel aan de prijs maar dat komt echt voornamelijk door de boottocht die we maakte bij de Komodo Eilanden. Hiervoor moesten we natuurlijk ook nog naar Flores vliegen en daar 1 nacht voor- en na de boottocht overnachten. Wanneer je deze boottocht overslaat kun je dus al makkelijk zo’n €1500,- besparen. Dan klinkt het al heel anders toch! Wij zouden het echter niet aanraden om de boottocht over te slaan omdat deze echt waanzinnig is, maar mocht je op de centen moeten letten dan is het een flinke kostenpost.

Ik ben benieuwd, wat vind jij van de kosten voor Indonesië valt het je mee of tegen?

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!