Travelaway

Welke kosten zijn er verbonden aan een rondreis van 4 weken op de Filipijnen? Wij hielden onze kosten bij een vertellen je wat wij betaalde. 

Welke kosten zijn er verbonden aan een rondreis van 4 weken op de Filipijnen? Wij hielden onze kosten bij een vertellen je wat wij betaalde. 

Kosten Filipijnen

Droom jij van hagelwitte stranden, helderblauw zeewater, een diepgroene jungle en duizenden verlaten eilanden? Begin dan maar alvast met plannen want dan zijn de Filipijnen de perfecte bestemming voor jou! Zuid-Oost Azië staat bekend als een van de goedkoopste bestemmingen ter wereld. De Filipijnen wordt dan ook vaak gezien als budgetbestemming máár het is wel zeker een tikkeltje duurder dan andere bestemmingen in Zuid-Oost Azië. Het is dan helaas ook niet de meest goedkope bestemming die er te vinden is in Zuid-Oost Azië. In deze blog vertellen we je onze kosten voor een rondreis van 4 weken door de Filipijnen.

Ik en Rob bij de Casino Peak op Moalboal

Geld opnemen op de Filipijnen

Op de Filipijnen wordt er betaald met de Filipijnse Peso. €1,- staat gelijk aan zo’n 62 Filipijnse Peso (PHP). Check de huidige wisselkoers altijd even voor vertrek want deze kan natuurlijk wijzigen. Op vrijwel elke toeristische bestemming op de Filipijnen kun je prima geld opnemen. Zorg ervoor dat je altijd voldoende cash geld bij je draagt want betalen met een pinpas/credit card is nog niet heel gebruikelijk. Houdt er rekening mee dat je op de Filipijnen forse kosten betaald voor het opnemen van geld. Je betaald per keer namelijk 250 PHP transactiekosten, dat is een dikke €4,- per keer. Het maximum bedrag dat je kan opnemen is in de meeste gevallen 10.000 PHP. Als je een bank tegenkomt waar je meer kunt opnemen doe dit dan meteen! Wij hebben in totaal maar liefst zo’n €35,- aan transactiekosten betaald, super zonde natuurlijk.

De kosten voor een vlucht naar de Filipijnen

De kosten voor vliegtickets zijn net als alle andere kosten het afgelopen jaar enorm gestegen. In het hoogseizoen betaal je dan ook al snel zo’n €1000,- per ticket voor een retourtje naar de Filipijnen. Als je er op tijd bij bent kun je nog wel eens een goede deal vinden voor zo’n €750,- per ticket. Houdt er dan wel rekening mee dat je vaak een wat langere overstap hebt. Saudia biedt op dit moment regelmatig betaalbare tickets richting de Filipijnen met een overstap in Jeddah. Zelf zijn wij met Saudia teruggevlogen via deze route en dat was helemaal prima.

Omdat wij zelf vanuit Indonesië richting de Filipijnen zijn gevlogen kunnen we helaas geen ticketprijzen delen van een retourticket. Voor het enkeltje terug naar Nederland hebben we €400,- (voor 2 personen met bagage) betaald. Een heel laag tarief maar dit was eigenlijk de prijs per ticket. Saudia heeft dit maar een keer afgeschreven. Gelukje voor ons!  

Het prachtige strand Cloud 9 op Siargao

Binnenlandse vluchten op de Filipijnen

Naast het retourticket krijg je op de Filipijnen te maken met binnenlandse vluchten. Omdat de Filipijnen uit ontzettend veel verschillende eilanden bestaan met behoorlijke afstanden ertussen ontkom je hier niet aan. Voor het boeken van binnenlandse vluchten geldt: boek zo vroeg mogelijk! Hoewel dit natuurlijk niet echt de vrijheid oplevert die je misschien zo graag zoekt, is dit wel de beste optie voor je portemonnee. Hoe langer je wacht, hoe duurder de tickets worden. Cebu Pacific heeft meestal de goedkoopste tickets voor binnenlandse vluchten. Let dan wel goed op of bagage inbegrepen is in de prijs. In de meeste gevallen moet je bagage namelijk los bijboeken wat het een stuk duurder maakt. Met alleen handbagage reizen naar de Filipijnen kan dus zeker lonen.

Zelf hebben we ervoor gekozen om vanuit Indonesië meteen door te vliegen naar Coron. Vervolgens hebben we gebruik gemaakt van 3 binnenlandse vluchten. Van Puerto Princessa naar Cebu, van Cebu naar Siargao en van Siargao naar Manilla. Voor de eerste vlucht van Puerto Princessa naar Cebu hebben we €108,- betaald voor 2 tickets inclusief bagage. Voor de vlucht van Cebu naar Siargao betaalde we €133,- (2 personen inclusief bagage) en van Siargao naar Manilla betaalde we €233,- (2 personen inclusief bagage). In totaal waren we dus €474,- kwijt aan binnenlandse vluchten.

Kosten Filipijnen; wat betaal je voor vervoer?

Naast de binnenlandse vluchten maak je op de Filipijnen natuurlijk ook gebruik van Ferry’s om de overtocht te maken naar verschillende eilanden. Zo gingen we met de ferry van Oslob (Cebu) naar Bohol voor €33,60 (2 tickets). Gingen we van Bohol naar Siquijor met de boot voor €29,50 (2 tickets) en gingen we van Siquijor met de boot terug naar Cebu voor €54,45. Naast de kosten voor de ferry tickets betaal je in de meeste gevallen apart voor je bagage en in sommige gevallen betaal je ook nog een haven fee. Dit komt in de meeste gevallen uit op een paar euro extra.

Op de eilanden zelf hebben we altijd een scooter gehuurd zodat we de vrijheid hadden om zelf op pad te gaan. Hiervoor betaal je meestal zo’n €6 a €7,- per dag. Van- en naar de haven of het vliegveld namen we meestal een tricycle. Bij aankomst in Coron kozen we voor een taxi en van Cebu airport naar Moalboal namen we ook een taxi. Daarnaast komen de kosten van benzine voor de scooter er natuurlijk nog bij. In totaal waren we €389,75 kwijt aan vervoer op de eilanden (exclusief vluchten).

De kosten voor accommodaties op de Filipijnen

Wat ons opviel aan de Filipijnen is dat de accommodaties hier een stukje duurder zijn dan in andere landen in Zuid-Oost Azië. Ga jij voor een echte budget tweepersoonskamer? Dan betaal je hier al snel €30,- per nacht voor. Voor een standaard 2-persoonskamer kom je al snel op €40 a €50,- per nacht uit. Wil je een luxere kamer? Reken dan op prijzen vanaf €75,- per nacht. In totaal waren we maar liefst €1194,85 kwijt aan accommodaties op de Filipijnen voor 25 nachten. Daarnaast sliepen we nog 3 dagen op eilanden tijdens de expeditie van Coron naar El Nido, dit is niet in de prijs opgenomen. We komen dan uit op een gemiddelde van €47,79 per nacht voor een tweepersoonskamer. In de meeste gevallen is deze prijs exclusief ontbijt.

Nu moet ik wel zeggen dat we in El Nido na de basic boottocht en op onze laatste bestemming voordat we naar huis gingen op Siargao een lekker luxe verblijf hebben geboekt. Op beide plekken betaalde we rond de €70,- per nacht dus dat heeft ons gemiddelde wel wat omhoog gedreven.

Kosten Filipijnen; wat betaal je voor eten en drinken?

Eten op de Filipijnen hoeft niet duur te zijn. Wanneer je en lokaal gerecht besteld kan dit al vanaf een paar euro. De Filipijnse keuken is echter niet echt bijzonder of lekker waardoor je sneller geneigd bent om andere oftewel duurdere gerechten te bestellen. In totaal gaven we €725,45 uit aan eten in 25 dagen (exclusief de dagen die we op expeditie waren tussen Coron en El Nido). Dit komt uit op zo’n €29,02 per dag. Niet zo heel veel als je bedenkt dat dit in de meeste gevallen voor ontbijt, lunch én diner is. Wel kozen we tussen de middag en voor het ontbijt vaak voor een paar simpele broodjes van de bakker. Dat kost echt maar een paar euro voor een volle zak.

Budget voor excursies & activiteiten

Excursies; ze zijn oh zo leuk maar vaak ook oh zo duur. Op de Filipijnen zijn de kosten voor excursies acceptabel. Niet heel duur, ook niet heel goedkoop. Sommige activiteiten hebben een prijs die is vastgezet door de overheid zoals de canyonering tour in Moalboal. Hier mogen bedrijven niet meer dan €25,- per persoon voor vragen. Een aantal excursies die wij gedaan hebben op de Filipijnen zijn; Canyonering, boottour A in El Nido en snorkelen. Daarnaast huurde we wel eens een kajak, bezochten we verschillende watervallen en stranden waar je een kleine toegang voor betaald en ging Rob wakeboarden. Daarnaast hebben we natuurlijk de expeditie van Coron naar El Nido gedaan (4 dagen, 3 nachten) wat een flinke kostenpost is. In totaal gaven we €870,22 uit aan excursies/activiteiten waarvan €650,- voor de expeditie.

Overige kosten waar je rekening mee moet houden

Naast de standaard kosten komen er altijd nog andere kosten bij tijdens het reizen. Denk aan de aanschaf van een lokale simkaart, verzorgingsproducten en zonnebrand die je koopt tijdens de reis, kosten voor wassen, fooi en eventueel souvenirs. In totaal gaven wij nog €133,- uit aan overige kosten.

Onze totale kosten voor de Filipijnen

De kosten voor onze Filipijnen reis van 4 weken komen dan in totaal uit op €3821,27. Deze prijs is exclusief de retourtickets vanuit Nederland (wel inclusief binnenlandse vluchten). Omdat wij zelf geen gebruik hebben gemaakt van een retourticket vanuit Nederland hebben we deze kosten er niet bij opgeteld. Wanneer je echter uitgaat van zo’n €750 tot €1000,- per retourticket kun je eenvoudig uitrekenen wat een rondreis van 4 weken door de Filipijnen je ongeveer gaat kosten. Reken dus op een bedrag tussen de €5000 en €6000,-. Zoals gezegd zijn de Filipijnen niet de goedkoopste bestemming in Zuid-Oost Azië. Je zou eventueel kunnen besparen door de expeditie of Siargao (omdat dit iets verder vliegen is) te skippen maar dat zou wel ontzettend zonde zijn! Siargao was namelijk ons favoriete eiland.

Wat vind jij van de kosten voor de Filipijnen?

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!