Travelaway

Is reizen door Brazilië duur? Wat zijn de kosten voor accommodatie, vervoer, activiteiten voor 4 weken reizen door Brazilië?

Is reizen door Brazilië duur? Wat zijn de kosten voor accommodatie, vervoer, activiteiten voor 4 weken reizen door Brazilië?

Kosten Brazilië

Let’s talk money. Eerlijk is eerlijk ik hou er van om allerlei blogs te lezen over landen waar ik graag naartoe wil en ik wordt er vaak ook héél enthousiast van maar.. een toch wel heel belangrijke vraag wordt vaak een beetje in het midden gelaten, want wat kost dat nou allemaal? Is Brazilië duur? In deze blog vertel ik je wat het kost om 4 weken door Brazilië te reizen. Of in ieder geval wat het mij heeft gekost. Kan het goedkoper? Vast wel.. kan het duurder? Absoluut! Het is altijd afhankelijk van jezelf en hoeveel luxe je zoekt tijdens een reis. Een gemiddelde backpacker zal echter ongeveer op hetzelfde budget uitkomen als ik. Om het overzichtelijk te maken ga ik het onderverdelen in een aantal kopjes:

kosten reizen Brazilië

Vluchten naar Brazilië

Vliegen naar Zuid Amerika is helaas niet goedkoop. Het is een van de duurste continenten om op te vliegen maar dat mag de pret niet drukken. Een retourtje naar Rio de Janeiro of Sao Paulo (vanaf Schiphol) kun je boeken voor een prijs van +/- €500- / €600,-. Dit zijn veelal vluchten met een overstap in Amerika. Kies je voor een directe vlucht? Dan kun je zo’n €200,- bij de prijs optellen. (let op wanneer je vliegt via Amerika ook al is het alleen om over te stappen heb je ook een ESTA nodig, deze kun je hier aanvragen.)
Soms loont het zich ook om eens een andere vertrekhaven te kiezen. Afhankelijk van waar je woont in Nederland kan het soms voordelig zijn om vanaf Duitsland – Düsseldorf of Keulen te vliegen of vanuit Brussel in België gaan ook regelmatig zeer gunstig geprijsde vluchten.

Accommodaties in Brazilië

Op de vraag ‘is Brazilië duur’, hebben de accommodatie kosten een grote invloed. Tijdens onze wereldreis hadden we een budget van €30,- per nacht voor een accommodatie. We sliepen voornamelijk in hostels waar we vrijwel altijd voor dit tarief een privé kamer konden krijgen. Soms met eigen badkamer soms met gedeelde badkamer. In Brazilië was dit prima te doen, je kan ook zeker een goedkopere kamer vinden zeker als je in dorms gaat slapen. Wij hadden in Brazilië een gemiddelde kamerprijs van +/- €25,- per nacht. Zo was Rio bijvoorbeeld een stuk duurder met €42,- per nacht maar andere plekken weer een stuk goedkoper. Je hebt dan gewoon simpele hostels met een privé kamer of een AirBnB.

Let ook even op het moment dat je boekt soms is het goedkoper om iets langer te wachten. Zoek jij iets meer luxe en gezellige hostels met meer faciliteiten? Reken dan op zo’n €40 a €50,- per nacht voor een privé kamer.

Hotels

Is het eten & drinken in Brazilië duur?

Beetje afhankelijk van of je zelf gaat koken of dat je veel zal gaan uiteten. Wij hebben eigenlijk bijna altijd zelf gekookt met een enkele keer een avondje uit. Boodschappen in Brazilië zijn niet super goedkoop. Iets goedkoper dan de boodschappen in Nederland. Ga je uit eten? Dan kun je prima een hoofdgerecht bestellen voor zo’n €10 – €15,-. Wil je een beetje goedkoop eten? Dan heb je op veel plekken kilo restaurants. Hier wordt je maaltijd gewogen en op basis van je gewicht betaal je een prijs. Dit is vaak een goedkope manier om te kunnen eten en het eten is echt wel prima! Je hebt enorm veel keuze dus er is altijd wel iets bij wat je lekker vindt. Dit kost je ongeveer €1,- per 100 gram.

kosten reizen Brazilië

Vervoer in Brazilië

Tijdens je reis door Brazilië zal je best wat afstanden af moeten leggen. Je kunt hierbij kiezen voor binnenlandse vluchten of voor bussen. Het busvervoer is prima geregeld maar sommige afstanden zijn behoorlijk lang waarbij wij ervoor hebben gekozen om te vliegen. Hou er rekening mee dat binnenlandse vluchten in Brazilië niet goedkoop zijn! Zo boekte wij een retourtje van São Paulo naar Campo Grande en terug. De kosten hiervoor waren destijds €235,- (voor 2 tickets).
Voor de kortere afstanden is de bus prima te doen. Dit zijn hele comfortabele touring bussen en de kosten zijn te overzien. Reken op zo’n 4 a 5 euro per gereden uur (per persoon). Maar het kan per traject wel verschillen dit is enkel een richtlijn. Daarnaast hebben we in de grote steden zoals Rio de Janeiro en Sao Paulo veel gebruik gemaakt van uber. Dit kost vaak maar een paar euro per ritje en de prijs kun je vooraf zien bij het ‘bestellen’ van de uber.

Activiteiten

Het leuke aan Brazilië is dat je veel zelf kunt ondernemen: hiken, naar het strand maar je hebt er ook veel free tours. Een aantal dingen die wél geld kosten zijn over het algemeen prima te doen. Zo betaal je voor een bezoekje aan de Suikerbroodberg €20,- kost Christo Redentor zo’n €10,- de Iguacu Watervallen kosten €12,- en je bezoekt een voetbalwedstrijd in het Maracaña Stadion in Rio voor zo’n €8,-. (kosten zijn per persoon). Allemaal best prima prijzen toch? Bonito is hierin wel een uitzondering. De tours die je hier kunt doen zoals Raften en Snorkelen in de Rio de la Plata waren wel behoorlijk duur. De Snorkeltrip kostte €90,- p.p. en raften was €60,- p.p. Wat ook echt serieus geld kost is wanneer je naar de Pantanal of de Amazone gaat. Daarom omschrijf ik de kosten hieronder in een apart kopje omdat niet iedereen dit natuurlijk zal doen.

Reisroute Brazilië 4 weken

De Pantanal

De Pantanal, een enorme postenkost maar wat mij betreft is het het echt zo waard! Het is echt een unieke ervaring. Zelf kozen wij voor een georganiseerde tour naar de Pantanal waarbij we 3 nachten verbleven in de Jungle Lodge. De tour is inclusief:

  • Transport vanuit de luchthaven (Campo Grande) naar de Jungle Lodge (zo’n 4u met de auto)
  • Alle maaltijden tijdens je verblijf, 3x ontbijt, 3x lunch, 3x diner
  • Overnachting in een privé kamer of gedeelde kamer (wij kozen voor een privé kamer + badkamer)
  • Alle Tours zoals: vissen op piranha’s, kanoën, jungle hike, boottocht, jeepsafari & paardrijden
  • Een Engels sprekende gids bij alle tours
  • Transport terug naar Campo Grande of als je verder reist kun je je ook laten afzetten in Bonito

De kosten voor deze tour waren maar liefst €825,-. (voor 2 personen) Deze prijs is enkel voor de tour en exclusief vlucht of busvervoer naar Campo Grande. Meer weten over de Pantanal? Lees dan hier een uitgebreid artikel erover!

Vervoer Pantanal

Totale kosten voor 4 weken Brazilië

Zelf hebben wij geen los retour ticket geboekt naar Brazilië omdat dit onderdeel was van ons wereldticket. Voor deze berekening gaan we er dus even vanuit dat we een ticket gekocht zouden hebben van €600,- p.p. Wanneer we alle kosten bij elkaar optellen komen we dan op een bedrag uit van zo’n €2200,- per persoon voor 4 weken reizen in Brazilië. Dit is wel exclusief de tour in de Pantanal, zoals hierboven vermeld kostte ons dit nog eens €412,50 per persoon extra. Op de vraag ‘is Brazilië duur’, zou ik Ja beantwoorden. 

Meer weten over een route in Brazilië? Lees dan mijn blog over mijn reisroute door Brazilië.

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!