Travelaway

Kandy is een chaotische stad in het midden van Sri Lanka. Van de beroemde treinreis tot tempels en tuinen. Onze 6 Kandy tips op een rij. 

Kandy is een chaotische stad in het midden van Sri Lanka. Van de beroemde treinreis tot tempels en tuinen. Onze 6 Kandy tips op een rij. 

Kandy

In het midden van Sri Lanka vind je de chaotische en drukke stad Kandy. Met ruim 112.000 inwoners is het een van de grootste steden van het land. Het kan daarom wel even wennen zijn wanneer je Kandy voor het eerst bezoekt. Het verkeer is chaotisch, de straten druk en de mensen op straat kunnen een tikkeltje opdringerig zijn. Wanneer jij hier echter doorheen weet te prikken zal je zien dat er ook genoeg te beleven is in, en om Kandy. De omgeving is groen, en de plaats staat bekend als het startpunt van de beroemde treinreis naar Ella. Zelf bleven wij 1 nacht in Kandy en dat was voor ons voldoende. Wil je iets meer bezoeken en ontdekken in Kandy, dan raden we 2 nachten aan. In dit artikel delen wij onze Kandy tips met jou!

Kandy tips palmbomen pad in de botanic gardens

6x Kandy tips op een rij

1. Bezoek de tempel van de tand

De tempel van de tand ofwel the temple of the tooth is een van de bekendste trekpleisters van Kandy Sri Lanka. Deze tempel wordt dan ook druk bezocht door zowel toeristen als locals. De tempel is vooral bekend omdat de tand van boeddha hier verborgen ligt. Na de verbranding van Boeddha werd deze tand naar zeggen uit het as gehaald, vervolgens naar Sri Lanka vervoerd en opgeborgen in verschillende tempels. De huidige verblijfplaats van de tand is in de tempel van de tand. Je kunt hier dagelijks een ceremonie bijwonen en rondlopen door dit prachtige complex. Bij binnenkomst moet je je schoenen opbergen en betaal je een kleine entree van zo’n €5,50 per persoon. Draag gepaste kleding tijdens je bezoek aan de tempel. Schouders en knieën moeten bedekt worden bij zowel mannen als vrouwen.

TIP: Heb jij nog wat tijd en ruimte over in jouw reisschema? Breng dan ook een bezoekje aan de Bahiravokanda Vihara tempel of aan de Gadaladeniya tempel.

2. Struin door de Botanic Gardens

Een bezoekje aan de botanic gardens mag niet ontbreken tijdens jouw bezoek aan het drukke Kandy. Je kunt hier even ontsnappen aan de drukte van de stad en een mooie wandeling maken. De botanic gardens zijn behoorlijk groot dus je kunt je hier best een aantal uur vermaken. Ga op zoek naar de prachtige palmboomstraten of zet een van de vele eekhoorns die je hier tegenkomt op de foto. Kijk overigens niet gek op als je een aantal keer met een local op de foto moet. Ze vinden toeristen maar wat interessant. De entree voor de botanic gardens bedraagt €5,50 per persoon.

3. De beroemde treinreis van Kandy naar Ella

Kandy tips nummer 3: de beroemde treinreis. Kandy staat bekend als het begin, of eindpunt van de beroemde treinreis tussen Kandy en Ella. Het is een van de mooiste treinreizen ter wereld door de waanzinnige uitzichten die je onderweg hebt op prachtige groene theevelden en bergachtige landschappen. De rit van Kandy naar Ella duurt in totaal zo’n 7u. Veel toeristen kiezen er echter voor om nog een stop te maken in Nuwara Eliya, de rit van Kandy naar Nuwara Eliya duurt zo’n 4u. De treinrit is een hele beleving omdat de trein vrij langzaam rijdt en een open deuren beleid heeft. Je kunt zo tijdens de treinrit uit de deur hangen en genieten van het prachtige uitzicht. Kaartjes voor de trein koop je online, of op het treinstation. Je hebt hierbij de keuze uit 1e, 2e of 3e klasse kaartjes.

Welke kaartjes moet je kopen voor de treinreis?

1e klasse zijn de meest luxe kaartjes, maar hier blijven de deuren gesloten. De 2e klasse is het meest populair omdat je hier wel een fijne zitplaats hebt, maar je ook kunt lopen door de trein. Bij de 3e klasse heb je geen vaste zitplaats en is het hopen op een fijn plekje. De 3e klasse is vaak erg druk en opgepropt. Wanneer jij graag een kaartje voor de 2e klasse wil scoren is het aan te raden om dit ticket vooraf online, of al eerder op een treinstation te scoren. Online kaartjes koop je hier. Houd er rekening mee dat je online een iets hoger tarief betaald. Wil jij genieten van het beste uitzicht? Zorg er dan voor dat je tijdens de rit van Kandy naar Nuwara Eliya aan de rechterkant van de trein zit. Van Nuwara Eliya richting Ella is de linkerkant de beste kant. Zo kun jij genieten van het mooiste uitzicht!

TIP: Wij ontdekte Sri Lanka met een eigen tuktuk. De route van Kandy naar Nuwara Eliya is ook prachtig om met de tuktuk af te leggen. Het mooiste gedeelte van de treinreis vind je juist tussen Nuwara Eliya en Ella. Wij kozen er daarom voor om van Kandy naar Nuwara Eliya met de tuktuk te rijden en na een aantal dagen Nuwara Eliya daar de trein te pakken richting Ella.

4. Beklim de Ambulawawa Toren

De Ambulawawa toren ligt in het plaatsje Gampola op ongeveer een uurtje rijden met de tuktuk vanaf Kandy. Heb jij geen tuktuk? Dan kun je de trein pakken naar Gampola, deze rit duurt ongeveer 1,5u. Vanuit het treinstation neem je vervolgens een tuktuk richting de Ambulawawa toren. De toren is maar liefst 48m hoog. Via een steile, smalle wenteltrap klim je naar het puntje van de toren. Wanneer je hoogtevrees hebt is dit misschien niet het beste uitje voor jou. De trap is namelijk ontzettend smal en als je een tegenligger tegenkomt heb je een probleempje. De trap is zo smal dat je eigenlijk niet aan de kant kunt gaan voor elkaar. Er zijn een paar punten waar je een klein stapje aan de kant kunt zetten. Het is een avontuurlijk uitje en wij vonden het leuk om de toren te bezoeken. Je komt hier nog niet veel andere toeristen tegen en het uitzicht is indrukwekkend!

Hoe bezoek je de Ambulawawa Toren?

TIP: reis jij met je eigen tuktuk richting de Ambulawawa toren? Bereid je er dan op voor dat het laatste stuk naar boven echt ontzettend steil is. Ook de terugweg is enorm steil naar beneden. Het is aan te raden om je remmen na te laten kijken of een driver te regelen voor dit stuk. Wij kozen op advies van onze accommodatie in Kandy voor het laatste. Omdat wij vanuit Kandy zelf met de tuktuk naar Nuwara Eliya reden hebben wij de Dambulawawa toren bezocht tijdens deze rit. Je komt dan namelijk door Gampola. Onze accommodatie regelde een driver voor ons die later met het openbaar vervoer terugreisde. Wij waren hier achteraf erg blij mee.

De entree van de toren bevindt zich beneden aan de berg op zo’n 2,5km afstand van de toren zelf. Je kunt de tuktuk ook hier achterlaten en vanaf hier een driver regelen. Wij kozen hier niet voor omdat we dan onze bagage ook achter moesten laten. Soms kiezen mensen ervoor om naar boven te hiken. Dat is wel een pittige klim!

5. Maak een wandeling rondom Kandy Lake

Vlakbij de tempel van de tand vind je Kandy Lake. Je kunt een wandeling maken rondom het meer om de lokale sfeer van Kandy te proeven. Je vindt hier straatverkopers, tuktuks en er is genoeg te zien. Waarschijnlijk wordt je hier ook meerdere keren aangesproken om naar een lokale dansvoorstelling te gaan. Wij kozen hier niet voor omdat we hier niet de beste verhalen over gehoord hebben. Het is vooral opgezet voor toeristen en de show zelf schijnt weinig voor te stellen.

6. Proef de smaak van Kandy Sri Lanka tijdens een foodtour

Een out of the box Kandy tip! Ik denk dat bijna iedereen wel gek is op de Sri Lankaanse keuken. Wij vonden het in ieder geval fantastisch. De heerlijke rice & curry’s, kottu of rotti. Wij werden er heel gelukkig van! Ben jij op zoek naar een uitje dat jouw smaakpapillen laat dansen? Ga dan met een local een foodtour doen. Een lokale inwoner van de stad neemt je mee op pad en laat je de smaak van Sri Lanka en Kandy proeven. Je proeft maar liefst 10 verschillende hapjes tijdens de tour, en bezoekt de lokale markt. Zo leer je meer over de verschillende smaken en kruiden. Wij vonden het een heel leuk en afwisselend uitje in Kandy. De kosten voor de tour bedragen een kleine €40,- per persoon. Niet heel goedkoop, maar wij vonden het wel erg leuk & lekker.

zeevruchten tijdens foodtour

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!