Travelaway

Is Marokko duur? Aan welk budget moet je denken voor een rondreis van 2 weken. Wat zijn de kosten voor hotels, vervoer, vluchten en excursies
Is Marokko duur? Aan welk budget moet je denken voor een rondreis van 2 weken. Wat zijn de kosten voor hotels, vervoer, vluchten en excursies

Is Marokko duur?

Plan jij een rondreis naar sprookjesachtig Marokko? Verwacht dan prachtige koningssteden, indrukwekkende zandduinen en een tikkeltje chaos. Voor vertrek is het handig om je goed voor te bereiden en na te denken over een reisbudget. In dit artikel vertellen we met welke kosten je rekening moet houden wanneer je een rondreis door Marokko plant. Zelf reisde we met een huurauto en verbleven we in totaal 13 dagen (12 nachten) in Marokko. De lokale valuta in Marokko is de Marokkaanse Dirham waarbij €1,- gelijk staat aan zo’n 11 MAD. Check voor vertrek altijd de huidige wisselkoers want deze kan nogal eens wijzigen. Na het lezen van dit artikel geven we antwoord op de vraag; is Marokko duur?

De zandduinen van de Erg Chebbi woestijn

Geld opnemen in Marokko

Gelukkig kun je in Marokko eenvoudig geld opnemen met je pinpas. In de grote steden zijn voldoende pinautomaten te vinden. Op meer afgelegen bestemmingen zoals Merzouga kan het lastiger zijn om geld te pinnen. Zorg er dus voor dat je altijd voldoende cash bij je draagt. Bij de meeste bankautomaten kun je met een Nederlandse bankpas geld pinnen. Controleer voor vertrek altijd of je pas op ‘wereldwijd’ staat aangezien Marokko buiten Europa ligt. Daarnaast loont het zich om grotere bedragen in een keer te pinnen. Je betaald per transactie namelijk transactiekosten voor het pinnen in het buitenland. Let wel even op dat je niet met enorme bedragen over straat gaat lopen, dat is ook weer niet zo handig.

Tip: neem voor de zekerheid een credit card mee mocht je bankpas niet werken heb je altijd een back-up.

De kosten voor een vlucht naar Marokko

Is een vlucht naar Marokko duur? Dat ligt natuurlijk een beetje aan de periode, hoelang je van te voren boekt én op welke luchthaven je vliegt. Zelf boekte we twee enkeltjes waarbij we op de heenweg vanaf een andere luchthaven vertrokken- en aankwamen dan op de terugweg. Heen vlogen we met Ryanair vanaf Weeze Airport naar Tangier. Hiervoor betaalde we €130,97 voor 2 tickets inclusief 1 koffer van 20 kilo. Terug vlogen we met Transavia vanaf Marrakech naar Eindhoven. Hiervoor betaalde we €454,- voor 2 tickets inclusief 1 koffer van 20 kilo. Zoals je ziet zit er een behoorlijk verschil in prijs. In totaal waren we €584,97 kwijt voor 4 enkeltjes inclusief 1 koffer van 20 kilo.

Kosten Marokko; wat betaal je voor vervoer?

Naast de kosten voor de vlucht naar Marokko maakte we ook kosten voor het vervoer in het land zelf. Via sunnycars hebben we een auto gehuurd waarmee we vanaf Tangier naar Marrakech gereden zijn. In totaal hebben we de auto 10 dagen gehuurd waarvoor we €292,- hebben betaald. Omdat we de auto op een andere locatie ingeleverd hebben dan waar we deze opgehaald hebben betaalde we €65,- extra voor de one way fee. Buiten de kosten voor onze huurauto maakte we natuurlijk ook kosten voor tanken, parkeren en betaalde we voor de taxi naar de luchthaven in Marrakech. In totaal gaven we €466,39 uit aan vervoerskosten.

De kosten voor accommodaties in Marokko

In totaal sliepen we 12 nachten in Marokko waarvoor we €815,50 betaalde. Dit komt neer op €67,95 per nacht. Voor deze prijs hadden we overal ontbijt inclusief en in de woestijn was ook het diner inclusief in de prijs. Kan het goedkoper? Absoluut! Alleen kozen we er deze reis voor om leuke/bijzondere accommodaties te boeken op een fijne centrale locatie. Voor €40 a €50,- per nacht kan je echter ook al een prima accommodatie boeken.

Wat betaal je voor eten en drinken?

De kosten voor eten en drinken zijn gebaseerd op lunch, diner en snacks omdat we het ontbijt overal inclusief in de kamerprijs hadden. In totaal gaven we €533,35 uit aan eten en drinken. Tussen de middag namen we vaak wat kleins en in de avond gingen we lekker uiteten. We verbleven 13 dagen in Marokko waarbij we 1 dag eten inclusief hadden tijdens onze overnachting in de woestijn. Wanneer we het totale bedrag delen door 12 kom je uit op €44,45,- per dag voor 2 personen. Je kunt dus zeker goedkoop eten in Marokko.

De kosten voor activiteiten

De kosten voor activiteiten zijn vaak een flinke hap uit het budget van elke reiziger. Het is vaak een van de grootste kostenposten. In Marokko valt dit gelukkig alles mee! Je betaalt bij veel bezienswaardigheden zoals een koran school of paleis een kleine entree van een paar euro. Daarnaast hebben we twee excursies gedaan die wat duurder waren. Zo hebben we een buggy tocht gedaan in de Erg Chebbi woestijn waar we €90,- voor hebben betaald. Daarnaast hebben we een fietstour door Marrakech gedaan voor €40,- per persoon. In totaal komen we uit op €236,73 aan kosten voor activiteiten. Als we de fietstocht en de buggy tocht niet gedaan zouden hebben dan kom je uit op €66,73. Activiteiten in Marokko hoeven dus zeker niet duur te zijn.

Overige kosten waar je rekening mee moet houden

Naast de standaard kosten voor vervoer, accommodaties en eten en drinken zijn er altijd nog een aantal ‘overige kosten’ waar je rekening mee moet houden. Denk aan kosten voor souvenirs, transactiekosten bij de bank en fooien. Daarnaast kregen we onderweg een boete voor te hard rijden. In totaal waren we nog €69,60 kwijt aan ‘overige kosten’. Ook deze kosten kun je natuurlijk drukken door geen souvenirs te kopen en niet te hard te rijden…

Totale kosten voor 2 weken Marokko

In totaal heeft de reis naar Marokko ons €2706,54 gekost. We hebben tijdens deze reis nergens op gelet en alles gedaan wat we graag wilde. Ook sliepen we in leuke accommodaties en kozen we niet perse de goedkoopste hotels.

Op de vraag is Marokko duur zou ik beantwoorden; nee je kan relatief goedkoop overnachten en het eten is ook goedkoop. De meeste entreegelden zijn relatief laag en er zijn maar een paar duurdere excursies die je natuurlijk ook kunt skippen. Vind jij Marokko duur? 

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!