Travelaway

Op het eiland Goeree Overflakkee is genoeg te beleven voor een heerlijk weekendje weg. Je vind hier 9 tips wat te doen op Goeree Overflakkee!
Op het eiland Goeree Overflakkee is genoeg te beleven voor een heerlijk weekendje weg. Je vind hier 9 tips wat te doen op Goeree Overflakkee!

Goeree Overflakkee

Goeree Overflakkee is een eiland dat hoort tot de provincie Noord-Holland. Het grenst direct aan Zeeland waardoor veel mensen denken dat Goeree Overflakkee tot Zeeland behoort maar dat is dus niet zo. Het eiland is omgeven door water en de perfecte plek voor een weekendje weg. Je kunt er van alles ondernemen of gewoon heerlijk genieten van een dagje strand. In dit blog neem ik je mee naar het eiland en vertel ik je wat te doen op Goeree Overflakkee.

9x Wat te doen op Goeree Overflakkee

1. Vogelobservatorium

Aan de rand van het Haringvliet vind je deze ontzettend bijzondere plek. Het Vogelobservatorium Tij is gebouwd in de vorm van een ei en gaat prachtig op in de natuur. Dit prachtige houten ei is maar liefst 8 meter hoog en 11 meter lang. Vanuit het vogelobservatorium heb je een 360 graden uitzicht op het weidse Haringvliet & de haringvlietsluizen. Je kunt hier veel verschillende vogels spotten. Ben jij nou niet echt een vogelspotter? Bezoek dan het Tij evengoed! Dit bijzondere gebouw is echt een must tijdens een bezoekje aan Goeree Overflakkee. Let wel even op de waterstanden! Als het water te hoog staat kan het voorkomen dat het pad naar Tij onder water loopt. Dit kun je gemakkelijk nakijken op de website van Rijkswaterstaat. (kies de locatie Hellevoetsluis). Bij een waterstand van 85cm + NAP wordt een bezoek afgeraden.

Parkeren kan gemakkelijk bij de parkeerplaats Marinahaven in Stellendam. Van daaruit is het zo’n 300m wandelen naar het vogelobservatorium.
Adres parking: Deltahaven 61, 3251 LC Stellendam

2. Pittoreske dorpjes op Goeree Overflakkee

De 2 grootste plaatsen op Goeree Overflakkee zijn Middelharnis & Ouddorp. Hier vind je de meeste winkels voor een middagje shoppen en wonen de meeste mensen. Naast deze wat grotere plaatsen heeft het eiland ook een aantal prachtige pittoreske dorpjes waar je heerlijk door de smalle straatjes kunt struinen. Goedereede is een van deze dorpjes. Het heeft een mooie haven, sfeervolle straatjes en in de zomer kun je hier heerlijk genieten op een van de vele terrasjes. Zeker een bezoekje waard!

3. Vuurtoren Westhoofd

Je vindt de vuurtoren Westhoofd in het plaatsje Ouddorp midden in de prachtige duinen van de Groenedijk. De toren is gebouwd tussen 1947 en 1950 en is nog altijd bemand. Het is een van de laatst bemande vuurtorens van ons land. De toren is 56 meter hoog en heeft een prachtige diep rode kleur. Helaas is het niet mogelijk om de toren van dichtbij of van binnen te aanschouwen omdat deze niet geopend is voor publiek. Je zult het dus moeten doen met het prachtige uitzicht op de toren vanuit de duinen. Parkeren kan op de Groenedijk 62, 3253 LB Ouddorp. Vanuit daar loop je door de duinen naar het strand waarbij je een prachtig zicht hebt op de vuurtoren.

4. Tulpenvelden op Goeree Overflakkee

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Goeree Overflakkee zijn toch zeker wel de vele tulpenvelden die je hier in het seizoen tegenkomt. De prachtige velden zijn helaas maar een korte tijd per jaar te aanschouwen. Het tulpenseizoen loopt normaal gesproken vanaf begin April tot begin Mei. Afhankelijk van het weer kan het tulpenseizoen iets langer of korter duren. Wanneer je aankomt op Goeree Overflakkee kies dan voor de wegen buitenaf. Je komt dan vanzelf het ene na het andere tulpenveld tegen. Geniet van de prachtige bloemen maar ga er wel voorzichtig mee om! Geen bloemen plukken en ook niet door de bloemen heen lopen. Er zijn paadjes waar je doorheen kunt lopen zonder de bloemen te beschadigen. Soms kom je de boer tegen op het veld, vraag dan even of het oké is om foto’s te maken. Hier hebben ze over het algemeen geen problemen mee zolang de tulpen niet beschadigd worden.

5. Wandel bunkerroute de Punt

Wist je dat er op het eiland Goeree Overflakkee nog vele overblijfselen van de oorlog te vinden zijn? In de duinen zijn nog vele bunkers te vinden die gebruikt werden tijdens de 2e wereldoorlog. De meeste van deze bunkers waren na de oorlog ‘verdwenen’ onder het zand van de duinen. In het jaar 2011 werd de stichting W02GO gevraagd om in samenwerking met Staatsbosbeheer de bunkers weer zichtbaar te maken. Beetje bij beetje kwamen de bunkers tevoorschijn tussen de duinen. Nu kun je er een wandeling maken langs 16 bunkers. Je wandelt door het losse zand van de duinen, niet geschikt dus voor rolstoelen en kinderwagens. Bij elke bunker vind je een informatiebord waar uitleg wordt gegeven over de bunkers en de omgeving. Een bijzondere wandeling van ongeveer 1km lang. Je hebt de route met een klein uurtje wel gelopen.

Hoe kom je er? Je vindt de bunkerroute wanneer je vanaf Ouddorp de N57 richting Renesse rijdt en op de rotonde de eerste afslag naar links neemt naar de punt. Vervolgens zie je in de bocht die naar rechts afbuigt aan de rechterkant een bord met het startpunt van de route. Aan de overkant van de weg zie je al 1 grote bunker staan. Hier kun je ook de auto parkeren naast de weg.

Goeree Overflakkee

6. Het strand van Goeree Overflakkee

Het strand, een heerlijke plek of het nu winter of zomer is. In het zomer kun je heerlijk genieten van de zon & het verkoelende water. In de winter is het een heerlijke plek voor een wandeling. Kortom een bezoekje aan het strand mag niet ontbreken tijdens je weekendje weg op Goeree Overflakkee. Het eiland telt maar liefst 19  unieke stranden met een totale kustlijn van 25km. Op de website van VisitGo vind je alle prachtige stranden. Vooral in Ouddorp vind je veel stranden. En wat hoort er natuurlijk nog meer bij een bezoekje aan het strand? Een strandtent! Via VisitGo vind je ook alle strandpaviljoenen die een bezoekje waard zijn.

Goeree Overflakkee

7. Volg de molenroute op Goeree Overflakkee

Wist je dat op het eiland ontzettend veel molens te vinden zijn? Een typisch Hollands beeld waarbij de ene molen nog leuker dan de andere. Doordat er zoveel molens te vinden zijn is er zelfs een heuse molenroute die je kunt volgen waarbij je alle molens van het eiland kunt ontdekken. Naast de vele molens zijn er nog 12 Windkorenmolens te vinden. Meer informatie kun je terugvinden op de website van GoMolens.

8. Huur een E-chopper of eend

Hoe je het beste het eiland kunt ontdekken? Met een E-chopper of een te gekke Eend natuurlijk! Het eiland is natuurlijk best groot om helemaal op de fiets te ontdekken. Daarom adviseer ik om een auto of een scooter te huren. En wat er is nu leuker dan op een origineel voertuig het eiland door te crossen? De eendjes kun je huren in Stellendam, super leuk in allerlei verschillende kleuren! Ga jij liever voor een E-Chopper met de wind door je haren? Kijk dan eens bij E-Chopper tours. Hier heb je de mogelijkheid om een E-chopper voor ene halve, hele of meerdere dagen te huren. Beide leuke manieren om het eiland te ontdekken! De wind door je haren en de zon op je snoet op een E-Chopper of liever lekker beschut in je Eendje bij wat slechter weer. Up to you, Enjoy!

Goeree Overflakkee

9. Geitenboerderij de Mékkerstee

De geitenboerderij de Mékkerstee is een super leuke bestemming voor een dagje uit. Toegang en parkeren bij de boerderij zijn helemaal gratis. Je kunt hier de kinderboerderij bezoeken, zien hoe kaas wordt gemaakt in de kaasmakerij, heerlijke streekproducten kopen in de landwinkel en natuurlijk genieten van een hapje en een drankje in het restaurant. Een ontzettend leuk uitje voor jong & oud! De boerderij is het hele jaar door geopend op dinsdag t/m zaterdag van 09:00u – 17:00u (tijdens de zomervakantie zijn ze ook op maandag geopend). Je vindt de boerderij op de Hofdijksweg 34 in Ouddorp.

Waar te verblijven op Goeree Overflakkee

Op Goeree Overflakkee vind je ontzettend veel leuke Bed & Breakfast en vakantieparken waar je kunt genieten van een aantal dagen weg. Let wel op dat veel van deze accommodaties een minimaal aantal van 2 overnachtingen vereist. Wil jij maar 1 nachtje verblijven? Kies dan voor een hotel.

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!