Fotografie

Een belangrijk onderdeel tijdens de prachtige reizen die je maakt, weekendjes weg of gewoon een dagje ontdekken: de prachtige foto’s die je overal maakt. In dit artikel neem ik je mee naar de wondere wereld van fotografie. Welke camera past bij jou, welke apps zijn handig en hoe bewerk je je foto’s nou het beste zodat ze goed tot hun recht komen.

Fotografie10

1. Apparatuur voor fotografie

Het kan in het begin nogal overweldigend zijn, wat heb je nou nodig om mooie foto’s te maken. En welke prijs ben je bereid hiervoor te betalen. Je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil. Tegenwoordig kun je met veel mobiele telefoons gelukkig ook al prachtige foto’s maken. Wanneer je op zoek gaat naar een camera, moet je eerst de keuze maken tussen een compact camera, bridge camera, systeem camera of spiegelreflex camera. Hieronder vertel ik je wat het verschil is tussen deze camera’s:

 • Compact Camera
  Zoals de naam al zegt is deze camera compact van formaat. Je hoeft dus geen groot apparaat met je mee te slepen en je hebt geen aparte camera tas nodig. De voordelen van een compact camera zijn: eenvoudig in gebruik, makkelijk mee te nemen & je hoeft/kunt niet van lens wisselen. Ook heeft een compact camera meestal geen zoeker (een hulpmiddel om te bepalen wat er gefotografeerd of gefilmd wordt). Een compact camera is dus ideaal voor mensen die een lichte en eenvoudig te bedienen camera zoeken. Ideaal voor mooie reisfoto’s overdag, maar niet geschikt voor foto’s in het donker of snel bewegende objecten.
 • Bridge Camera

  De camera die wij gebruiken voor al onze foto’s is de Panasonic Lumix FZ1000. Deze camera heeft de look van een systeem of spiegelreflex camera maar valt onder de categorie bridgecamera. Een bridge camera is een digitale camera (zoals een compact camera) maar dan wat groter en met extra geavanceerde en handmatige instellingen. De camera heeft een elektronische zoeker en je kunt geen lenzen verwisselen op deze camera. Het is dus eigenlijk een soort van compact camera maar dan met uitgebreidere functies erbij. De camera’s zijn licht in gewicht en staan vooral bekend om het grote zoombereik. Dus wanneer jij twijfelt tussen een compact camera en een systeem camera kijk dan zeker eens naar een bridge camera!

 • Systeem camera
  Een systeemcamera heeft meer functies dan een compact camera, en is daardoor ook wat groter in formaat. Je kunt met een systeemcamera lenzen verwisselen en je hebt keuze uit tal van instelmogelijkheden waarmee je hoogwaardige beelden kunt maken. Ook kun je met een systeemcamera sneller automatisch scherpstellen dan met een compact camera. Daarnaast zijn de foto’s van betere kwaliteit door een grotere sensor en is de camera (meestal) voorzien van een digitale zoeker. (je ziet op het scherm hetzelfde beeld als door de lens) Daarin tegen is een systeem camera meestal wel een stukje duurder dan een compact camera.
 • Spiegelreflex camera
  Het grootste verschil met een systeem camera is dat een spiegelreflex camera een spiegelsysteem heeft. Met een spiegelsysteem kijk je via een spiegel door je lens naar het onderwerp. Daarnaast heeft een spiegelreflex camera een optische zoeker. Je ziet dus pas na het maken van een foto op het scherm wat het resultaat is van de foto. Een spiegelreflex camera is geschikt voor mensen die verstand hebben van fotografie en weten hoe ze het apparaat moeten bedienen. Anders is het zonde van het geld om zo’n dure camera aan te schaffen als je toch de helft van de functies niet gebruikt. De camera is over het algemeen ook wat zwaarder, en gevoeliger voor slijtage.

Denk dus voor je een camera aanschaft altijd goed na, waarvoor wil je deze gaan gebruiken & ben je bereid om je echt te gaan verdiepen in een apparaat of wil je ‘gewoon’ mooie foto’s kunnen schieten. Het is ook altijd verstandig om je te laten informeren bij een fotozaak. Zij kunnen je veel vertellen en kijken wat het beste bij jou past!

 

Tip: let er altijd even op of jouw camera ook wifi heeft. Wel zo handig dat je jouw gemaakte foto’s meteen over kan zetten op je mobiele telefoon.

Bewerken van foto's

Het bewerken van je foto’s. De een vindt het not done de ander zweert erbij. Zelf ben ik absoluut een voorstander van het bewerken van foto’s omdat ik vind dat een foto nooit zo mooi kan zijn als hoe jij een prachtig landschap, bijzondere architectuur of een leuke stad met je eigen ogen ziet. Door je foto te bewerken komt het dichter bij deze realiteit.

Er zijn natuurlijk talloze manieren om je foto’s te bewerken maar de gemakkelijkste manier hiervoor zijn presets! Presets zijn voorinstellingen voor het bewerken van je foto’s. Er zijn dan dus al bepaalde instellingen van te voren opgeslagen zoals extra belichting, diepere mooie kleuren en helderheid. Door deze presets te gebruiken kun je dus met 1 klik op de knop jouw foto naar een ander niveau tillen. Je kunt deze presets zelf maken via de app lightroom maar je kunt ook een ‘pakket’ presets kopen. Zelf heb ik ook een preset pakket ontwikkeld. In dit pakket zitten maar liefst 6 verschillende presets waarmee je jouw foto’s prachtig bewerkt.

SHOP PRESETS
P1040715-2

Apps voor fotobewerking

Om je foto’s mooi te bewerken zijn er tegenwoordig natuurlijk een heel aantal handige apps te vinden die je hiermee kunnen helpen. De volgende apps zijn in mijn beleving echt onmisbaar als je meer met je foto’s wil doen:

 • Adobe Lightroom
  Hierboven ook al even kort genoemd. Deze app is perfect voor het gebruik van presets maar ook om zelf handmatig foto’s te bewerken. De app is gratis te downloaden in de app store / playstore. Het enige dat je nodig hebt is een Adobe account dat je ook helemaal gratis kunt aanmaken.
 • Canva
  Niet persé voor het bewerken van je foto’s maar wel ideaal om documenten mooi op te maken of om bijvoorbeeld pins te maken voor pinterest. Je kunt hier allerlei leuke ontwerpen maken en opslaan en zorgen dat jouw pin, e-book of ander document het beste tot zijn recht komt. Ook deze app is gratis te downloaden.
 • Retouch
  De app retouch is perfect om mensen te verwijderen uit je foto of objecten die je storend vindt weg te kunnen halen. De app is helaas niet gratis maar voor €2,29 te downloaden. Zeker die paar euro waard als je het mij vraagt!
 • Snapseed
  Mocht je liever geen geld uit willen geven aan een app, dan kun je in plaats van retouch ook de app snapseed downloaden. Deze app is wél gratis en hier kun je ook objecten mee verwijderen van foto’s. In mijn ervaring werkt deze app wel iets minder goed dan Retouch.
Fotografie4

Gerelateerde blogs

HANDIGE REISAPPS

ONMISBARE REISITEMS

NETFLIX SERIES & FILMS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *