Travelaway

Met deze 9 Filipijnen tips ga jij goed voorbereid op reis naar de Filipijnen. Alles wat je wil weten voor vertrek vind je hier!

Met deze 9 Filipijnen tips ga jij goed voorbereid op reis naar de Filipijnen. Alle wat je wil weten voor vertrek vind je hier!

Filipijnen tips

De Filipijnen zijn inmiddels uitgegroeid tot een ware trekpleister voor toeristen en dat is natuurlijk niet voor niets. Je vindt hier namelijk adembenemende stranden, prachtige natuur en een indrukwekkende onderwaterwereld. De duizenden eilanden en het afwisselende binnenland zorgen voor voldoende diversiteit om een geweldige reis te kunnen maken. Voordat je vertrekt is het belangrijk om je goed voor te bereiden op de reis die komen gaat. Daarom delen wij onze beste Filipijnen tips voor een geslaagde reis!

Casino Peak

9x Filipijnen tips

1. De beste reistijd

Hoewel je qua temperatuur het hele jaar wel goed zit op de Filipijnen is er toch zeker een beste reistijd te benoemen voor deze bestemming. De Filipijnen hebben namelijk te maken met een tyfoonseizoen dat loopt van juli tot en met oktober. Het tyfoonseizoen loopt samen met het regenseizoen op de Filipijnen. Deze periode kun je dus het beste vermijden wanneer je een reisje plant. De maanden december tot en met mei zijn het droogste, waarbij december tot en met maart de beste reistijd is. In de maanden april en mei kan het namelijk behoorlijk heet worden.

Let er wel op dat de beste reistijd per bestemming kan verschillen. Het populaire eiland Siargao kent namelijk een ander regenseizoen. Hier valt de meeste regen tussen december en maart en valt de beste reistijd tegelijk met onze zomer. Je kunt een beetje regen dus moeilijk vermijden tijdens je rondreis op de Filipijnen. Vergeet niet; het weer blijft moeilijk te voorspellen! Zo zijn wij in November naar de Filipijnen geweest waarbij we ook Siargao bezocht hebben en daar hebben we op één dag na heel zonnig en droog weer gehad. 

2. Vervoer

Reizen op de Filipijnen is net even een tikkeltje anders dan in veel andere landen in Azië. Dit komt omdat de Filipijnen natuurlijk bestaan uit ontzettend veel verschillend eilanden. Je kunt dus niet zomaar elke bestemming met de bus bereiken. Tijdens een rondreis op de Filipijnen moet je gebruik maken van de bus, taxi, boot of het vliegtuig.

De bussen op de Filipijnen zijn over het algemeen goedkoop en er is een prima busnetwerk. Op de eilanden zelf of op het vaste land kun je dan ook veel trajecten prima met de bus afleggen. Houdt er rekening mee dat een busritje altijd langer duurt dan je van tevoren had bedacht. Met de boot kun je de oversteek maken van- en naar verschillende eilanden. Via de website bookaway kun je veel informatie vinden over de verschillende trajecten.

Ben je van plan om te gaan vliegen tussen de verschillende eilanden? Zorg er dan voor dat je niet te lang wacht met het boeken van tickets. De prijzen lopen namelijk snel op. Hoewel het je misschien iets minder flexibel maakt, loont vroeg boeken echt! Cebu Pacific biedt doorgaans de goedkoopste tickets aan voor binnenlandse vluchten.

3. Valuta

Op de Filipijnen wordt betaald met de Filipijnse Peso. Op dit moment staat één peso gelijk aan zo’n €0,17 eurocent. De wisselkoers kan natuurlijk altijd wisselen dus check altijd even de huidige koers voor je vertrek. Je kunt op de Filipijnen op veel plekken nog niet met een pinpas of creditcard betalen. Zelfs bij hotels moet je in sommige gevallen nog contant betalen. Zorg er dus voor dat je altijd voldoende cash geld bij je draagt. Het is ook zeker aan te raden om een creditcard mee te nemen omdat pinnen niet altijd lukt met een Nederlandse bankpas. De grotere, toeristische bestemming beschikken over voldoende pinautomaten. Op kleine afgelegen bestemmingen kan dit soms anders zijn, zoek dit dus goed uit van te voren. 

4. Houdt rekening met hoge pinkosten

Zoals hierboven al even benoemd moet je op veel plekken op de Filipijnen nog contant betalen. Dat betekent dat je regelmatig een bezoekje aan de pinautomaat moet brengen. Het grote nadeel van pinnen op de Filipijnen? Je betaalt hier een flinke fee voor. Bij de meeste banken kun je maximaal 10.000 peso’s in een keer opnemen (dat is zo’n €165,-). Als je geluk hebt kun je in sommige gevallen 15.000 of 20.000 opnemen maar dat lukt je bijna nergens. Probeer hiervoor de HSBC bank, daar wil het nog wel eens lukken. Per pintransactie betaal je maar liefst 250 PHP transactiekosten. Dat is een dikke €4,- per keer dat je pint. Wanneer je hotels cash moet betalen kun je je voorstellen dat het snel kan gaan met je cash geld en dat je dus ook veel transactiekosten moet betalen.

Drijven op een vlot bij een waterval

5. Visum

Ben je in het bezit van een Nederlands paspoort? Dan heb je geluk! Je ontvangt dan bij aankomst op de Filipijnen een visa on arrival dat 30 dagen geldig is. Wil je langer op de Filipijnen blijven? Dan kun je dit visum eenmalig verlengen met nog eens 30 dagen. Dit doe je bij een van de vele immigratiekantoren op de Filipijnen. In verschillende grote steden zoals o.a. Manilla, Cebu, Bohol, Borocay of Puerto Princessa kun je een immigratiekantoor vinden. Houdt er rekening mee dat hier vaak wel wat tijd overheen gaat, en je dus wat langer op een plek moet vertoeven. Je kunt er daarom ook voor kiezen om in Nederland al een visum aan te vragen via de Ambassade. Toch kiezen de meeste backpackers ervoor om het op de Filipijnen zelf te regelen.

6. Veiligheid op de Filipijnen

Wanneer je het reisadvies van de overheid leest over de Filipijnen word je waarschijnlijk niet heel vrolijk. Berovingen, overvallen en criminaliteit staan hierin centraal. Er zijn zeker plekken op de Filipijnen die je beter kunt vermijden zoals bepaalde delen in Manilla en het zuidwestelijke deel van het land. Buiten deze gebieden is de Filipijnen echter heel goed en relatief veilig te bereizen. Natuurlijk is het belangrijk om je ogen en oren open te houden en logisch na te denken maar dat zal je overal moeten doen, ook in je eigen woonplaats. De plekken die wij aanbevelen in onze reisroute door de Filipijnen zijn harstikke veilig te bereizen.

7. De Filipijnse keuken

De heerlijke gerechten die vaak uit de lokale keukens van veel bestemmingen komen zijn om je vingers bij af te likken. Heerlijke curry’s in Sri Lanka, Pad Thai in Thailand of taco’s in Mexico. Ik word er blij van! De lokale keuken van de Filipijnen is wat dat aan gaat behoorlijk teleurstellend. De lokale gerechten bestaan voornamelijk uit rijst en (varkens)vlees. Echt niks speciaals helaas. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet lekker kunt eten op de Filipijnen. Er is genoeg aanbod, ook in internationale gerechten. Verse vis kan overigens ook erg lekker zijn op de Filipijnen.

8. Simkaart op de Filipijnen

Filipijnen tip 8; Wanneer je gaat rondreizen op de Filipijnen kan het handig zijn om een lokale simkaart aan te schaffen. Op deze manier kun je altijd navigeren of informatie opzoeken. De twee grootste aanbieders op dit gebied zijn Globe en Smart. Het bereik op de Filipijnen is niet overal even goed dus wij kozen ervoor om beide een ander kaartje te nemen. Zo ging ik voor Globe, en Rob voor Smart. De conclusie: ga voor Smart! Mijn Globe kaartje heeft vrijwel nergens gewerkt alleen in Coron. Alle andere plekken kon ik er helemaal niks mee. Smart werkte over het algemeen overal prima. Houdt er wel even rekening mee dat het internet op de Filipijnen sowieso niet altijd al te best is. 

Het landschap in het binnenland van het eiland Siquijor

9. Het budget

De Filipijnen zijn een relatief dure bestemming in Zuidoost Azië. De vervoerskosten liggen hier vaak een stuk hoger omdat je gebruik moet maken van binnenlandse vluchten of boten. Ook de hotel/hostels zijn hier een stukje duurder dan in de rest van Azië. Iets om even rekening mee te houden. De goedkoopste tickets vind je over het algemeen bij Saudia, met vaak een (lange) overstap in Jeddah. Houdt er verder rekening mee dat je werkelijk voor álles moet betalen op de Filipijnen. Parkeren bij een afgelegen waterval, het strand bezoeken noem maar op overal moet je een kleine entree betalen. Op zich niet zo heel erg want het gaat voor ons vaak om een paar cent, maar toch hebben wij ons er soms wel aan gestoord. We voelde ons soms meer een wandelende geldautomaat dan een mens.

Met deze Filipijnen tips wordt jouw reis gegarandeerd een succes!

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!