Travelaway

De expeditie tussen Coron & El Nido is hét hoogtepunt van je reis op de Filipijnen. Wij vertellen je alles wat je wil weten over de expeditie
De expeditie tussen Coron & El Nido is hét hoogtepunt van je reis op de Filipijnen. Wij vertellen je alles wat je wil weten over de expeditie

Expeditie Filipijnen

Een van de hoogtepunten van een rondreis op de Filipijnen is de expeditie tussen Coron en El Nido (of andersom). Tijdens deze boottocht slaap je in basic hutjes op verlaten stranden. Ga je snorkelen op de mooiste plekken en zie je kleurrijke vissen, koraal en scheepswrakken. Geniet je van vers gekookte maaltijden met misschien zelfs een eigen vers gevangen visje en kom je even helemaal tot rust. Wat je vooral niet moet verwachten tijdens de boottocht is luxe. Toch is deze ervaring er eentje die je absoluut niet mag overslaan. Het is alsof je voet zet in Expeditie Robinson. Geef je over aan dit eenvoudige leven voor een paar dagen en geniet! 

Wat kun je verwachten van de expeditie?

Back to basic is het beste antwoord dat we hierop kunnen geven. Verwacht geen stromend water, geen elektriciteit en basic faciliteiten. Douchen kan doormiddel van een bak water met een emmertje, wifi is er niet en de wc is een pot met een bakje water om ‘door te spoelen’. De hutjes zijn uitgerust met een matrasje en klamboe en dat is het wel zo’n beetje. Daar krijg je wel een geweldige ervaring voor terug! Al met al valt het overigens best mee hoor, ja het is back to basic maar wij vonden het echt helemaal prima te doen. Het is maar een paar nachten en je kunt na de expeditie een luxer hotel boeken om even uitgebreid te douchen. 

Wat ga je allemaal doen tijdens de expeditie op de Filipijnen?

Tijdens de expeditie hoef je je geen seconde te vervelen. Je bezoekt meerdere verlaten stranden op een dag waar je even lekker kunt zwemmen, relaxen of een potje beach volleybal kunt spelen. Ook zijn er voldoende mogelijkheden om te snorkelen en de onderwaterwereld te ontdekken. Tijdens de boottocht wordt er een stop ingepland bij een klif waar je vanaf kan springen. Kunnen de mannen even hun mannelijkheid tonen terwijl (de meeste) vrouwen liever van een afstandje toekijken.

Daarnaast breng je een bezoekje aan een traditioneel dorpje op een van de eilanden waarbij je een indruk krijgt hoe de locals hier leven. Als je dacht dat de boottrip al basic was dan zal het je verbazen hoe er hier nog geleefd wordt door de locals. Op een van de eilanden waar je overnacht maak je een kleine hike van een uurtje door de prachtige natuur en de avonden zijn ontzettend gezellig met een kampvuur en muziek. Time flies when you’re having fun! 

*Bovengenoemde activiteiten waren onderdeel van onze boottocht van 4 dagen/3 nachten met Buhay Isla 

Waar slaap je?

Bij de vierdaagse expeditie slaap je op 3 verschillende eilanden, waar je slaapt in basic hutjes. Vanaf de boot spring je het water in en zwem je naar het eiland toe. De spullen worden later gebracht met een kajak. Wij hadden op elk eiland een tweepersoonshut maar dat is geen zekerheid. Wanneer je hier zeker van wil zijn moet je dit van tevoren boeken voor een kleine meerprijs. Op het laatste eiland moesten bij ons alleenreizende of vrienden/vriendinnen een hut delen. In de meeste gevallen geven ze stellen dus wel een soort van voorrang op een tweepersoonshut. Verder kun je op de eilanden ‘douchen’ en is er een fijne plek om gezamenlijk te eten en drankjes te doen tijdens een gezellige avond met al je nieuwe vrienden. 

Welke aanbieders zijn er voor de expeditie?

Er zijn natuurlijk verschillende aanbieders voor de Expeditie op de Filipijnen. De allerbekendste en degene die al het langst meegaat is TAO. Daarnaast is Buhay Isla de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. De kans is dus groot dat je met een van deze aanbieders de expeditie gaat doen. Wat zijn nou de verschillen tussen beide? In principe zijn de verschillen klein, maar er zijn wel degelijk verschillen aanwezig.

Zo zijn de boten van Buhay Isla iets kleiner dan de boten van TAO, wat betekent dat je bij TAO dus ook met een grotere groep kan zijn. Tijdens onze boottocht met Buhay Isla waren we met 17 personen plus de crew. De groepen van TAO zijn vaak dus nog een stukje groter. De eilanden waar je slaapt zijn bij TAO wel echt een stukje luxer dan bij Buhay, dus dat is ook een groot verschil. Verder krijg je bij beide aanbieders lekkere maaltijden en maakt de crew er zeker een feestje van. Bij het maken van de keuze tussen beide zal ook zeker het budget een grote rol spelen. TAO is nog altijd een stuk duurder dan Buhay. Voor ons is voornamelijk om die reden de keuze op Buhay Isla gevallen. Al met al denk ik dat je bij beide organisaties helemaal goed zit. 

Wat kost de expeditie tussen Coron en El Nido?

Aan de expeditie hangt natuurlijk ook een prijskaartje. De kosten voor de boottour met Buhay Isla 4 dagen / 3 nachten: 

 

Inclusief tijdens de boottocht: 

 

 • 3 overnachtingen op een onbewoond eiland.
 • Gebruik van een duikbril + pijpje (wil je vinnen? dan kun je deze huren tegen een kleine meerprijs).
 • 10 maaltijden tijdens de tour.
 • Onbeperkt water en tijdens de maaltijden frisdrank, rum en cola.
 • Transfer van het kantoor van Buhay Isla naar de haven. 

 

Exclusief tijdens de boottocht: 

 

 • Eventueel huur van vinnen. 
 • Fooi voor de crew. 
 • Vervoer van de haven naar je hotel aan het einde van de expeditie.  
 • Snacks die je eventueel nog wil kopen onderweg. 
 • Een kajak bij de blue lagoon

In totaal betaalde we voor de tour met Buhay Isla €314,- per persoon. Voor twee personen komt dit uit op €628,-. We boekte deze tour wel met korting. Buhay heeft namelijk vaker promo’s waarbij je een lekkere korting mee kunt pakken. Even in de gaten houden dus! Ga je met TAO? Dan gaan de kosten voor de boottour voor twee personen al richting de €1000,-.  Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een kortere of langere boottour te doen. Je kunt al een tour boeken vanaf 2 nachten.

De ultieme paklijst voor de expeditie

 • Zonnebrand; smeer je regelmatig in! De zon is behoorlijk intens en je verbrand snel op het water. 
 • Een hervulbare drinkfles; deze kun je gratis bijvullen. 
 • Een drybag; om je spullen droog naar de eilanden te krijgen (overigens geen must je kunt de items eventueel ook bij de crew op de kajak leggen) zelf vonden wij het wel fijn om een drybag te hebben voor onze camera / telefoon zodat je niet steeds afhankelijk bent van de crew. 
 • Waterschoenen; de meeste stranden hebben flinke rotsen of kiezels dus waterschoenen zijn echt een must. 
 • Teenslippers; voor de avonden op de eilanden. 
 • Sneakers voor de wandeling tenzij je op je waterschoenen een stukje kan wandelen. 
 • Muggenspray! Het stikt vooral ‘s avonds echt van de muggen dus zorg voor goede muggenspray. 
 • Bikini / zwembroek; tip neem er twee mee zodat je kunt afwisselen. Door het vochtige klimaat droogt alles erg slecht.
 • Verzorgingsproducten zoals deo, zeep en shampoo. 
 • Twee handdoeken of een handdoek en een sarong; een handdoek of sarong voor op het strand en overdag en een handdoek voor na het douchen. 
 • Een surf shirt wat je aan kan doen tijdens het snorkelen of op de boot. Er is namelijk verder weinig schaduw op de boot. 
 • Een noodoplader; om je telefoon mee op te kunnen laden. 
 • Telefoon; vooral om foto’s te maken en in noodgevallen bereikbaar te zijn. Internet is er namelijk niet! 
 • Camera; om de mooiste plaatjes mee te kunnen schieten.
 • Cash; neem een klein beetje cash mee zodat je tijdens het bezoek aan het lokale eiland eventueel nog wat snacks of iets te drinken kunt kopen. 
 • Snacks; hoewel je echt ruim voldoende te eten krijgt tijdens de expeditie vinden wij het altijd wel prettig om nog wat snoepjes, koekjes of chips mee te nemen om te snacken. 
 • En natuurlijk kleren! Neem vooral niet te veel kleren mee. Een setje voor overdag, iets dat je gemakkelijk over je bikini / zwembroek kunt aantrekken, max twee setjes voor de avonden en iets om in te slapen is voldoende. Buiten ondergoed natuurlijk…

Is de expeditie de moeite waard?

Ons antwoord is volmondig: JA! Voor Aziatische begrippen is deze boottocht best wel een aanslag op je budget. Wanneer je een strak budget hebt kunnen we ons voorstellen dat je best even moet slikken bij het horen van de prijzen. Toch is het een once in a lifetime ervaring en zouden we het daarom zeker aanraden om hier rekening mee te houden in je budget. Wij deden de expeditie 4 dagen nadat we de boottocht bij de Komodo eilanden in Indonesië gedaan hadden. Omdat beide boottochten zo dicht op elkaar zaten gingen we natuurlijk wel een beetje vergelijken wat jammer is. Hierdoor hebben we misschien iets minder genoten van de boottocht op de Filipijnen dan we zouden hebben moeten doen. Hij kan namelijk niet tippen aan de boottocht bij de Komodo eilanden als je het ons vraagt, máár ik zou hem voor geen goud hebben willen missen.

Staat deze expeditie op de Filipijnen al op jouw bucketlist?

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!