Travelaway

Een bezoekje aan de Erg Chebbi woestijn in Marokko is een magische ervaring tijdens jouw rondreis door Marokko!
Een bezoekje aan de Erg Chebbi woestijn in Marokko is een magische ervaring tijdens jouw rondreis door Marokko!

Erg Chebbi woestijn Marokko

Een rondreis door Marokko is niet compleet zonder een nacht in de woestijn te hebben geslapen. De prachtige zandduinen, de magische zonsondergang en de duizend en een sterren zorgen voor een waar sprookjestafereel. Er zijn verschillende kampen te vinden in de woestijn die de ervaring helemaal compleet maken. Van hele luxe kampen, tot eenvoudige tenten, the choice is all yours. In dit artikel delen wij al onze tips zodat jij het meeste uit jouw bezoek aan de woestijn kunt halen. 

De prachtige goudbruine zandduinen in de Erg Chebbi woestijn Marokko

De uitvalsbasis voor een bezoek aan de Erg Chebbi woestijn

De Erg Chebbi woestijn ligt vlakbij het kleine stadje Merzouga. Hoewel het plaatsje niet veel voorstelt is het de perfecte uitvalsbasis voor je bezoek aan de woestijn. In de omgeving zijn een aantal hotels en restaurants te vinden en in de verte zie je de zandduinen al liggen. Wanneer je een tour boekt richting de woestijn wordt je opgepikt op een afgesproken parkeerplek in Merzouga vanwaar je met een 4×4 of kameel de woestijn in trekt.

TIP: Een fijne accommodatie met zwembad in Merzouga is Kasbah Azalay. Het ligt wel een stukje buiten het plaatsje Merzouga en de laatste kilometer rij je over een onverharde zandweg dus het is wel even zoeken. Er kwamen dan ook al snel een aantal kinderen langs onze auto ‘rennen’ om ons wel even de weg te wijzen. Een kleine vergoeding is dan wel op zijn plaats. 

Het zwembad en hotel Kasbah Azalay

Hoe kom je in Merzouga?

Merzouga ligt in het oosten van Marokko vlakbij Algerije. Hoewel de woestijn waanzinnig mooi is ligt hij wel een tikkeltje uit de richting. Vanuit Fez is het zo’n 460km rijden (8u met korte pauzes) en vanuit Marrakech maar liefst 560km rijden (9 a 10uur met pauzes). Met een eigen huurauto is dit echter prima te doen vanuit Fez. Je kunt Merzouga daarom het beste bezoeken als onderdeel van je rondreis door Marokko. Plan een volle dag in voor de rit vanuit Fez naar Merzouga. Na Merzouga kun je jouw reis vervolgen richting de Todra Kloof. Doe jij geen rondreis en beschik je niet over eigen vervoer? Dan is het ook mogelijk om een georganiseerde trip te boeken vanuit Fez.  Houdt er rekening mee dat je dan wel behoorlijk veel en lang in de auto zit. 

De beste reistijd voor de Erg Chebbi woestijn

Je zou het misschien niet meteen verwachten maar het kan in de wintermaanden behoorlijk koud worden in de woestijn ‘s nachts. Tijdens de zomermaanden lopen de temperaturen overdag juist weer op tot ruim boven de 40 graden. Hierdoor is de beste reistijd voor de woestijn in het voor- of het najaar. Zorg er ook in deze periode voor dat je voor de avonden iets van een trui bij je hebt om aan te trekken. 

De mooiste kampen om te verblijven

Er zijn natuurlijk veel verschillende kampen waar je kunt verblijven tijdens je bezoek. Zo heb je basic kampen, maar ook super de luxe plekken. In de meeste gevallen is het diner, ontbijt en het vervoer van- en naar het kamp inclusief in de prijs. Check dit van te voren altijd even goed en zorg voor voldoende cash. Je kunt in de meeste gevallen niet pinnen bij de kampen. Houdt er overigens ook rekening mee dat de meeste kampen vrij dicht bij de rand van de woestijn liggen. Verwacht dus niet een afgelegen kamp waar je helemaal alleen en afgezonderd ligt. Dit is door de huidige wetgeving rondom de woestijn helaas niet meer mogelijk. De ervaring maakt het er wat ons betreft niet minder om.

Zelf verbleven we in het Sahara Desert Luxury Camp en dit is ons super goed bevallen. De tenten zijn ontzettend ruim en je beschikt hier over een eigen badkamer met heerlijke douche met warm water! Andere mooie kampen zijn Luxury Traditional tent Camp of Sirocco Luxury Camp.

Het prachtige tentenkamp Sahara Desert Luxury Camp

Een ritje op een kameel do of don’t?

Bij de meeste kampen wordt je aangeboden om op de rug van een kameel een ritje door de woestijn te maken richting het kamp. Het is natuurlijk een heel typisch beeld; de kamelen die door de woestijn lopen met toeristen op hun rug. Toch hoor je tegenwoordig steeds meer over diertoerisme en wat de effecten hiervan zijn. Nu is het voor kamelen misschien niet zo’n heel groot issue om het gewicht van een toerist op zijn rug te dragen, maar de leefomstandigheden kunnen wel slecht zijn. Het is daarom belangrijk om je van te voren goed te informeren, maar dan nog blijft het de vraag of de informatie die je krijgt juist is.

Zelf hebben wij er om deze redenen voor gekozen om niet met een kameel naar het kamp te gaan maar met een 4×4. Je weet niet wat de leefomstandigheden van de kamelen zijn en wij dragen liever niet bij aan diertoerisme. Achteraf bleek ook dat als je met een kameel richting het kamp gaat je hier vrij weinig vrije tijd over houdt. Je komt dan namelijk ná zonsondergang aan en mag meteen aanschuiven aan tafel voor het diner. Wij  hadden rustig de tijd om zelf de duinen in te lopen, foto’s te maken, de zonsondergang te bekijken en een lekkere douche te nemen voordat we gingen dineren.

Kamelen die door de woestijn lopen met toeristen op hun rug

Wat te doen tijdens je bezoek aan de woestijn

Tijdens je bezoek aan de woestijn kun je genieten van de waanzinnige zonsondergang vanuit de zandduinen. Tel je duizend en een sterren tijdens een heldere nacht en schiet je de mooiste plaatjes. Je hoeft je zeker niet te vervelen tijdens je overnachting in de woestijn van Marokko. Wil je nog wat actie? Dan kun je in de meeste gevallen bij je accommodatie in Merzouga een tour boeken met een quad of buggy de woestijn in. Samen met een gids maak je dan een ritje door de zandduinen. Zeker een aanrader! Wij gingen samen in een buggy en betaalde hier €90,- voor één uur voor.

Tips voor je bezoek aan de woestijn in Marokko

  • Zorg dat je voldoende cash bij je hebt. Er is 1 pinautomaat in Merzouga maar deze werkt vaker niet dan wel. Bij de kampen betaal je in de meeste gevallen cash.
  • Neem warme kleding mee voor de avonden & de ochtenden, het kan hier behoorlijk afkoelen zeker tijdens de wintermaanden. 
  • In de meeste gevallen kun je je grote koffer gewoon meenemen naar het kamp, check dit van te voren altijd even met je accommodatie.
  • Bij veel kampen kun je gratis een ‘sandboard’ gebruiken om de duinen af te glijden.

Heb jij al eens een bezoekje gebracht aan de woestijn van Marokko?

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!