Travelaway

Een perfect land om te eilandhoppen naar de mooiste Griekse eilanden. Hoe kom je er? Hoe werkt de Ferry & wat kost het?

Een perfect land om te eilandhoppen naar de mooiste Griekse eilanden. Hoe kom je er? Hoe werkt de Ferry & wat kost het?

Eilandhoppen Griekenland

Griekenland is het perfecte land om te gaan eilandhoppen. Naast het vaste land beschikt Griekenland namelijk over zo’n 6000 eilanden. En dat is een schatting, want zelfs de Grieken weten niet precies hoeveel eilanden ze hebben. Van deze 6000 eilanden zijn er zo’n 2000 bewoond. Genoeg keuze dus! De eilanden zijn verdeeld over Ionische zee en de Egeïsche zee. In dit artikel vertel ik je alles wat je wil weten voor een vakantie in Griekenland. 

Eilanden in de Egeïsche zee

Ten Zuid – Oosten van Athene vind je de Egeïsche zee met centraal gelegen de Cycladen. Deze eilandengroep telt 33 eilanden waarvan er 26 eilanden bewoond zijn. De eilanden zijn onder te verdelen in 4 windstreken; de noordelijke Cycladen bestaande uit Mykonos, Andros, Dilos, Tinos & Syros. De oostelijke (centrale) Cycladen bestaande uit Antiparos, Paros, Naxos, Donoessa, Amorgos, Keros, Irakleia, Koefonisia en Schinoussa. De Zuidelijke Cycladen bestaande uit Santorini, Ios, Folegandros, Anafi, Sikinos en Thirasia. En de westelijke Cycladen bestaande uit Milos, Sifnos, Serifos, Kea, Kythnos en Kimolos.

eilandhoppen in Griekenland

In het Zuid oosten van de Egeïsche zee liggen de Dodecanese eilanden. Deze eilanden liggen voor de Turkse kust. De populairste eilanden hier zijn Rhodos, Kos en Patmos. Naast deze 3 bekende eilanden vind je hier ook nog een heel deel minder bekende eilanden. Allemaal even mooi!

 

De Sporaden zijn de Griekse eilanden die je kunt vinden in het Noord Westen van de Egeïsche zee. De Sporaden bestaan uit iets minder bekende eilanden zoals Skopelos, Skiathos en Skyros. Een aantal van deze eilanden zijn ontzettend groen en lenen zich perfect voor prachtige wandelingen. Even iets anders dan zon zee strand!

 

Naast de boven genoemde eilandgroepen vind je in de Egeïsche Zee nog de Argo-Saronische eilanden en de Noordoostelijke Egeïsche eilanden met eilanden als Samos & Lesbos.

Wat te doen op Santorini

Eilanden in de Ionische zee

De Ionische eilanden liggen in het westen van Griekenland. Deze eilanden bevinden zich tussen Griekenland en Italië, een aantal populaire eilanden in de Ionische zee zijn Corfu, Zakynthos, Kefelonia en Ithaki. Naast de eilandengroepen die hierboven genoemd worden hebben we natuurlijk ook nog het immens populaire eiland Kreta. Kreta is een op zichzelf staand eiland en is geen onderdeel van een van de eilandgroepen.

de mooiste griekse eilanden

Hoe kom je op de eilanden?

De grootste en bekendste eilanden in Griekenland hebben een eigen luchthaven. Je kunt dan gemakkelijk een directe vlucht boeken naar de eilanden of eventueel met overstap in Athene. Eilanden met een eigen luchthaven zijn: Kreta, Rhodos, Corfu, Thessaloniki, Kos, Santorini, Chania, Mykonos, Zakynthos, Aktion, Kefalonia, Kavala, Lesbos, Skiathos en Samos.

 

Wanneer je kosten wil besparen op vliegtickets is het zeker de moeite waard om eens te kijken naar retour vluchten op Athene om vervolgens de boot te pakken naar de eilanden in plaats van direct vliegen op de eilanden. Dit kan behoorlijk schelen in kosten!

 

Wil jij toch liever op de eilanden vliegen? Bedenk dan goed welke eilanden je wil gaan bezoeken. Ga jij voor een retourvlucht? Boek je 2 enkeltjes heen naar een eiland en terug vanaf een ander eiland? Alles is mogelijk! Kijk ook eens bij een multi city trip. Dit is een soort retour vlucht maar dan met een andere aankomst en vertrek luchthaven. Dit kan voordeliger zijn dan 2 losse tickets.

Hoe werkt de ferry?

Wil jij gaan eilandhoppen tussen meerdere eilanden, dan kun je deze gemakkelijk bereiken per Ferry. Een handige app die je kunt gebruiken voor het boeken van jouw ferrytickets is de app FerryHopper.

 

Je hebt bij het boeken van de Ferry keuze uit verschillende maatschappijen. Hierbij heb je de ‘snelle’ Ferries en de ‘langzame’ Ferries. Zo duurt een tripje van Santorini naar Milos ruim 2u met de snelle Ferry en ruim 5u met de langzame ferry. De keuze is natuurlijk aan jou! Je kunt waarschijnlijk zelf wel al invullen dat de snelle ferry een stuk duurder is dan de langzame variant. De prijs kan dan gemakkelijk het dubbele zijn. In het hoogseizoen is het aan te raden om de tickets op tijd te boeken aangezien het dan erg druk kan worden. Buiten het seizoen kun je tickets ook ter plekke nog gemakkelijk kopen.

de mooiste griekse eilanden

Budget

Natuurlijk hartstikke leuk dat eilandhoppen, maar wat kost dat nou eigenlijk? Laten we maar meteen met de deur in huis vallen eilandhoppen in Griekenland is niet goedkoop. Afgelopen Juni zijn wij 2 weken gaan eilandhoppen in Griekenland en genoten we van een vakantie naar Santorini, Milos & Ios. In totaal kostte ons dit maar liefst zo’n €4000,- (voor 2 personen). WOW wat een geld, ik schrok hier echt van achteraf. Maar dan moet ik wel zeggen dat we deze reis nergens op gelet hebben, we wilde echt even genieten na de hele corona periode. De kosten zal ik even uitwerken voor jullie:

Vervoer

We boekte een retourticket vanaf Amsterdam direct op Santorini. Kosten? €785,-. (voor 2 retourtickets met 1x bagage van 25 kg) Niet goedkoop, vandaar mijn tip om eventueel via Athene te vliegen. Daarnaast boekte we 3 Ferrytickets:
– Santorini – Milos (€16,50 p.p.)
– Milos – Ios (€15,- p.p.)
– Ios – Santorini (€32,- p.p.)
Op de eilanden zelf maakte we gebruik van het openbaar vervoer of huurde we een quad waarmee we de eilanden zelf konden ontdekken. Het openbaar vervoer kost je een paar euro per rit en een Quad kost je tussen de €25,- en €35,- per dag. In totaal dus al ruim €1000,- aan vervoerskosten.

Accommodaties

Accommodaties zijn zoals in heel Europa ook niet heel goedkoop. Hoewel dit natuurlijk wel iets is dat je zo duur kan maken als je zelf wil. Wanneer jij een basic hotel zoekt zonder al te veel faciliteiten kom je voor en tweepersoonskamer al snel uit op zo’n €40 a €50,- per nacht. Wij zaten hier iets boven, waarbij we kozen voor een accommodatie met zwembad en/of ontbijt. Hiervoor betaalde we zo’n €75,- per nacht. Voor 2 weken waren we hier dus wederom ruim €1000,- voor kwijt.

Eten en drinken

Wederom een puntje, maak het zo gek als je wil. Ervan uitgaande dat je ontbijt inclusief hebt bij je accommodatie moet je nog lunchen en dineren. (Mocht je het ontbijt niet inclusief hebben dan betaal je rond de €10,- voor een prima ontbijt p.p.) Kies je ervoor om 2x per dag heerlijk te gaan vertoeven op een terras of koop je ’s middags ergens een simpel broodje. Voor een simpel broodje Gyros met iets te drinken ben je met zo’n €10 a €15,- p.p. wel klaar. Kies jij voor een heerlijk terras in de middag & in de avond dan ben je al snel zo’n €25,- p.p. kwijt. Wij besteden zo’n €100,- aan eten per dag. Een kleine €1500,- voor 2 weken dus. Wij gingen dan ook ’s avonds vaak uitgebreider uiteten met een voor & hoofdgerecht. Tussen de middag plofte we ook regelmatig op het terras. Hier kan zeker op bespaard worden!

Fun Fact: Wist je trouwens dat je in vrijwel alle restaurants op de Griekse eilanden een gratis toetje krijgt? Super leuk! Vaak een heerlijk dessert of soms een shotje ligt er maar net aan. Wij bestelden dus zelf nooit een dessert omdat je altijd nog wel iets kreeg als je de rekening vroeg. 

Activiteiten

Gelukkig kun je op de Griekse eilanden veel ondernemen zonder een dure tour te boeken. Tours lopen nu eenmaal vaak in de prijzen. De stranden kun je gratis bezoeken, ook ligbedjes zijn vaak gratis. Af en toe word er van je verwacht dat je iets te drinken en/of eten besteld en op sommige plekken vroegen ze een bedrag tussen de €5,- en €10,- per ligbedje voor een hele dag. Maar op genoeg plekken kun je ook gratis op een ligbedje vertoeven! Of gewoon in het zand, altijd gratis. Daarnaast kun je allerlei leuke plaatsjes bezoeken of wandelingen doen, all for free! Zelf deden we een Wijnproeverij op Santorini en gingen we Kajakken in Milos. Voor de Wijnproeverij betaalde we €20,- p.p. en voor het kajakken betaalde we €75,- per persoon. Daarnaast scoor je misschien hier en daar een souvenirtje of doe je nog een boottour vanaf een van de eilanden. Uiteindelijk kom je al snel op een bedrag tussen de €250,- en €500,- uit.

de mooiste griekse eilanden

Al met al vonden wij de Griekse eilanden behoorlijk duur, maar het kán natuurlijk een stuk goedkoper als je iets beter op je budget wil letten! Is het het geld waard? Voor de mooiste Griekse Eilanden vonden wij dit het wel waard. 

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!