Verduurzaam jouw volgende reis met deze tips! Reis plasticvrij, doe mee aan een beach clean up of compenseer je CO2 uitstoot.
Verduurzaam jouw volgende reis met deze tips! Reis plasticvrij, doe mee aan een beach clean up of compenseer je CO2 uitstoot.
We weten allemaal dat de vele verre vliegreizen die wij als reisfanaten maken niet het beste idee zijn voor het milieu. Om alle verre en mooie plekken op de wereld te kunnen blijven ontdekken ontkom je helaas niet aan vliegen. Gelukkig zijn er tal van andere manieren waarop jij als reiziger een steentje kunt bijdragen aan het milieu. In dit artikel gaan we dieper in op een belangrijk onderwerp; duurzaam reizen. We delen onze beste tips hoe ook jij heel eenvoudig door een aantal kleine aanpassingen te doen kunt bijdragen aan plasticvrij- en duurzaam reizen.
Wegwerpplastic is een van de grootste milieuproblemen van het moment. In plastic zitten namelijk giftige stoffen die de natuur niet kan afbreken. Het gevolg hiervan zijn enorme vuilnisbelten en oceanen die langzaam in een grote plastic soep veranderen. Gemiddeld komt er elk jaar maar liefst 11 miljoen ton plastic in de zee terecht. Dit plastic valt uit elkaar in kleinere en giftige stukjes. Wanneer jij jouw steentje wil bijdragen is plasticvrij reizen stap nummer 1! Gelukkig zijn er inmiddels ontzettend veel mogelijkheden om alledaagse producten te vervangen voor een plasticvrije variant.
Alledaagse producten die standaard verpakt worden in grote plastic flessen. Niet alleen groot en onhandig om mee te nemen op reis maar ook nog eens ontzettend slecht voor het milieu. Daarom kun je beter voor de milieuvriendelijke optie kiezen en gaan voor shampoo, shower of conditioner bars. Deze ‘bars’ gaan niet alleen een stuk langer mee dan een standaard fles maar zijn ook nog eens plastic vrij. Met een shampoobar kun je net zolang vooruit als met 2 tot 3 flessen shampoo. Scheelt ook nog eens ontzettend veel plek in je bagage!
Daarnaast kun je de bars eenvoudig meenemen op reis in handige opbergblikjes en mogen ze ook nog eens mee in je handbagage omdat het niet vloeibaar is. Zelf ben ik echt fan van deze bars! Tijdens onze rondreis door Azië van 3 maanden hebben we het gered met 1 shampoobar en 1 showerbar. Super handig dus en scheelt behoorlijk in gewicht en ruimte.
Ook de grote flessen deodorant zijn ontzettend schadelijk voor het milieu. De natuurlijke variant zit verpakt in een compact blikje en breng je eenvoudig aan met je vingers of met een handig spateltje. Doordat deze deodorant van natuurlijke producten gemaakt wordt houdt het je oksels ook nog eens langer fris.
Super handig van die plastic pakjes met reiningsdoekjes he? Goed voor het milieu is het echter allerminst. Tegenwoordig zijn er gelukkig herbruikbare katoenen doekjes waarmee je eenvoudig jouw gezicht kunt reinigen. Stukken beter dan al het wegwerpmateriaal en weer een extra stap richting duurzaam reizen.
Plastic scheermesjes zijn ontzettend schadelijk voor dier en milieu. Je moet er immers niet aan denken wat er gebeurd als er delen van jouw scheermesje terecht komen in de natuur en door dieren opgegeten wordt. De plasticvrije variant is dan misschien een tikkeltje zwaarder dan de wegwerpmodellen maar wel een stuk milieuvriendelijker. Combineer het scheermesje met een shaving bar en ga voor plasticvrij.
Een inkoppertje! Maar plastic drinkflesjes zijn echt een no-go. Een hervulbare waterfles kun je in veel hotels tegenwoordig zelfs gratis bijvullen. Ben je toch aangewezen op flessen water om je hervulbare drinkfles bij te vullen? Kies dan voor een grote verpakking zodat je minder kleine plastic flesjes koopt. Maar ook een waterfilter is een goede milieuvriendelijke optie! Op deze manier kun je plastic flesjes helemaal achterwege laten. Probeer de gratis plastic flesjes die vaak bij aankomst in een hotel op je staan te wachten ook eens te laten staan. Door deze te drinken draag je alleen maar bij aan de productie van plastic flesjes.
Het vermijden van alle plastic producten tijdens het reizen is natuurlijk vrij lastig. Geef daarom het goede voorbeeld en zorg ervoor dat je alles netjes opruimt en weggooit op de plekken die daarvoor bestemd zijn.
TIP: probeer eens een proefpakket van shampoobars, op deze manier kun je op een fijne manier kennis maken met de producten, zeker weten dat je straks niet meer anders wil!
Helaas is het niet zo dat wanneer jij duurzaam en plasticvrij gaat reizen het probleem is opgelost. Daarom kun je je ook nog op andere manier inzetten voor een beter milieu. Een leuke manier om dit te doen tijdens het reizen is door deel te nemen aan een beach clean up. Wist je dat al het afval dat in de oceaan terecht komt voor 75% bestaat uit wegwerpplastic? Tijd voor actie dus! Doe research online of informeer bij je accommodatie of op het strand naar de mogelijkheden voor een beach clean up. Deze organisaties staan altijd te springen om vrijwilligers! Denk jij dat het nog wel meevalt met het plastic in de oceaan? Kijk dan eens de documentaire Seaspiracy of A life in our planet op netflix. Pretty impressive.
Niet alleen het vele plastic heeft een groot effect op de oceaan. Ook het gebruik van zonnebrand kan voor veel schade aan het koraal zorgen. Koop daarom zonnebrand die koraal vriendelijk is. Hierbij moet je erop letten dat je zonnebrand koopt zonder oxybenzone, hier gaat het koraal namelijk dood van. Raak daarnaast ook nooit het koraal of de vissen aan tijdens het zwemmen! Het koraal en de dieren worden hierdoor namelijk beschadigd of ziek.
Helaas is er nog geen duurzaam alternatief voor een verre vliegreis en zal deze er in de nabije toekomst waarschijnlijk ook niet gaan komen. Duurzaam reizen met het vliegtuig blijft dus lastig. Wat je wél kunt doen is je CO2 uitstoot compenseren. Dit kun je tegenwoordig heel eenvoudig doen bij het boeken van je vlucht. Het bedrag dat jij extra betaald wordt door de luchtvaartmaatschappij overgemaakt naar een bedrijf dat dat voor klimaatcompensatie zorgt. Dit geldt echter alleen voor CO2 uitstoot en een vliegtuig stoot natuurlijk meer schadelijke stoffen uit dan alleen CO2. Daarom is reizen met de bus en trein een goed alternatief wanneer de mogelijkheid bestaat!
Het klinkt zo leuk een ritje op een olifant of op de foto met een tijger. De afgelopen jaren is er gelukkig steeds meer aandacht voor het diertoerisme en wordt het voor veel mensen steeds duidelijker hoe slecht dit is. Je kunt er eigenlijk vanuit gaan dat vrijwel alle toeristische tours en attracties met dieren niet goed zijn. De dieren worden mishandeld of gedrogeerd en zijn doodongeluk. Draag hier dus niet aan bij en kom op voor dierenwelzijn!
Kies tijdens het reizen voor lokale restaurantjes en een gezellig guesthouse inplaats van de massale hotels en hippe restaurantketens. Op deze manier komt jouw geld namelijk direct bij de bevolking terecht die het vaak hard nodig hebben.
Zoals je ziet zijn er genoeg mogelijkheden om duurzaam en plasticvrij te kunnen reizen!
Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!
lees hier meer