Travelaway

Lekker drijven in de dode zee, met een zout percentage van 33%. Lees de tips in dit artikel en geniet van een bijzondere ervaring. 

Lekker drijven in de dode zee, met een zout percentage van 33%. Lees de tips in dit artikel en geniet van een bijzondere ervaring. 

Dode zee

Een bezoekje aan de dode zee is een bijzondere ervaring! Maar wist je dat de naam dode zee een tikkeltje misleidend is? De dode zee is namelijk helemaal geen zee maar een groot meer. Een deel van het meer ligt in Jordanië en een deel in Israël. Door de hoge temperaturen verdampt een groot deel van het water in de dode zee waardoor er in verhouding een ontzettend hoog zoutgehalte over blijft. De dode zee heeft een zoutpercentage van zo’n 33%. Een ‘normale’ zee heeft een gemiddeld zoutpercentage van zo’n 3%. Een aardig verschil toch?! Door het hoge zoutgehalte kan er in de zee verder niks overleven. Vissen zal je dus niet tegenkomen. Vandaar ook de naam; de dode zee. 

Wat een bezoek zo bijzonder maakt? Je kan hier door het hoge zoutgehalte heel gemakkelijk blijven drijven in de dode zee! Wil jij deze bijzondere ervaring ook meemaken? Wacht dan niet te lang. De dode zee is namelijk het laagste punt ter wereld en vanwege de opwarming van de aarde verdwijnt langzaam al het water uit de dode zee. Wetenschappers voorspellen dat er over een jaar of 50 geen dode zee meer zal bestaan. Je weet wat je te doen staat, ticket boeken, koffers pakken en drijven maar. In dit artikel bereid ik je alvast voor op deze mooie ervaring en deel ik 14 tips voor een bezoek aan de dode zee.

hotels Jordanie

Hoe bezoek je de dode zee?

De dode zee heeft een kustlengte van zo’n 135km. De omgeving is er zoals de naam al doet vermoeden vrij dood & dor. Het beste is dan ook om in een resort te verblijven en vanuit daar de dode zee te bezoeken. Alles resorts aan de dode zee hebben een eigen stukje privé strand waar je kunt genieten van de bijzondere ervaring in de dode zee. Het voordeel van een verblijf in een resort is dat ze beschikken over alle faciliteiten. Je kunt er handdoeken lenen zodat je eigen handdoeken niet vies worden, er zijn douches waar je je kunt afspoelen, er staat modder klaar om je in te smeren en er zijn ligbedjes om nog even lekker te relaxen. Onderaan het artikel deel ik nog een aantal hoteltips.

Helaas liggen de kosten van de resorts wel wat hoger dan in de rest van het land. Wil jij niet zoveel geld uitgeven? Dan zijn er ook stukken zee langs de kustlijn waar je kan stoppen en eventueel het water in kan gaan. Let wel goed op, dit is niet overal toegestaan! Daarnaast zijn er op deze plekken geen faciliteiten zoals een douche. Het is heel belangrijk om je huid goed af te spoelen na een bezoek aan de dode zee. Ideaal is het niet, maar het kan zeker.

14 Tips voor een bezoek aan de dode zee in Jordanië

1. Scheer je 2 dagen niet voor het drijven in de dode zee

Een beetje planning voor een bezoek aan de dode zee is wel handig. Het beste is namelijk om je 2 dagen voor je bezoek aan de dode zee niet meer te scheren. Je hebt het vast wel eens meegemaakt, een dagje strand en je hebt een wondje of net vanochtend  je benen geschoren, dat kan al behoorlijk prikken. Laat staan in de dode zee met een zout gehalte van 33%! Scheer je dus minimaal 2 dagen niet en probeer wondjes te vermijden.

2. Niet spetteren

Let op met spetteren! Doe vooral rustig aan in het water en ga niet te wild bewegen of spetteren en blijf lekker drijven in de dode zee. Trust me, je wil dit water echt niet in je ogen krijgen. Mocht dit wel gebeuren ga dan meteen het water uit en spoel je ogen goed uit met zoet water.

3. Smeer je in met modder

Klinkt een beetje gek misschien, maar de modder uit de dode zee schijnt erg goed te zijn voor je huid. De meeste resorts hebben emmers klaar staan vol met modder waarmee je je kunt insmeren. Laat de modder een kwartiertje intrekken en spoel het dan af in de dode zee. Babyhuidje gegarandeerd.

4. Blijf niet te lang drijven in de dode zee

Hoewel het natuurlijk super relaxed is om even in de zee te blijven dobberen, misschien wel met een boekje in je handen. Is het helaas niet al te goed voor je huid om té lang in het water te blijven liggen. Het advies is dan ook om maximaal 15 minuten tot een half uur in de zee te blijven liggen. Anders droogt je huid te erg uit. Zorg ook dat je voldoende water drinkt om je lichaamsvocht bij te vullen.

5. Spoel je af met zoet water

Nadat je een tijde in de zee gelegen hebt is het belangrijk om je goed af te spoelen met zoet water. Je zal merken dat het zout echt als een soort van olie aan voelt op de huid. Spoel je dus meteen als je de zee uit komt goed af met zoet water.

drijven in de dode zee

6. Draag geen sierraden

Laat je sierraden in de hotelkamer liggen of doe ze in ieder geval af voordat je in het water gaat. Het hoge zoutgehalte kan je sierraden doen verkleuren en dat zou natuurlijk zonde zijn.

7. Draag oude badkleding

Als je dure badkleding of net nieuwe badkleding hebt, dan kun je het beste een oud setje uit de kast trekken voor je bezoek aan de dode zee. Het hoge zoutgehalte in het water kan je badkleding doen verkleuren of de elastiek kan losser worden.

8. Draag je haren vast

Heb je lange haren? Zorg er dan voor dat je deze in een knot hebt zodat niet al je haren in het zoute water liggen.

9. Neem een tijdschrift mee voor een classic foto

Je hebt de beelden vast wel eens voorbij zien komen. Dobberende mensen in de zee met een boekje in de handen. Neem een tijdschrift of boek mee en maak zelf ook deze classic foto. Leuk voor in het fotoboek later.

drijven in de dode zee

10. Laat je rustig op je rug vallen

Zodra je de dode zee instapt voel je meteen dat het anders is dan anders. Waar je normaal gesproken eerder op je buik het water in plonst om een stukje te zwemmen laat je je in de dode zee rustig op je rug vallen. Je benen ploppen dan vanzelf naar boven en je kunt heerlijk relaxen. Het gekke is ook dat je gewoon kan ‘staan’ in de dode zee zonder dat je de bodem voelt. Hele vreemde ervaring. Op de buik liggen is niet aan te raden omdat je dan makkelijk zout in je ogen kan krijgen. Daarnaast kun je ook niet zwemmen in de dode zee, enkel op je rug kun je met je armen jezelf wel verplaatsen. Geniet van het drijven in de dode zee!

11. Waterschoenen zijn handig

Op het strand en in de zee liggen veel rotsen en zoutkristallen. Het is daarom ook lastig om te lopen zonder waterschoenen. Mocht je nog een setje in de kast hebben liggen, neem deze dan zeker even mee.

12. Rijd de route langs de kust

Zoals hierboven al even aangegeven heb je ook prachtige stranden liggen buiten de resorts. Wanneer je de route vanuit de dode zee verder rijd in de richting van Aqaba rijdt je langs deze waanzinnige kustlijn. Maak zeker een of meerdere stops voor een aantal prachtige foto’s.

13. Breng een bezoek aan het roze meer

Op dezelfde route langs de kust is een aantal maanden geleden nog een bijzonder fenomeen ontstaan. Namelijk een roze meer! En als ik zeg roze, dan bedoel ik ook écht roze. Hoe het meer ontstaan is, is op het moment nog niet helemaal duidelijk dat zijn ze nog aan het onderzoeken. Het heeft waarschijnlijk te maken met verschillende soorten bacteriën en bepaalde reacties hierop. Klinkt niet heel lekker he? Voor het oog ziet het er wél heel spectaculair uit. Wij kwamen dit meer online tegen en konden er verder eigenlijk niet zoveel informatie over vinden. Vol goede moed gingen we dan ook op zoek en we hebben het gevonden! 

Navigatie tip

Wanneer je bij google maps de locatie Wild Salt Shore intypt kom je op de juiste plek uit (klik op de link voor de locatie). Wanneer je hier je auto parkeert zal je misschien denken, roze meer? Ik zie niks. Maar als je een stukje verder loopt zie je het ineens aan de linkerkant liggen! Loop er naartoe of maak een aantal mooie plaatjes op afstand. Er is geen pad en er zijn veel delen ingestort om het meer, heel relaxed liep ik er dus niet. Maar wij vonden het wel práchtig!

14. Bezoek Wadi Mujib

Heb je nog een dagje over na je bezoek aan de dode zee en ben je nog wel in voor een avontuurlijke hike? Breng dan een bezoek aan Wadi Mujib. Wadi Mujib is een kloof waar je verschillende hikes kunt maken. Een waanzinnig mooie omgeving waarbij je soms zelfs deels door het water loopt. Helaas is het niet mogelijk om Wadi Mujib in de winter te bezoeken omdat de paden dan helemaal onder water komen te staan. Wadi Mujib is geopend vanaf 1 April tot en met eind Oktober. Meer informatie kun je terugvinden op de website van het Visitors Centre.

Hopelijk ben je na deze tips helemaal klaar voor een bezoekje aan de dode zee!

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!