Travelaway

Bij de vraag 'wat te doen in Jordanië', antwoord ik heel zeker het bezoeken van de Romeinse Ruïnes in Jerash.
Bij de vraag 'wat te doen in Jordanië', antwoord ik heel zeker het bezoeken van de Romeinse Ruïnes in Jerash.

Jerash

Jerash is een stad gelegen op zo’n 45km ten Noorden van Amman. Jerash of ook wel Gerasa genoemd wordt gezien als een van de belangrijkste Grieks Romeinse steden in het Midden Oosten. Hier vind je de best bewaarde Romeinse Ruïnes buiten Italië. Dit is dan ook dé reden van vele toeristen om deze stad te bezoeken. En ik moet zeggen; Jerash is behoorlijk indrukwekkend. De stad is behoorlijk groot en ligt vol met prachtige Romeinse overblijfselen. Als antwoord op de vraag ‘wat te doen in Jordanië’, mag een dagtrip naar Jerash zeker niet ontbreken. 

Wat te doen in Jordanië

Hoe kom je in Jerash?

Zoals hierboven al vermeld ligt Jerash op zo’n 45kilometer van de hoofdstad van Jordanië; Amman. Wanneer je in het bezit bent van een huurauto rijd je binnen 1uur naar de oude stad. Parkeren kan gratis op het terrein naast het Visitors Centre of je kunt parkeren bij de hoofdingang aan de zuidkant van het complex bij de Arch of Hadrian. Er zijn dus 2 plekken waar je Jerash binnen kunt gaan; bij het Visitors Centre of bij de hoofdingang aan de zuidkant. Wanneer je via het Visitors Centre naar binnen gaat sla je eigenlijk al een gedeelte over. Je moet dan dus een stukje terug heen en weer lopen of een deel overslaan. Vanuit de hoofdingang aan de Zuidkant bij de Arch of Hadrian pak je dit stuk wél mee. Wij adviseren dus om hier naar binnen te gaan.

Heb je geen huurauto? Dan gaan er ook diverse bussen deze kant op. Vanuit de North Terminal Bus Station (ook wel tabarbour bus station genoemd)  in Amman vertrekken dagelijks bussen richting de oude stad. De kosten voor een enkele reis bedragen ongeveer 2JD per persoon. (+/- €2,50). Vanuit de bushalte in Jerash is het nog een klein stukje lopen naar de oude vindplaats. Wel is het zo dat er geen exacte vertrektijden zijn voor de bussen. Dat wil zeggen dat de bus vertrekt als hij vol is. Je kunt dus geluk of pech hebben. Mocht je als eerste arriveren kan het best zijn dat je 1 a 2u moet wachten voor vertrek.

Wat te doen in Jordanië

Kosten dagtrip Jerash

De kosten voor een bezoekje aan Jerash bedragen 10 JD per persoon (€12,50 p.p.) Ben jij echter in het bezit van de Jordan Pass? Dan is de toegang helemaal gratis. Zorg er dus voor dat je je Jordan Pass en een paspoort meeneemt, dan kun jij helemaal gratis naar binnen.

Mocht je via de hoofdingang aan de zuidkant naar binnen gaan, dan wordt er niet meteen naar een entreebewijs gevraagd. Pas wanneer je bij het visitors centre arriveert moet je dit laten zien. Hier heb je ook de mogelijkheid om eventueel een gids te regelen. Een gids is in mijn ogen niet perse nodig maar als je echt meer wil leren over de historie wel interessant.

Openingstijden Ruïnes in Jerash

De openingstijden voor Jerash verschillen per seizoen, dit zijn de openingstijden per seizoen: (Let erop dat de openingstijden tijdens de Ramadan & feestdagen kunnen afwijken).   
Winterperiode (November t/m Maart) 08:00u – 16:00u.
Zomerperiode (April t/m Oktober) 08:00u – 20:00u.  

Bezienswaardigheden Romeinse ruïnes in Jerash

Er zijn natuurlijk ontzettend veel oude overblijfselen te vinden in Jerash. Het beste is dan ook om de route te volgen nadat je de hoofdingang aan de zuidkant binnen bent gegaan. Een aantal hoogtepunten van Jerash waren voor ons:

The Arch of Hadrian

Dit is de toegangspoort tot de oude stad Jerash, wanneer je Jerash bezoekt vanuit het Visitors Centra dan sla je The Arch of Hadrian eigenlijk over, of je moet er een stuk voor teruglopen. Wanneer je via de Zuid kant Jerash binnen loopt dan start je wandelroute bij de Arch of Hadrian een prachtige stenen toegangspoort tot de oude Romeinse stad.

Oval Forum

Je vervolgt je weg na de Arch of Hadrian naar een aantal andere oude overblijfselen. Vervolgens kom je aan bij het Visitors Centra waar je je ticket moet laten controleren. Daarna loop je door naar het Oval Forum. Het hoofdplein van de oude stad met maar liefst 56 oude zuilen. Ook  heb je vanuit hier een prachtig uitzicht over Jerash.

The South Theatre

Wanneer je bij het Oval Forum rechtsaf de trappen oploopt kom je uit bij The Church of St. Theodore waarnaast je aan de rechterkant het South Theatre kunt vinden. Hier wordt soms door lokale mensen ook nog muziek gemaakt en je kunt door op bepaalde plekken op de stenen vloer te gaan staan een mooie echo door het hele theater produceren. Het theater is heel mooi intact gebleven en voor ons een van de mooiste overblijfselen van de oude stad.

The Temple of Artemis

Deze tempel heeft nog een aantal prachtig bewaard gebleven zuilen. Door de lichtinval bij deze zuilen kun je hier ook prachtige foto’s maken. Dit is een populaire plek in Jerash en er zitten hier dan ook een aantal locals die producten proberen te verkopen, foto’s van je willen maken in ruil voor geld, of je informatie geven en daar vervolgens geld voor vragen. Persoonlijk vond ik ze behoorlijk opdringerig dus wees vanaf het begin vriendelijk maar duidelijk.

Nymphaeum

Het Nymphaeum is een oude bewaard gebleven fontein waaromheen prachtig bewaarde details. De prachtige details maken dit een mooie plek in de oude stad.

Natuurlijk is er nog véél meer te zien in Jerash. Dit zijn enkel een aantal hoogtepunten voor ons. Neem vooral de tijd en ga overal even een kijkje nemen!

Wat te doen in Jordanië

Tips voor je bezoek aan Jerash

  • Tijdens het zomerseizoen kan het erg warm worden overdag. In de oude stad is weinig schaduw te vinden dus zorg dat je voldoende water bij je hebt.
  • Voor je bezoek aan Jerash heb je ongeveer 2 tot 4u nodig. Het ligt er hierbij helemaal aan hoe snel je erdoorheen loopt. Je kán alles binnen 1 a 2u afraffelen maar dat zou zonde zijn. Neem de tijd om ook wat informatie op te doen en mooie foto’s te maken.
  • Ga in de ochtend, niet alleen vanwege de warmte maar ook vanwege de drukte. Voor 10:00u is het nog redelijk rustig en wordt je nog niet overspoeld door andere toeristen.
  • Tijdens je bezoek aan Jerash ga je best wel wat meters maken, zorg dus dat je schoenen aan hebt waar je gemakkelijk op kunt lopen.
  • Bij de hoofdingang en bij bepaalde ‘top’ bezienswaardigheden kom je natuurlijk ook weer verkopers tegen, of verkopers die aanbieden om foto’s van je te maken waar ze vervolgens natuurlijk geld voor willen hebben. Laat je vooral niks opleggen en ben vriendelijk maar duidelijk. Wij vonden ze behoorlijk opdringerig in Jerash dus houd hier even rekening mee.
  • Bij de hoofdingang en bij het Visitors Centre zijn schone toiletten te vinden, in de oude stad zelf niet. Ook vind je hier een aantal plekken om iets te eten of drinken te kunnen kopen.
Wat te doen in Jordanië

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!