Travelaway

Copán staat bekend om de vele Maya ruïnes. Naast de ruïnes is er meer te doen in dit leuke dorpje. Ik vertel 6 bezienswaardigheden in Copan!

Copán staat bekend om de vele Maya Ruïnes. Naast de ruïnes is er meer te doen in dit leuke dorpje. Ik vertel 6 bezienswaardigheden in Copán!

Honduras

Wanneer je een reis maakt naar Midden Amerika ontkom je niet aan de maya cultuur en alle prachtige tempels. Een van de bekendste plekken van Honduras is dan  ook Copán Ruinas. Zoals misschien al doet vermoeden staat Copán Ruinas vooral bekend om de vele overblijfselen die je er kunt vinden uit het Maya tijdperk. Het grote verschil met andere plekken zoals Mexico of Guatemala is dat het in Copán nog redelijk on ontdekt is. Het is er relatief rustig en  je komt er geen massa’s toeristen tegen. Des te meer tijd en rust om te genieten van al het moois! Naast de Ruïnes is er nog meer te beleven in dit gezellige dorpje. In dit artikel neem ik je mee naar Copán en vertel ik je alles wat je wil weten!  

Veiligheid in Honduras

Met name de landen Honduras en El Salvador staan in Centraal Amerika niet perse bekend om hun veiligheid. Veel toeristen slaan deze 2 landen dan ook over tijdens een reis door Centraal Amerika. Wat mij betreft jammer want ook deze landen hebben ontzettend veel te bieden. Honduras heeft veel te maken gehad met geweld tussen gangs. Gewapende overvallen, moorden en andere gewelddadige misdaden waren hier helaas een groot onderdeel van. Het is wel zo dat dit geweld vrijwel nooit gericht was op toeristen. De afgelopen jaren is er veel veranderd en is het land een stuk veiliger geworden. Vooral Copán Ruinas is een van de veiligste dorpjes in het land waar je voor Hondurese begrippen relatief veel toeristen kunt vinden. Je kunt hier dan ook prima naartoe reizen. Let goed op je spullen en ga ’s avonds niet alleen over straat lopen. Check ook altijd even bij je hostel over er buurten zijn die je beter kunt vermijden. Wil jij nog verder reizen door Honduras? Geen probleem! Let altijd wel even op het lokale nieuws zo reisde ik in 2018 in Honduras op een moment dat er verkiezingen waren die helaas gepaard gingen met veel demonstraties. Op zo’n moment is het soms beter om andere keuzes te maken. Persoonlijk heb ik mij geen moment onveilig gevoeld in Copán en denk ik dat je prima naar Honduras kunt reizen.

Hoe kom je in Copán?

Hoe kom je in Copán Ruinas. Je kunt op verschillende manieren reizen naar Copán. Vanuit de meeste grote steden kun je met de bus of met de auto naar Copán reizen. Zo reis je vanuit de hoofdstad van Honduras, Tegucigalpa binnen 4,5u met de auto naar Copán. Kom jij vanuit een ander land zoals Guatemala? Dan kun je de bus nemen vanuit Antigua of Guatemala stad. 

6 bezienswaardigheden Copán

6x Wat te doen in Copán

1. Tea & Chocolate Place

Mijn eerste stop na aankomst in Copán was de Tea en Chocolate place. Wat een heerlijke plek! Het is geen traditioneel restaurant maar een plek waar natuurlijke producten zoals kruiden en chocolade worden verwerkt die zijn geteeld in het Botanisch onderzoeksstation van Copán. Tijdens je bezoek aan de Tea en Chocolate place kun je verschillende soorten thee & chocolade proeven en kun je hier ook andere lokale producten kopen. Naast de heerlijke producten die je hier kunt vinden, is het ook een prachtige plek om de zonsondergang te bekijken vanaf het terras. Relax in een hangmat en geniet van het prachtige  uitzicht! The Tea en Chocolate place is geopend van Maandag t/m Zaterdag tussen 16:00 – 18:00u. Plan je bezoek dus goed! Vanuit het dorpje kunt het gemakkelijkste een tuktuk nemen. Je moet voor een bezoek aan The Tea & Chocolate Place namelijk een stukje de bergen in.

2. Luna jaguar Spa

Ben jij toe aan een dagje relaxen? Breng dan een bezoek aan de Luna Jaguar Spa. Je vindt deze hot springs op zo’n 45minuten rijden vanaf Copán. Wanneer je een eigen auto hebt kun je er op eigen houtje naartoe rijden en anders kun je je laten brengen door een taxi en met de taxi afspreken hoe laat deze je weer komt ophalen. De Spa ligt midden in de jungle en je vindt hier zo’n 15 natuurlijke pools waarbij de temperaturen verschillen van ijskoud tot gloeiend heet. Ook heb je modderbaden en kun je als je wil massages bijboeken. Verder is er ook een restaurant bij de Spa waar je kunt genieten van een lunch  of diner. De openingstijden zijn dagelijks van 09:00 – 18:30u. (soms ook langer tot 21:00u) De kosten bedragen tussen de €7,- en €10,- waarbij ’s ochtends het goedkoopste is en ’s avonds het duurste.

3. Maya ruïnes van Copán

Misschien wel de grootste reden voor een bezoek aan Copán. De eeuwenoude Maya Ruïnes die hier te vinden zijn. Het Maya complex is misschien niet het allergrootste Maya Complex van Centraal Amerika maar dat maakt het niet minder indrukwekkend! De Ruïnes zijn pas laat ontdekt en ze zijn pas in de 19e eeuw begonnen met het uitgraven van alle ruïnes. Een enorme klus die nog steeds in volle gang is. Het leuke aan deze plek is dat je de plek vaak bijna tot jezelf hebt omdat er helaas maar weinig toeristen naar Honduras reizen. Ook vindt je hier nog tunnels onder de grond waar je ook een bezoekje aan kunt brengen. Heel indrukwekkend! Je kunt de ruïnes dagelijks bezoeken tussen 08:00 – 18:00u. De kosten bedragen zo’n €12,50 p.p. een bezoekje aan de tunnel kost nog eens €12,50.

6 bezienswaardigheden Copán

4. Macaw Mountain Bird Park

Tijdens je bezoek aan de Ruïnes is het je misschien al opgevallen.. de prachtige vogels en dan vooral de blauwe / rode ara’s. wil jij deze prachtige vogels van dichtbij bekijken? Dan kun je een bezoek brengen aan Macaw Mountain. Je vind dit park op een kleine 2km van de ingang van de Ruïnes. Een mooie combinatie dus om in een dag te bezoeken. In het park vind je prachtige nationale vogels van Honduras zoals de Ara’s maar ook vele andere vogelsoorten. Het park is dagelijks geopend van 08:00 – 17:00u. waarbij ze na 16:00u geen nieuwe mensen meer toelaten. De kosten bedragen zo’n €8,50 per persoon. Je kunt je bezoek aan het vogelpark ook combineren met een Canopy Tour. Voor zo’n €38,- kun je de canapy tour doen inclusief een bezoek aan het vogelpark. De Canopy Tour vind je naast de ingang van het vogelpark.

5. Verken het dorpje

Verken het leuke plaatsje Copán zelf. Copán is een gezellig sfeervol bergdorpje. Eerlijk is eerlijk heel veel is er niet te doen in dit plaatsje maar het is zeker leuk om even door de straatjes te struinen en de sfeer te proeven. Bezoek ook even het kerkje Parroquia San José Obrero. Dit kerkje vind je bij het park en is een beetje het middelpunt van het plaatsje. Het is leuk om een ochtend of een middag door het plaatsje te lopen want op een halve dat heb je het wel zo’n beetje gezien.

6. Koffie tour

Zoals de meeste van jullie misschien wel weten staat Centraal Amerika bekend om zijn heerlijke koffie. Een koffietour mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens je reis. Vanuit Copán kun je een bezoekje brengen aan Finca Santa Isabel. Je vindt deze koffie farm op een half uurtje rijden vanuit Copán en je kunt hier de lekkerste koffie van hoge kwaliteit proeven!  De Finca is dagelijks geopend van 08:00u – 17:00u.

6 bezienswaardigheden Copán

Hotel & restaurant tips

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!