Travelaway

Een bromo en Ijen tour mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan Java. Deze twee natuurwonderen zijn een bezoekje namelijk meer dan waard!
Een bromo en Ijen tour mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan Java. Deze twee natuurwonderen zijn een bezoekje namelijk meer dan waard!

Bromo vulkaan / Ijen krater

Een van de redenen waarom veel toeristen afreizen naar het Indonesische eiland Java is een bezoek aan de Bromo vulkaan en de Ijen krater. Deze twee natuurwonderen verdienen dan ook zeker een plek op jouw bucketlist. De bromo vulkaan ligt op een hoogte van 2329 hoogte samen met twee andere vulkanen in een zandzee van zo’n 8 bij 10 kilometer. Ondanks dat de vulkaan nog altijd actief is, is hij in 2004 voor het laatst uitgebarsten. Net als de bromo vulkaan is de Ijen krater ook nog altijd een actieve vulkaan. Deze plek is vooral beroemd om het bijzondere blauwe vuur dat je hier kunt spotten en het turquoise kratermeer. Tijdens een 2-daagse tour kun je deze bijzondere natuurverschijnselen bezoeken in twee nachten en twee dagen.

Het uitzicht op de bromo vulkaan en omgeving

Hoe kom je bij de Bromo vulkaan / Ijen krater

Wanneer je een tour naar Bromo en Ijen boekt kan dit vanaf verschillende locaties. Je kan de tour starten vanuit Yogyakarta, Malang, Surabaya of Banyuwangi en je eindigt in de meeste gevallen bij de haven waar je de oversteek naar Bali kunt maken. Natuurlijk kun je de Bromo en Ijen tour ook andersom doen waarbij je vertrekt vanuit Bali. Zelf deden wij de tour vanuit Malang. Deze tour kun je in de meeste gevallen boeken bij je accommodatie, en anders online

2-daagse Bromo en Ijen tour

Hoewel we het hier een 2-daagse tour noemen is het meer een 2-nachtse tour. Voor zowel de Bromo vulkaan als de Ijen krater begint de reis namelijk midden in de nacht!

Nacht 1

Wanneer je de tour vanuit Malang boekt wordt je rond middernacht opgehaald bij je accommodatie. Vervolgens wacht je een rit van zo’n 3u richting Cemoro Lawang, de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Bromo vulkaan. Vanaf hier wordt je in een jeep naar het Penanjakan viewpoint gebracht waar je de zon kunt zien opkomen achter de Bromo vulkaan. Houd er rekening mee dat het hier in de ochtend ontzettend koud is! Zorg dat je warme kleding draagt, of nog beter ga voor laagjes. Dan kun je later op de dag gemakkelijk iets uittrekken wanneer het opwarmt. Helaas hadden wij pech en was het ontzettend mistig in de ochtend waardoor we helemaal niks van de zonsopkomst gezien hebben.

TIP: Je zou er ook voor kunnen kiezen om zelf richting Cemoro Lawang te reizen en vanuit daar een tour te boeken. Je vertrekt dan héél vroeg in de ochtend richting de sunrise spot. Houd er rekening mee dat de accommodaties in Cemero Lawang allemaal erg basic zijn.

Dag 1

Na je bezoek aan de sunrise spot word je met de jeep naar de voet van de Bromo vulkaan gebracht. Hier moet je een kleine hike maken en een heel aantal trappen omhoog klimmen om de krater te bereiken. Wanneer je aan komt rijden met de jeep word je meteen overspoeld door locals die je een ritje op een paard aanbieden richting de trappen. Mijn advies; doe dit niet. De dieren zien er niet gezond uit en dit soort diertoerisme mag wat mij betreft meteen afgeschaft worden. De wandeling richting de trappen stelt niet heel veel voor en de trappen zal je alsnog zelf moeten beklimmen. Heel veel schiet je er dus ook zeker niet mee op.

Heb je de trappen naar boven getrotseerd? Dan staar je recht in de krater van de Bromo vulkaan. Super indrukwekkend. Het stoom spuit hier omhoog uit de krater en de rommelende geluiden maken duidelijk dat de vulkaan zeker nog altijd actief is! Wandel een stukje rondom de krater en geniet van deze bijzondere, bijna buitenaardse omgeving.

Na je bezoek aan de Bromo vulkaan rij je met de jeep richting een restaurant waar je een lokaal ontbijt kunt nuttigen. Vervolgens is het tijd om de bus in de stappen richting Banyuwangi, de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Ijen krater. De rit richting Banyuwangi duurt zo’n 5uur. Eenmaal aangekomen kun je inchecken bij je hotel en een avondmaaltijd scoren. Verwacht ook hier geen luxe accommodatie. Kruip snel je nest in want vannacht wordt je weer opgehaald voor de trip richting de Ijen krater.

De bromo vulkaan

Nacht 2

Rond 01:00u ’s nachts word je opgehaald en begint de 1,5u durende rit richting Kawah Ijen. (afhankelijk van de accommodatie waar je verblijft kan de reistijd iets afwijken) Aangekomen bij de Ijen krater krijg je een gids toegewezen en ontvang je een gasmasker. Dit masker heb je later nodig wanneer je gaat afdalen in de krater. Vervolgens is het tijd om te beginnen aan de klim naar de top van de vulkaan. De eerste kilometer wandel je ongeveer 20 graden omhoog. Vervolgens wandel je nog een kilometer zo’n 45 graden omhoog, het is hier dus behoorlijk steil. Na het klimmen wandel je nog een kilometer redelijk vlak door totdat je aan de afdaling in de krater kunt beginnen. Je wandelt hier in het donker over een smal pad naar beneden. Hou je gasmaskers gereed want de gassen die hier vrijkomen zijn erg slecht voor je gezondheid. 

In de Ijen krater wordt zwavel verzameld door de zwaveldragers. Zij slepen manden met zwavel van zo’n 60 tot 80 kilo op hun schouders de krater uit. Dit doen ze meerdere keren op een dag! Ongekend zwaar werk wat ook nog eens ontzettend slecht is voor je gezondheid. Tijdens de tour wordt er door je gids gevraagd voor een donatie voor deze mensen. Ze krijgen voor dit zware werk namelijk maar een paar cent per kilo betaald. 

De reden dat je de afdaling zo vroeg in de ochtend maakt is het blauwe vuur dat je hier kunt zien. Dit vuur kun je namelijk alleen in het donker zien. Wederom een bijzonder verschijnsel van moeder natuur. Het blauwe vuur is er overigens niet altijd, dit heeft te maken met verschillende weersinvloeden zoals regen.

Dag 2

Nadat je het blauwe vuur hebt kunnen aanschouwen begint de klim terug naar boven. Langzaam begint de zon op te komen en kun je voor het eerst zien in wat voor omgeving je terecht bent gekomen. Rotsen, losliggende stenen, gassen, gele zwavelbrokken en… het indrukwekkende turquoise kratermeer. Van bovenaf kun je genieten van het waanzinnige uitzicht op dit meer. Ook hier moet je wel weer een beetje geluk hebben met het weer, wanneer het mistig is trekt het hier helemaal dicht waardoor het meer verscholen gaat onder een dikke laag wolken. 

Vervolgens is het tijd om terug naar beneden te gaan wandelen. Je ziet nu pas echt waar je vannacht gewandeld hebt en hoe bijzonder de omgeving hier is. Eenmaal terug bij het startpunt wordt je met de bus richting de haven gebracht. Hier kun je de boot richting Bali pakken. Plan de eerste paar dagen niet teveel in Bali want je moet echt wel even bijkomen van deze Bromo en Ijen tour. De tour is intens en vermoeiend maar 1000% de moeite waard!

Uitzicht op het turquoise meer bij de Ijen krater

Wat kost de Bromo en Ijen tour

Je kunt een soortgelijke tour op ontzettend veel verschillende plekken boeken. De prijs kan dan ook per aanbieder verschillen. Zelf hebben wij al onze tours en drivers op Java geboekt via Suprat (0062-81222225623). Hij was onze driver in Yogyakarta en heeft onze driver in Malang, en deze tour geregeld. Een hele fijne en betrouwbare man die ons op dat moment de beste prijs kon bieden. Soms kan de prijs bij een hostel ook voordelig zijn wanneer je meer mensen bij elkaar krijgt. Wij waren tijdens deze tour met 4 personen en hebben €80,- per persoon betaald.

Inclusief in de tour:

 • Vervoer van Malang naar de Bromo vulkaan;
 • Ontbijt na je bezoek aan de Bromo vulkaan;
 • Vervoer van de Bromo vulkaan naar Banyuwangi;
 • Een hotelovernachting in een tweepersoonskamer in de buurt van de Ijen krater;
 • Een gids en gasmasker bij de Ijen krater;
 • Vervoer vanaf de Ijen krater naar de haven.

Exclusief in de tour:

 • De entree voor de Bromo vulkaan (€15,- per persoon);
 • De entree voor de Ijen krater (€6,50 per persoon) deze hebben wij echter nooit hoeven te betalen;
 • Diner in Banyuwangi;
 • Fooi voor de gids en/of chauffeur.
Het uitzicht op de Ijen krater

Tips voor de Bromo en Ijen tour

 • Bij het Penanjakan viewpoint (sunrise spot Bromo vulkaan) kun je dekens, jassen, mutsen, handschoenen enz. ook kopen / huren. Mocht je dus geen warme kleren bij je hebben kun je ze daar kopen/huren.
 • Zorg dat je voldoende snacks en drinken meeneemt tijdens de tour. Je bent lang onderweg en zit veel in de bus. Wat snacks zijn dan wel zo prettig.
 • Verwacht geen luxe accommodaties tijdens deze tour. De hotels rondom de vulkanen zijn super basic. Gelukkig breng je hier niet veel tijd door maar ben hier dus op voorbereid.
 • Draag goede schoenen tijdens de tour. Wandelschoenen of sneakers waar je goed op kan lopen zijn aan te raden.
 • Plan een aantal relax dagen in op je volgende bestemming. De tour hakte er bij ons behoorlijk in en we hadden echt wel even een paar dagen nodig om bij te tanken.
 • Schrijf het kenteken van je Jeep bij de Bromo vulkaan ergens op. Er rijden honderden van dezelfde jeeps rond dus zie die van jou anders nog maar eens terug te vinden.

Last but not least, geniet van deze waanzinnige tour want de natuur is echt mega indrukwekkend!

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!