Travelaway

Lion Rock Sigiriya is een van de hoogtepunten van jouw rondreis door Sri Lanka. Rondom Sigiriya vind je nog meer toffe bezienswaardigheden!
Lion Rock Sigiriya is een van de hoogtepunten van jouw rondreis door Sri Lanka. Rondom Sigiriya vind je nog meer toffe bezienswaardigheden!

Sigiriya

Sigiriya is een klein plaatsje in het midden van Sri Lanka met een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden. Grote kans dat Sigiriya dan ook een plekje heeft veroverd in jouw reisroute door Sri Lanka. Van de beroemde Lion Rock Sigiriya tot het spotten van wilde olifanten en drankjes doen in leuke barretjes. Je kunt je prima een aantal dagen vermaken in Sigiriya & omgeving. Wanneer je de tijd hebt zou ik kiezen voor 2 nachten in Sigiriya, heb jij een iets strakkere planning? Dan is 1 nacht ook haalbaar. Je kunt dan de twee hoogtepunten van Sigiriya bezoeken. Op de dag van aankomst tussen de middag bezoek je Lion Rock, en de dag erna in de vroege ochtend Pidurangala Rock. De leukste bezienswaardigheden Sigiriya zetten wij in dit artikel voor jou op een rij!

Het uitzicht vanaf Lion Rock Sigiriya

6x Bezienswaardigheden Sigiriya

1. Lion Rock Sigiriya

Als er een plek is die je niet mag overslaan tijdens jouw rondreis door Sri Lanka is het Lion rock Sigiriya. Sigiriya betekent letter leeuwenrots, wat in het Engels natuurlijk weer Lion Rock betekent. Deze bijzondere bezienswaardigheid in Sigiriya heeft een plekje op de werelderfgoedlijst van Unesco bemachtigd. De Lion Rock is te vinden midden in de jungle en kent een interessante geschiedenis. De vroegere koning Kassapa had namelijk een paleis gebouwd bovenop de 200m hoge rots. Het trotseren van de vele traptreden naar boven wordt dan ook zeker beloond. Overblijfselen, uitzichten en muurtekening zijn een aantal van de hoogtepunten van een bezoek aan de Lion Rock Sigiriya.

De entree voor de beroemde rots bedraagt €30,- per persoon. Niet heel goedkoop. Dat is dan ook de reden dat deze bijzondere plek soms overgeslagen wordt. Persoonlijk vonden wij de Lion Rock erg indrukwekkend en hadden wij deze zeker niet willen missen tijdens ons bezoek aan Sri Lanka.

2. Bekijk de zonsopkomst vanaf Pidurangala Rock

Liggen de entreeprijzen van Lion Rock Sigiriya toch een tikkeltje te hoog voor jou (backpack) budget? Dan is Pidurangala Rock een goed alternatief. Deze rots biedt namelijk een waanzinnig uitzicht op de leeuwenrots. Sta vroeg op en klim voor de zonsopkomst naar de top van Pidurangala Rock. Je wordt dan beloond met een prachtige zonsopkomst, én een waanzinnig uitzicht op de leeuwenrots. Dat betekend dat je rond half 6, 6u uiterlijk boven wil zijn. De entree voor de rots opent om 05:00u. Mijn advies is dan ook, zorg dat je er om 05:00u bent, dan ben je zeker op tijd boven. De kosten voor een bezoekje aan Pidurangala Rock bedragen €2,75 per persoon. Een behoorlijk verschil dus met de leeuwenrots!

Houd er rekening mee dat de entree van de rots bij een tempel is. Het eerste gedeelte, en op de terugweg laatste gedeelte van de wandeling moet je dan ook je schouders en knieën bedekken. Zorg er dus voor dat je iets bij je hebt dat je om kan slaan. De hike naar boven is vrij kort, je staat binnen 20-30 minuten op de top. Het eerste gedeelte gaat vrij eenvoudig via verschillende trappen. Het laatste stuk is wat meer klim en klauterwerk over verschillende rotsen. Het uitzicht op de top is het echter meer dan waard!

TIP: Wanneer je niet met een eigen tuktuk reist, zorg dan voor vervoer naar de entree van Pidurangala Rock. In de omgeving van Sigiriya leven namelijk wilde olifanten. Het is dus niet aan te raden om hier door het donker rond te gaan dwalen.

3. Olifanten spotten

Hier boven al kort benoemd; in de omgeving van Sigiriya leven wilde olifanten. Wanneer jij onderweg bent vanuit bijvoorbeeld Anuradhapura naar Sigiriya houdt dan je ogen en oren open! Wie weet kom jij een wilde olifant tegen op de weg. Zorg ervoor dat je altijd voldoende afstand houdt van de wilde olifanten. Hoewel het natuurlijk ontzettend indrukwekkend is om deze enorme beesten in het wild tegen te komen. Kunnen ze ook gevaarlijk zijn. Jouw tuktuk duwen ze zo omver met hun slurf.

4. Drankjes doen bij Rastarant

Een bezoekje aan Sigiriya is niet compleet zonder een drankje bij Rastarant. Dit gezellige restaurant heeft een heerlijke vibe. Leuke zithoekjes, muziek en een gezellige sfeer. Het is de perfecte plek om te genieten van een drankje, of om nieuwe mensen te leren kennen. Je zit hier direct aan de rivier waardoor je een leuk uitzicht hebt. Als je wil kun je ook nog een mooie swing maken in de rivier! Hoewel het een ontzettend gezellige plek is voor een drankje, zou ik het eten voor een ander restaurant bewaren. Dat is namelijk niet heel bijzonder bij Rastarant. Onderaan het artikel deel ik een aantal restauranttips voor Sigiriya.

Restaurant Rastarant in Sigiriya

5. Ga op safari in Minneriya National Park

Heb jij nog niet het geluk gehad om een olifant in het wild tegen te komen? Dan kun je vanuit Sigiriya een safari doen naar Minneriya National Park. Dit park is de beste plek voor het spotten van olifanten in Sri Lanka. Je kunt een tour boeken bij het bezoekerscentrum dat je in het begin van het park vindt. Of je regelt dit vooraf bij jouw accommodatie. Wanneer je niet over eigen vervoer beschikt is dat de beste optie. Je hebt de keuze uit een ochtend safari, of een middag safari. De middag safari wordt aangeraden omdat je dan de meeste kans hebt op het spotten van groepen olifanten. De beste reistijd om Minneriya National Park te bezoeken is tussen mei en september (droge seizoen). Tijdens deze periode kunnen de olifanten minder goed water vinden in de natuur waardoor ze aangewezen zijn op het water in de Minneriya tank.    

Een olifant tijdens een safari

6. Bezoek het nabij gelegen Dambulla

Op zo’n 12km afstand van Sigiriya Village vind je het plaatsje Dambulla. Deze plek staat vooral bekend om de vele tempels die er te vinden zijn. Zeker de Grottentempel die net als Lion Rock Sigiriya een plekje op de werelderfgoedlijst van Unesco bemachtigd heeft, is een bezoekje waard. De grottentempel is niet één grot die je kunt bezoeken, maar bestaat uit zo’n 80 verschillende grotten. De gouden tempel met 5 verschillende grotten is de grootste bezienswaardigheid. De verschillende grotten zijn dagelijks geopend tussen 07:00 – 19:00u. Een kaartje koop je eenvoudig ter plekke a +/- €4,- per persoon. Het bijzondere aan de rotsen is dat je hier zowel beelden en schilderingen kunt vinden van boeddha en de Hindoe goden Ganesh & Vishnu. Om de grotten te kunnen bezoeken moet je eerst een flink stuk klimmen. De grotten liggen namelijk op een hoogte van 160m.

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!