Travelaway

Rotterdam

Rotterdam is een moderne havenstad waar genoeg te beleven is om je een aantal dagen te vermaken. De stad dankt zijn naam aan een dam in de rivier de rotte en is  met ruim een half miljoen inwoners de 2e grootste stad van Nederland na onze hoofdstad Amsterdam. De haven van Rotterdam was lange tijd de grootste haven ter wereld en is nog altijd een van de belangrijkste havens in Europa. De historische binnenstad van Rotterdam werd vrijwel volledig verwoest door een Duits oorlogsbombardement in 1940. Daarna is het centrum bijna helemaal opnieuw opgebouwd waardoor er nu veel moderne architectuur te vinden is zoals de Erasmusbrug, de markthal en de beroemde kubuswoningen. In dit artikel deel ik 12 tips voor bezienswaardigheden in Rotterdam. 

Bereikbaarheid van Rotterdam

De binnenstad is natuurlijk gemakkelijk te bereiken per trein. Het station heeft een centrale ligging en vanuit hier loop je gemakkelijk naar het centrum van de stad. Mocht je toch liever met de auto komen dan de tip om een parkeerplek te reserveren bij de parkeergarage Lijnbaan. Wanneer je dit vooraf reserveert kost een hele dag parkeren je namelijk maar €10,-. Je kunt een plek reserveren via Interparking. Let op: er zijn maar een aantal plekken beschikbaar tegen dit tarief, je kunt het beste tijdig reserveren.  (Crispijnstraat 6, 3012 GB Rotterdam)

bezienswaardigheden in Rotterdam

12 Tips voor bezienswaardigheden in Rotterdam

1. Kubuswoningen

Een bekend beeld van Rotterdam: de kubuswoningen. Deze bijzondere gele kubuswoningen zijn ontworpen door architect Piet Blom, en je vindt de woningen vlakbij de oude haven en de markthal. Op deze bijzondere plek vind je maar liefst 38 kubuswoningen en 13 bedrijfskubussen. 1 kubus is ingericht als museum waar je dus de mogelijkheid krijgt om de kubus van binnen te bekijken. De kubussen zijn opgedeeld in 3 woonlagen, de onderste laag is ingericht als woonkamer met keuken, de tussenlaag is voor de slaapkamer en bovenin de kubus is er plek voor een bescheiden tuintje of balkon. De kubuswoningen zijn in particulier bezit en worden allemaal bewoond. Het is een ontzettend populaire plek en het kan er dan ook erg druk worden met toeristen die graag een foto willen maken. Wist je dat er ook een hostel in de kubuswoningen is? Check onderaan het artikel mijn hotel tips voor Rotterdam!

bezienswaardigheden in Rotterdam

2. Markthal Rotterdam

Op slechts enkele minuten lopen van de kubuswoningen vind je de Markthal. In deze grote moderne hal vind je diverse restaurants en marktkramen. Je kunt hier heerlijk vers fruit kopen, lekkere versnaperingen zoals kaas, nootjes enz. Maar je kunt er ook genieten van een heerlijke vers gemaakte maaltijd. De markthal bevindt zich onder een boog van appartementen. Wist je trouwens dat alle raampjes die je in het plafond van de markthal ziet ramen van de appartementen zijn? De mensen die in deze appartementen wonen kunnen dus dagelijks genieten van de bruisende markthal. Bijzondere plek om te wonen lijkt me. De openingstijden van de markthal zijn ma t/m do en zaterdag van 10:00u – 20:00u, vrijdag van 10:00 – 21:00u & op zondag van 12:00 – 20:00u.

3. Oude haven van Rotterdam

De oude haven is een van de oudste havens van de stad en je vindt hem midden in het centrum op een paar minuten lopenafstand van de kubuswoningen. Het is een bekend uitgaansgebied en je vindt hier dan ook vele terrasjes en restaurantjes voor een hapje en een drankje direct aan het water. Tegenover de oude haven vind je een ander iconisch gebouw van de stad: het witte huis waarover je hieronder meer leest.

4. Witte huis

Het witte huis is een van de weinige gebouwen die het bombardement in 1940 overleefd heeft. In 1990 is het gebouw gerestaureerd waarbij het zo goed als mogelijk in zijn originele staat is teruggebracht. Dit gebouw is de eerste wolkenkrabber van de stad Rotterdam en zelfs van Europa! Met zijn 43meter hoog kun je het tegenwoordig echter geen wolkenkrabber meer noemen. Tegenwoordig vind je op de eerste verdieping van het Witte huis een restaurant met diverse ruimtes voor bijvoorbeeld, borrels, vergaderingen of bruiloften.

5. Erasmusbrug

Nog zo’n iconisch beeld van de stad, de Erasmusbrug. Iedereen kent deze brug wel en heeft het prachtige vuurwerk hier wel vanaf zien schieten tijdens oud & nieuw op de tv of misschien wel in het echt. De brug verbind de 2 wijken centrum en de kop van Zuid met elkaar. Vanaf hier kun je ook een water taxi, water bus of een rondvaart boot nemen. Vanaf het water heb je een geweldig uitzicht over de skyline van Rotterdam. Meer informatie over rondvaarten vind je bij de website van Spido.

bezienswaardigheden in Rotterdam

6. Hotel New York

Aan de andere kant van de Erasmusbrug in de kop van Zuid vind je Hotel New York. Dit hotel is gevestigd in het voormalige directiegebouw van de Holland America lijn. Een van de grootste cruiseschip lijnen ter wereld. Het hotel heeft 72 kamers en er zijn conferentiezalen en een groot restaurant. Meer informatie vind je op de website van Hotel New York.

7. De Euromast

De Euromast is de hoogste uitkijktoren van heel Nederland. De toren is maar liefst 185meter hoog en biedt een panoramisch zicht over de stad Rotterdam. In de toren vind je een restaurant waarbij je tijdens een ontbijt, lunch, diner, high tea of high wine kunt genieten van een geweldig uitzicht over de stad. Wil jij wakker worden met het uitzicht over de stad? dan kun je een overnachting boeken in een van de suites in de toren. Een kaartje voor de uitkijktoren kost €10,50 voor volwassen. De Euromast is op maandag & dinsdag gesloten, op woensdag en donderdag is de toren geopend tussen 11:00u – 21:00u op vrijdag tussen 11:00u – 22:00u en op zaterdag en zondag tussen 10:00u – 22:00u. Meer informatie vind je op de website van de Euromast.

8. Het park van Rotterdam

Het park van Rotterdam ligt aan de grens van het centrum bij de Euromast. Op een warme dag is het heerlijk om hier te genieten van de groene rust. Neem een picknickkleedje mee een lekkere lunch of trek een flesje wijn open en genieten maar.

9. Depot Boijmans van Beuningen

Het depot wordt momenteel nog gebouwd en de planning is dat het zijn deuren zal openen in het najaar van 2021. Toch is dit 40 meter hoge spiegelende gebouw al ontzettend bijzonder om te zien. Op het dak komt een daktuin met een restaurant en je ziet de bomen al boven het gebouw uitreiken. Binnen in het depot kun je straks vele kunstobjecten bekijken, komen er educatieve ruimtes, presentatieruimtes en kun je als bezoeker door de glazen doorkijkjes o.a. zien hoe kunstwerken gerestaureerd worden. Ik ben er in ieder geval heel benieuwd naar!

bezienswaardigheden in Rotterdam

10. Streetart Rotterdam

Door het centrum van Rotterdam vind je veel street art. De gemeente Rotterdam biedt ruimte aan Nederlandse & buitenlandse kunstenaars om hier hun street art te laten zien. Omdat er zoveel street art te vinden is hebben ze hier een leuke wandelroute van gemaakt. Je kunt hiervoor de app van Rewriters downloaden in de app store of playstore. 

bezienswaardigheden in Rotterdam

11. Foodhallen van Rotterdam

Op de kop van zuid vind je de foodhallen, het walhalla voor alle foodies onder ons. Je kunt hier genieten van een enorm divers scala aan eten en drinken. Begin met een heerlijk drankje aan de grote centrale bar. Kies een tafeltje uit en dan komt de grootste uitdaging? Wat wil je eten? Er is namelijk keuze genoeg! Nadat je een keuze gemaakt heb krijg je een pieper en kun je genietend van je drankje wachten op het eten. Enjoy!

12. Kinderdijk

Misschien niet helemaal een tip voor Rotterdam, maar mocht je uitgekeken zijn in de stad en nog wat tijd over hebben dan kun je een uitstapje maken naar Kinderdijk. Dit molencomplex dat is opgenomen op de wereld unesco erfgoedlijst vind je op een half uurtje rijden van Rotterdam. Je kunt hier heerlijk wandelen, enkele molens van binnen bezoeken of een boottocht maken. Ook kun je ervoor kiezen met het openbaar vervoer naar Kinderdijk te gaan aangezien er niet heel veel parkeergelegenheid is.

HOTEL / RESTAURANT

Hotel & restaurant tips

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!