Travelaway

Historische bezienswaardigheden Amman, hippe buurten, grafitti en shisha roken hoort allemaal bij de Hoofdstad van Jordanië.
Historische bezienswaardigheden Amman, hippe buurten, grafitti en shisha roken hoort allemaal bij de Hoofdstad van Jordanië.

Amman

In het Noord Westen van Jordanië vind je de hoofdstad van het land; Amman. Het is de perfecte plek om jou roadtrip door Jordanië te starten. Vanuit Nederland vlieg je in zo’n 4,5 uur naar de hoofdstad waar je vervolgens gemakkelijk een auto huurt om Jordanië verder te ontdekken. In de hoofdstad ontdek je prachtige historische bezienswaardigheden, maar ook hippe buurten, graffiti en shisha roken horen bij een bezoekje aan de stad. In dit artikel deel ik een aantal bezienswaardigheden in Amman die je niet mag missen!

Uitzicht over de stad Amman

8x Bezienswaardigheden Amman

1. De Citadel

De stad Amman is vroeger gebouwd rondom 7 heuvels. Bovenop de hoogste ‘heuvel’ van de stad; de Jebel Al Qala’a vind je de citadel van Amman. De citadel is een archeologische vindplaats en vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de hele stad. Vroeger werd vanuit deze plek de politiek bestuurd. De Citadel is dan ook omgeven door een 1700m lange muur en bestond uit maar liefst 10 torens en 3 poorten. De vele ruïnes en het uitzicht over de stad maken dit een interessante bezienswaardigheid die je zeker niet mag overslaan tijdens jou bezoek aan de hoofdstad. Met de Jordan Pass is de toegang tot de citadel helemaal gratis!

Citadel Amman

2. Rainbow street

Rainbow Street is voor veel toeristen the place to be. In deze levendige straat vind je veel hotels, restaurants, dakterrassen en barretjes. Niet alleen de toeristen zijn hier aanwezig maar ook de lokale bevolking komt hier graag. Het is er levendig, en wanneer je op zoek bent naar een leuke avond uit of een fijne accommodatie in een levendige omgeving dan ben je hier op de juiste plek.

TIP: in de zomermaanden is er elke vrijdag de Souk Jara; een bruisende markt. Leuk om op deze dag richting Rainbow Street te gaan.

3. Breng een bezoek aan de Souks

In Amman kun je ontzettend veel Souks vinden. Een souk is een woord voor een lokale markt. Het is echt een aanrader om lekker rond te struinen door de souks en de lokale cultuur op te snuiven. De lokale bevolking komt hier hun  boodschappen doen en je kunt er dan ook heerlijke kruiden, souvenirs en levensmiddelen vinden. Rondom de Grand Husseini moskee vind je verschillende souks. Het is wel even wat anders dan de markt in Nederland, maar een ware belevenis!

4. Amfi Theater

Vanaf de hoger gelegen Citadel zie je het in de verte al liggen; het Amfitheater. Dit enorme theater werd gebouwd in de 2e eeuw na christus en bied plaats aan maar liefst 6000 toeschouwers. Het is naast de Citadel een populaire bezienswaardigheid in Amman. Toegang is wederom helemaal gratis met de Jordan Pass. Klim de vele trappen omhoog en aanschouw het theater van bovenaf. In de zomermaanden wordt het theater nog steeds gebruikt voor diverse muziek en/of dansvoorstellingen. Zeker de moeite waard om te kijken of er een voorstelling is tijdens jou bezoek aan Amman.

5. King Abdullah I Moskee

Wanneer je in Amman verblijft kun je bijna niet om deze enorme Moskee heen. De King Abdullah I Moskee werd gebouwd tussen 1982 en 1989. De moskee kenmerkt zich door zijn prachtige blauwe koepel. In de moskee is plaats voor maar liefst zo’n 3000 bezoekers. De moskee is als enige moskee in Amman ook toegankelijk voor niet-moslims. Vrouwen dienen zich gepast te kleden en krijgen dan ook bij binnenkomst een kleed om te lenen. De kosten bedragen 3 JD per persoon.

Kind Abdullah I Moskee Amman

6. Street art

Misschien verwacht je het niet meteen als je aan Amman denkt, maar in de stad is ontzettend veel Street Art te vinden. Wanneer je de stad aan het verkennen bent zal je op elke hoek prachtige plaatjes tegenkomen. Neem dus zeker je camera mee als je Amman gaat ontdekken

7. Dagtrip Jerash

Jerash is een stad gelegen op zo’n 45km vanaf Amman. Het is de perfecte dagtrip vanuit Amman en het is een van de belangrijkste Grieks Romeinse steden van het Midden Oosten. Je vindt hier prachtige ruïnes en vele Romeinse overblijfselen. Met de auto bereik je Amman in een klein uurtje. Ben je niet in het bezit van een eigen huurauto? Dan vertrekken er dagelijks bussen richting Jerash. In dit uitgebreide artikel vertel ik je alles over jouw bezoek aan Jerash!

Jerash

8. Rooftop restaurant

In Amman zijn ontzettend veel rooftop bars te vinden. Het bezoeken hiervan is zowel onder de toeristen als onder de lokale bevolking ontzettend populair. Lekker dineren op een van de rooftop bars of een lekker drankje drinken en shisha roken. Er is natuurlijk ontzettend veel keuze maar Dunia Rooftop bar, Cantaloupe Gastropub of Veer Resto-Lounge zijn leuke plekken voor een gezellige avond!

Hotel & restaurant tips

HOTELS

RESTAURANTS

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!