Travelaway

Huur een auto in Marokko en maak de ultieme roadtrip door dit prachtige land. Van koningssteden tot aan de woestijn, Marokko has it all!
Huur een auto in Marokko en maak de ultieme roadtrip door dit prachtige land. Van koningssteden tot aan de woestijn, Marokko has it all!

Auto huren Marokko

Marokko is het land waar sprookjes tot leven komen. De prachtige koningssteden zorgen voor dat échte duizend en een nachten gevoel. Het mooiste is dan ook het maken van een rondreis door Marokko zodat je verschillende bestemmingen kunt ontdekken. De beste manier om het land te verkennen is natuurlijk door het huren van een auto. Op deze manier heb je alle vrijheid om de mooiste plekken van het land te ontdekken. Je bent niet gebonden aan de (beperkte) vertrektijden van de bussen en/of treinen en kunt voldoende stops inlassen om te genieten van de prachtige uitzichten die je onderweg tegenkomt. In dit artikel vertellen we je alles wat je wil weten over het huren van en een auto in Marokko.

Een weg in Marokko

Waar kun je een auto huren?

Er zijn natuurlijk ontelbaar veel aanbieders waar je een auto kunt huren. Zelf kozen we ervoor om een auto te huren via sunnycars. Via de website kun je eenvoudig de datums invullen en het vertrek- en eindpunt van jouw reis. Houdt er rekening mee dat je een toeslag betaald wanneer je de auto op een andere bestemming wil inleveren dan waar je deze ophaalt. Het voordeel van het huren van een auto bij sunnycars is dat je meteen verzekerd bent van een goede verzekering, je 24/7 terecht kan bij een noodnummer en dat je tot één uur van tevoren gratis kunt annuleren. Let bij het reserveren van een huurauto altijd goed op de voorwaarden. Zo kan er een minimum leeftijd zijn voor het huren van een auto en heb je in de meeste gevallen een credit card nodig op de naam van de hoofdbestuurder.

Is het veilig om een auto te huren in Marokko?

Het huren van een auto brengt altijd risico’s met zich mee. Er kan immers altijd iets gebeuren, maar dat is in Nederland zeker niet anders. Het huren van een auto in Marokko zou ik dan ook zeker als veilig bestempelen. De afgelopen jaren heeft de koning van Marokko veel geïnvesteerd in de infrastructuur en het verbeteren van de wegen. Je zal onderweg dan ook regelmatig wegwerkzaamheden tegenkomen waar ze bezig zijn de wegen te verbeteren. Het is niet voor niets dat steeds meer reizigers ervoor kiezen om dit prachtige land met een huurauto te ontdekken. 

Auto huren Marokko; hoe zijn de wegen?

Zoals hierboven aangegeven is er de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het onderhoud van de wegen. De wegen zijn over het algemeen dus ook prima onderhouden. Wanneer je kiest voor een route door de bergen kan het onderhoud soms wat achter blijven. De wegen zijn dan bochtiger, maar ook een stukje minder vlak/hobbeliger. Gelukkig kun je vrijwel elke afstand rijden over de goed onderhouden wegen en reden wij alleen van Chefchaouen naar Fez een flink stuk over een afgelaten bergweg. De weg in Merzouga bij de Erg Chebbi woestijn kan ook een tikkeltje uitdagend zijn. Wanneer je een stuk over een bergweg rijdt zorg er dan altijd voor dat je voldoende brandstof in je auto hebt zitten. Je komt onderweg namelijk buiten prachtige uitzichten niks tegen.

Wat voor auto heb je nodig om door Marokko te kunnen rijden?

Misschien denk je dat je een 4×4 auto nodig hebt om een roadtrip door Marokko te maken. Niks is echter minder waar. Een ‘gewone’ auto is ook helemaal prima omdat de wegen over het algemeen goed onderhouden zijn. Zelf hebben wij door Marokko gereden in een Renault en hebben nergens een 4×4 gemist.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Voor veel bestemmingen wereldwijd heb je naast een Nederlands rijbewijs ook een internationaal rijbewijs nodig. Voor Marokko heb je géén internationaal rijbewijs nodig om een auto te huren, je Nederlandse rijbewijs is voldoende. Voor de zekerheid kun je dit altijd even verifiëren bij het verhuurbedrijf waar je een auto gehuurd hebt.

Waar kun je parkeren tijdens je roadtrip door Marokko?

Parkeren in Marokko is in de koningssteden een verhaal apart. In de meeste gevallen zal je accommodatie namelijk binnen de muren van de medina te vinden zijn. De medina’s zijn altijd autovrij wat dus betekent dat je je huurauto ergens anders zal moeten parkeren. Hier is gelukkig over nagedacht en je kunt je auto dan ook op verschillende plekken buiten de muren van de medina kwijt. Wat wij altijd deden is voor vertrek even via google maps zoeken naar parkeergelegenheden in de buurt van onze accommodatie. In de meeste gevallen betaal je zo’n €2,- per nacht om je auto te mogen parkeren op een van de parkeerplekken. Je betaalt dit bedrag aan de jongens van de parkeerplaats die je vanzelf wel benaderen. Het kan handig zijn om de locatie van je auto te pinnen in google maps zodat je deze gemakkelijk terug kan vinden.

Politiecontroles en verkeersregels

De meeste verkeersregels in Marokko zijn hetzelfde als in Nederland. Wat wel een puntje van aandacht is tijdens je rondreis door Marokko is de snelheidslimiet. Deze veranderd vaak wat soms een tikkeltje verwarrend kan zijn. De snelheidslimiet kan in 100meter wel 3 keer veranderen. Toch is het belangrijk om goed op de borden te letten. Er wordt ontzettend veel gecontroleerd en een boete heb je zo te pakken. Bij het binnenrijden van een plaatsje staan er in de meeste gevallen politiecontroles en verschillende ‘stop’ borden. Zorg dat je bij elk bordt stopt (en dus helemaal tot stilstand komt) totdat de politie aangeeft dat je door mag rijden.

Er wordt helaas nogal eens misbruik gemaakt van toeristen en er worden vrij snel boetes uitgedeeld. Krijg je een boete? Let dan altijd op dat je een officieel ‘ticket’ krijgt. Er worden regelmatig veel te hoge bedragen gerekend voor boetes die je meteen moet afrekenen. Zelf hebben wij één boete gekregen onderweg waarbij we geflitst waren op onze snelheid. We kregen de foto te zien van onze auto met kenteken en een papier geschreven bon. De boete bedroeg 150 dirham wat zo’n €13,75 is.

Hoe kun je het beste navigeren?

De eenvoudigste manier van navigeren is doormiddel van google maps. In de meeste gevallen kun je in Marokko gebruik maken van je internetbundel zoals in Nederland (check dit van te voren altijd even bij je provider zodat je niet voor onnodig hoge kosten komt te staan). Google maps heeft voor ons prima gewerkt tijdens onze roadtrip. Kun je geen gebruik maken van je internet? Schaf dan een lokaal simkaartje aan of download van te voren de nodige kaarten via google maps of maps.me zodat je offline kunt navigeren.

Wat kost een auto huren in Marokko?

De huurprijzen voor huurauto’s zijn sinds de corona periode helaas een stuk omhoog geschoten. Daarnaast zijn de prijzen ook seizoensgebonden. In het hoogseizoen betaal je een stuk meer dan in het laagseizoen. Zelf hebben wij een auto gehuurd via Sunnycars voor 10 dagen in de maand mei. We hebben de auto opgehaald op het vliegveld in Tangier en ingeleverd in Marrakech stad. Hiervoor hebben we €292,- betaald. Dat komt neer op zo’n €29,- per dag. Daarnaast hebben we €65,- extra betaald voor de one way fee omdat we de auto op een andere plek ingeleverd hebben dan waar we deze opgehaald hebben. De totale kosten bedragen dan €357,-.

Tip: boek op tijd, vaak krijg je op deze manier de beste deal. Heb je een auto gehuurd via Sunnycars en start jouw reis pas over een paar maanden? Hou de prijzen dan in de gaten. Je kunt bij Sunnycars namelijk tot 1úúr voor huuraanvang gratis annuleren. Zakt de prijs dus behoorlijk? Dan kun je jouw bestaande reservering annuleren en opnieuw reserveren.

Tips voor het huren van een auto:

  • Neem een creditcard mee op naam van de hoofdboeker en zorg voor voldoende bestedingslimiet. Er wordt vaak een bedrag als borg geblokkeerd op je credit card waardoor je dit bedrag niet meer kunt besteden.
  • Maak altijd foto’s en een filmpje van de buiten- en binnenkant van de auto bij het ophalen. Op deze manier kun je altijd aantonen of eventuele schade al bestond bij het ophalen waardoor je vervelende discussies achteraf kunt voorkomen.
  • Probeer te voorkomen dat je in het donker moet rijden.
  • Zorg dat je altijd voldoende cash bij je hebt, bij tankstations betaal je vaak cash.
  • Kies altijd voor All Inlcusive autohuur zodat je goed verzekerd bent bij eventuele ongevallen of schade.
  • Tank op tijd! Op sommige stukken door de bergen rij je flinke afstanden zonder een tankstation tegen te komen.
  • Check altijd goed de voorwaarde voor het huren van een auto. In Marokko moet je 21 jaar zijn om een auto te mogen huren, maar veel verhuurders hanteren een grens van 23 of 25 jaar. Ben je jonger? Dan betaal je vaak een flinke toeslag.

Zou jij een auto willen huren in Marokko?

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!