Travelaway

Onze favoriete Athene tips op een rij! Historie, strand en lekker eten, Athene heeft voldoende te bieden voor een afwisselende stedentrip
Onze favoriete Athene tips op een rij! Historie, strand en lekker eten, Athene heeft voldoende te bieden voor een afwisselende stedentrip

Athene tips

Athene is de bruisende hoofdstad van Griekenland. Hoewel de stad vooral bekend staat om zijn historie groeit de stad de afgelopen jaren enorm in populariteit. Het is dan ook een steeds populairder wordende stedentrip bestemming in het zuiden van Europa. De gezellige wijken, vele restaurants en prachtige bezienswaardigheden zijn slechts een aantal van de reden waarom je Athene een keer moet bezoeken. Het feit dat Athene nog altijd een relatief goedkope bestemming is maakt het een van de nieuwe hotspots van Europa. Niet te vergeten dat de stad ook de toegangspoort tot de Griekse eilanden is. Vanuit de haven van Piraeus stap je eenvoudig op de boot naar een van de mooie Griekse eilanden. Trek een dag of 3 uit voor je bezoek aan Athene zodat je de geschiedenis kunt proeven, kunt relaxen op het strand en kunt struinen door de straten van de populaire wijken Plaka en Monastiraki.

Uitzicht over de stad Athene

De beste reistijd voor Athene

De hoofdstad van Griekenland bruist tijdens het hele jaar en een bezoek is dan ook in principe het hele jaar mogelijk. Wel moet je er serieus rekening mee houden dat het tijdens de zomermaanden; juli en augustus extreem heet kan worden. De temperaturen kunnen dan oplopen tot boven de 40 graden en het komt zelfs voor dat bezienswaardigheden zoals de Akropolis sluiten vanwege de extreme hitte. Een bezoek aan Athene plan je dan ook het beste in het voor- of het najaar. April tot en met juni en september en oktober zijn wat ons betreft de beste maanden voor een bezoek.

Vervoer in Athene

In Athina zoals de Grieken Athene noemen kun je je goed verplaatsen met de metro. De metro is snel, gemakkelijk en zeer netjes verzorgd. De verschillende lijnen brengen je snel en eenvoudig naar verschillende bestemmingen in de stad. Op het metrostation koop je eenvoudig een dagkaartje waarmee je de hele dag gebruik kunt maken van het metronetwerk. In 2023 betaalde je €4,10 voor een dagkaart en je kunt met kaart of cash betalen. 

Athene tip: Let goed op voor zakkenrollers in de metro! Het komt helaas regelmatig voor dat toeristen gerold worden in de metro, dus let goed op je waardevolle spullen.

Een bus die door de straten van Athene rijdt

Waar te verblijven in Athene

De meest centrale wijken om te verblijven zijn Plaka, Monastiraki, of Koukaki. Wanneer je in een van deze buurten verblijft ben je dichtbij gezellige restaurants en vele bezienswaardigheden. Psiri is de beste wijk wanneer je op zoek bent naar gezellige barretjes en cafétjes voor een avondje uit. Houdt er rekening mee dat de prijzen in deze centraal gelegen gebieden ook een stukje hoger liggen dan in andere wijken. Je kunt er daarom ook voor kiezen om iets verder van het centrum te verblijven en met de metro naar het centrum te reizen. De metro is goed geregeld in Athene. Let dan wel even goed op of de wijk als veilig bestempeld staat. Athene heeft nog altijd een aantal wijken waar je als toerist liever niet wil komen.

13x Athene tips

1. Bezoek de historische Akropolis

Athene tip één is natuurlijk een bezoek aan de Akropolis. Het is de bekendste bezienswaardigheid van de stad en veel toeristen komen speciaal hiervoor richting Athene. De Akropolis is gebouwd bovenop een berg van 156meter hoogte. Het moest dienst doen als verdedigingsfort voor de stad maar werd later omgebouwd tot een tempelcomplex. Het bekendste bouwwerk dat je hier kunt vinden is het Parthenon. Deze tempel is gewijd aan de godin Athena waar de stad Athene haar naam aan te danken heeft. Het is aan te raden om je ticket voor de Akropolis al online te kopen. Er mogen tegenwoordig namelijk maar een x aantal personen per tijdslot naar binnen. Wil je dus zeker zijn van jouw bezoek koop dan online een ticket. Je bezoekt de Akropolis het best vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag. De openingstijden van de Akropolis kun je hier vinden.

2. Bezoek het Dionysustheater bij de Akropolis

Een ander zeer indrukwekkend bouwwerk dat je naast het Parthenon kunt vinden is het Dionysustheater. Dit theater was het belangrijkste theatergebouw van Athene waar jaarlijks maar liefst 17.000 mensen naartoe kwamen voor de viering van de god Dionysus. Men kon dan genieten van verschillende dansoptredens en toneelstukken. Het Dionysustheater kun je bezoeken met hetzelfde ticket als voor de Akropolis. Je kunt het theater alleen van een afstandje aanschouwen,  je mag er helaas niet in.

3. Breng een bezoek aan een van de vele musea die Athene rijk is

In Athene vind je verschillende musea die een bezoekje meer dan waard zijn. Twee musea die wij aanbevelen als je van historie houdt zijn het Akropolis museum en het Nationaal Archeologisch museum.

Het Akropolis museum ligt vlakbij de ingang van de historische site. Dit nog vrij nieuwe museum opende in juni 2009 haar deuren. In het museum bevinden zich meer dan 4000 voorwerpen uit de Akropolis omgeving. Helaas zijn nog lang niet alle historische stukken te vinden in het museum in Athene. Veel sculpturen staan o.a. in het Britisch Museum in Londen omdat ze tijdens de Turkse bezetting door de Engelsen werden meegenomen.

In het Nationaal Archeologisch Museum in Athene vind je een grote collectie aan oud Griekse kunst. De collectie bestaat uit opgravingen en andere archeologische vondsten uit heel Griekenland. Het is dan ook het grootste archeologische museum in heel Griekenland. 

Het Akropolis museum dat in 2009 geopend is

4. Struin door de leuke wijk Plaka

Plaka is de oudste wijk van Athene en ook de meest pittoreske wijk van de stad. Deze wijk is een doolhof van gezellige straatjes, kerken, pleinen en natuurlijk voldoende winkels en restaurants. Het leukste deel van de wijk is Anafiotika dat aan de voet van de Akropolis ligt, maar ook de rest van de wijk is een bezoekje meer dan waard.

5. Bezoek de oude Agora van Athene

De oude Agora was ooit een overdekte markt met open zijkanten. Het woord Agora betekent in het Nederlands dan ook markt of verzamelplaats. De Agora werd gebouwd onder leiding van keizer Hadrianus en werd gefinancierd door Julius en Augustus Caesar ergens rond het begin van onze jaartelling. Een van de wetten van Hadrianus bepaalde dat de handelaren op de markt belasting moesten betalen. Er werden hier in de buurt ook resten van een openbaar toilet gevonden. De oude Agora is dus zeker een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Athene.

6. Zoek de rust op in de nationale tuinen van Athene

Ben je op zoek naar een oase van rust in het chaotische Athene? Breng dan een bezoekje aan de nationale tuinen. Deze groene oase ligt vlak naast de gezellige wijk Plaka en direct achter het parlementsgebouw. De tuinen zijn zowel populair onder toeristen als locals. Let goed op tijdens je bezoek aan de tuinen want als je goed zoekt kun je hier schildpadden of parkieten zien.

7. Bekijk de wisseling van de wacht bij het parlementsgebouw

Het Syntagmaplein is het grote centrale plein van Athene. Aan dit plein ligt het voormalige Griekse Koninklijke paleis, dat nu dienst doet als Parlementsgebouw. Het paleis is in de 19e eeuw gebouwd voor koning Otto en zijn vrouw koningin Amalia. Het graf van de onbekende soldaat, aan de voorkant van het gebouw, werd gebouwd in 1929-1930. Dit graf staat symbool voor alle Griekse soldaten die zijn overleden tijdens oorlogen en conflicten. Voor het parlementsgebouw houden Evzonen de wacht bij het graf van de Onbekende soldaat. Een Evzone (letterlijk “goed aangeklede”) is een elite soldaat in een traditioneel uniform. Elk heel uur vindt hier de wisseling van de wacht plaats.

8. Een dagtrip naar het strand

Hoewel je Athene natuurlijk voornamelijk bezoekt voor de gezellige wijken en indrukwekkende bezienswaardigheden is een dagtrip naar het strand een welkome afwisseling. Met de metro of de tram bereik je het strand in zo’n 20minuten. Kalamaki Beach en Alimos zijn twee stranden die gemakkelijk bereikbaar zijn. Je vindt hier verschillende beach bars waar je heerlijk kunt relaxen op een bedje met een hapje en een drankje. De afwisseling tussen stad en strand maakt Athene een heerlijke bestemming voor een veelzijdige stedentrip.

Het strand van Athene

9. Bezoek de wijk Monastiráki

Het Monastiráki plein ligt centraal in de wijk Monastiráki. Het is een levendig plein met een aantal bezienswaardigheden. Monastiráki betekent letterlijk kloostertje. Het plein heeft haar naam te danken aan het nonnenklooster dat hier in de 10e eeuw stond. De Pantánassa kerk is het kerkje/de overblijfselen die nog over zijn uit de tijden van het klooster. Naast de Pantánassa kerk vind je op het plein ook de Tzisdarakis-moskee. Deze moskee werd in de 18e eeuw gebouwd tijdens de Ottomaanse overheersing. Nadat Griekenland onafhankelijk werd (1829) zijn de minaretten van de moskee gehaald en tegenwoordig is het een museum. Naast de moskee zie je de overblijfselen van Hadrianus’ bibliotheek.

Athene tip: Op zo’n 5minuten lopen van het Monastiráki plein vind je de overblijfselen van de Romeinse Agora, een van de best bewaarde gebouwen uit de oudheid.

10. Proef de smaak van Athene bij de oude markt

Kendriki Agora is de grootste centrale markt in Athene. Locals komen hier naartoe voor hun dagelijkse verse boodschappen zoals vis, vlees, groente en fruit. Het gaat er hier zeker een tikkeltje anders aan toe dan op de markt in Nederland. Je kijkt hier je ogen uit! Neem je camera mee en schiet een aantal leuke plaatjes voor in je fotoboek.

11. Ontdek de kleurrijke Pittaki Street en het Little Kook Café

Pittaki Street is een straat als geen ander in Athene. Deze straat is ontzettend kleurrijk en je stapt hier letterlijk een sprookjeswereld binnen. Het beroemde Little Kook Café heeft elk seizoen een ander thema. Ze pakken dan helemaal uit! Het is een leuk straatje om even doorheen te lopen, vooral in de avond komt deze straat helemaal tot leven met de bijzondere kleurrijke verlichting. Wil je eten bij het Little Kook Café? Dan moet je op tijd reserveren en rekening houden met hoge prijzen.

12. Dagtrip Tempel van Posseidon (Sounio)

Ben je nog niet uitgekeken op alle historie die je in Athene kunt vinden? Dan is een tripje naar Sounio echt een aanrader. Hier vind je op een bijna 70m hoge rots langs de kustlijn de Tempel van Poseidon, ofwel de tempel van de god van de zee. Vanaf de plek waar de tempel staat heb je een waanzinnig uitzicht over de zee. Zorg ervoor dat je de tempel tijdens zonsondergang bezoekt zodat je de zon kunt zien wegzakken in de zee. De avondzon kleurt de zuilen van de tempel langzaam goud wat zorgt voor een magische ervaring. Je kunt het beste een georganiseerde tour boeken richting Kaap Sounio omdat het zich op zo’n 60km van de stad bevindt.    

De tempel van Poseidon met de laatste zonnestralen

13. Ermou Street

Ermou street is de grootste en belangrijkste winkelstraat van Athene. Je vindt hier voornamelijk de grote winkelketens zoals we deze in Nederland ook kennen. Als je van shoppen houdt kun je hier in ieder geval je hart ophalen! Ga jij liever vintage shoppen? Dan moet je in de wijk Monastiráki zijn.

Hopelijk helpen deze Athene tips jou op weg tijdens je bezoek aan deze bruisende stad!

Inhoud

Accommodaties

Booking.com

Huurauto's

Sunnycars

Tours

Getyourguide

Regel hier je reis

Wanneer jij een aankoop doet via een van de bijgevoegde links, ontvangt travelaway hier een klein percentage over. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s, maar helpt mij wel nieuwe tips te kunnen blijven schrijven!